Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

In de wereld van elektrische auto's is de actieradius erg belangrijk. Het bepaalt hoe ver je rijdt op één enkele lading. De technologie ontwikkelt zich voortdurend. We zien daardoor steeds meer modellen op de markt komen die indrukwekkende afstanden afleggen. Maar welke auto's bieden nu echt de grootste actieradius? En wat beïnvloedt je werkelijke bereik? Lees verder en ontdek alles over de actieradius van elektrische auto's.

Wat is de actieradius van een elektrische auto?

De actieradius vertelt je het aantal kilometers dat je op één volle accu kunt rijden. Dit is een belangrijk detail dat veel mensen in overweging nemen bij de aanschaf van een elektrische auto. Twee factoren bepalen de actieradius: de capaciteit van het accupakket en het energieverbruik van de auto.

Capaciteit accupakket

Vergelijk de capaciteit van het accupakket met de tankinhoud van een auto op benzine. Het laat je zien hoeveel energie de auto kan opslaan voor gebruik. Het energieverbruik toont aan hoe efficiënt de auto deze opgeslagen energie gebruikt. Auto's die minder energie verbruiken, leggen meer kilometers af op één acculading.

Opladen en actieradius

Ook het opladen van de accu speelt een rol in de actieradius. Met snelladen laad je de accu in korte tijd tot een bepaald percentage op, maar meestal niet tot 100%. Daarom is de actieradius na snelladen soms lager dan na een volledige oplaadbeurt aan een standaard lader.

Aantal kilometers op volle accu

Tegenwoordig rijden de meeste elektrische auto's meer dan 200 kilometer op een volle accu. Sommige modellen halen zelfs 1000 kilometer. Deze verbeterde actieradius maakt elektrische auto's steeds aantrekkelijker voor een breed publiek.

Elektrische auto met grote actieradius

Ben je op zoek naar een elektrische auto met een grote actieradius? Dan heb je de keuze uit veel opties. Fabrikanten werken hard om modellen te ontwikkelen die indrukwekkende afstanden afleggen op één volle accu. We geven een aantal voorbeelden van een model elektrische auto met grote actieradius.

Tesla model S

Tesla ontwikkelde de Model S Plaid, die tot wel 640 kilometer kan rijden zonder tussendoor op te laden. Deze auto staat bekend om zijn vermogen en snelheid, maar ook om zijn indrukwekkende actieradius.

Lucid air

Een van de modellen elektrische auto met de grootste actieradius is de Lucid Air. Dit is een luxe sedan die tot 832 kilometer aflegt op een volle accu.

Ford Mustang Mach-E

Ook de Ford Mustang Mach-E verdient een vermelding. Dit model kan tot 610 kilometer rijden op een volle acculading. Het combineert de klassieke stijl van de Mustang met de voordelen van elektrisch rijden.

Voordelen grote actieradius

Deze elektrische auto's met grote actieradius bieden je niet alleen het voordeel van minder vaak opladen. Ze geven je ook meer vrijheid en flexibiliteit bij het plannen van lange reizen. Het is duidelijk dat de technologie snel vordert en dat de actieradius van elektrische auto's blijft verbeteren.

Werkelijke actieradius elektrische auto

Bij het rijden van een elektrische auto, speelt de werkelijke actieradius een cruciale rol. Dit is de daadwerkelijke afstand die je in de praktijk op één lading aflegt. Vaak verschilt dit van de fabrieksopgave die autofabrikanten in hun specificaties vermelden. Rijstijl, weersomstandigheden en het gebruik van accessoires zoals airconditioning of verwarming spelen hierbij een grote rol. We leggen je uit waar dit door komt.

WLTP test fabrikanten

De fabrieksopgave van de actieradius is gebaseerd op gestandaardiseerde tests zoals de NEDC of WLTP. Helaas reflecteren deze tests niet altijd de realiteit. Ze houden geen rekening met beïnvloedende factoren zoals buitentemperatuur, snelheid of belasting van de auto. Daarom varieert de echte actieradius in de praktijk.

Actieradius elektrische auto praktijk: voorbeeld Volkswagen

Laten we een praktijkvoorbeeld bekijken. De fabrieksopgave van de huidige volkswagen ID 3 is een range van 419 kilometer. Uit een test blijkt dat het werkelijke bereik van de volkswagen ID 3 op 379 kilometer blijft hangen. Een verschil van 40 kilometer dus. Kijk daarom goed naar zowel fabrieksopgave als naar het werkelijke bereik.

Invloed rijstijl op actieradius

Je rijstijl heeft een directe invloed op de actieradius van je elektrische auto. Wanneer je veel optrekt en remt, maakt je auto optimaal gebruik van het regeneratieve remsysteem. Deze technologie zet de energie die vrijkomt bij het remmen om in elektriciteit en laadt zo de accu op. Hierdoor rijd je zuiniger in de stad. Als je op de snelweg rijdt, varieert je snelheid minder en gebruik je dit remsysteem dus ook minder. Daarom is je actieradius op de snelweg kleiner dan in de stad.

Fabrieksopgave overtreffen ook mogelijk

Toch overtreffen sommige elektrische auto's de fabrieksopgave. De Mercedes EQS rijdt bijvoorbeeld daadwerkelijk 731 kilometer op één lading, terwijl de Tesla Model S zelfs tot 652 kilometer haalt. Het is dus belangrijk dat je zowel de fabrieksopgave als de werkelijk behaalde actieradius in overweging neemt wanneer je je oriënteert op elektrische auto's.

Actieradius elektrische auto winter

Winterse omstandigheden beïnvloeden de actieradius van elektrische auto's sterk. Wanneer de temperatuur daalt, neemt de efficiëntie van de batterij af. Daardoor neemt het verbruik toe en de actieradius af. Bij constante snelheid is de actieradius in de winter tot wel 40% minder dan in de zomer. De batterij werkt dan namelijk harder om zowel de auto als de cabine te verwarmen.

Gebruik voorverwarmingsfuncties

In de winter verwarm je de auto en gebruik je achterruitverwarming en stoelverwarming. Dit verhoogt het energieverbruik en vermindert zo de actieradius. Het is goed om te weten dat sommige elektrische auto's voorverwarmingsfuncties hebben, waarmee je de auto opwarmt terwijl deze nog aan de lader staat. Daarmee verminder je het energieverbruik onderweg en maximaliseer je de actieradius.

Elektrische auto's per actieradius categorie

Laten we de verschillende categorieën verkennen op basis van actieradius. Van compacte stadsauto's tot luxe langeafstandsmodellen. Ontdek welke categorie het beste aansluit bij jouw rijbehoeften en levensstijl.

Elektrische auto actieradius 200 km

Elektrische auto's met een actieradius van 200 km zijn ideaal voor dagelijkse stadsritten en kortere ritten buiten de stad. Een van de modellen in deze categorie is de Mazda MX-30, die een actieradius van ongeveer 200 km heeft. Deze auto's zijn over het algemeen betaalbaarder en hebben lagere onderhoudskosten. Dit maakt ze een goede keuze voor mensen die beginnen met elektrisch rijden.

Elektrische auto actieradius 300 km

Voor bestuurders die iets verder moeten rijden, zijn er auto's met een actieradius van 300 km. Deze auto's bieden meer flexibiliteit voor mensen die dagelijks langere afstanden afleggen. De Nissan Leaf is een populair model in deze categorie.

Elektrische auto actieradius 400 km

Ben je op zoek naar een auto die geschikt is voor langere ritten, kijk dan naar auto's met een actieradius van 400 kilometer. Deze auto's bieden je meer gemoedsrust als het gaat om 'range anxiety'. De Hyundai Kona Electric is een voorbeeld van een auto in deze categorie.

Elektrische auto actieradius 500 km

In de categorie van 500 km actieradius zien we high-end modellen. Deze auto's bieden een uitstekende actieradius, waardoor ze perfect zijn voor lange reizen en frequente lange afstanden. De Audi e-Tron en Kia Niro zijn voorbeelden van een auto's in deze categorie. Tesla model X long range heeft een actieradius van wel 580 km.

Elektrische auto actieradius 600 km

Auto's met een actieradius van 600 km zitten in het topsegment van de markt. Voorbeelden zijn de Tesla Model S, Mercedes EQE en BMW iX. Ze bieden ongekende vrijheid en flexibiliteit als het gaat om elektrisch rijden.

Elektrische auto actieradius 700 km

Voor degenen die de hoogste actieradius nodig hebben, zijn er auto's met een actieradius van 700 km. De Mercedes-Benz EQS is een voorbeeld van een auto in deze categorie.

Elektrische auto actieradius 800 km

Er zijn maar weinig auto's die een actieradius van 800 kilometer halen. Deze auto's zijn de absolute top van de markt en bieden de mogelijkheid om lange afstanden af te leggen zonder tussentijds op te laden. Een voorbeeld is de Lucid Air Dream Edition R met een actieradius van wel 883 km.

Grootste actieradius elektrische auto: actieradius 1000 km

De 1000 km actieradius is de heilige graal in de wereld van elektrische auto's. Een elektrische auto die een actieradius van 1000 kilometer claimt, is de Zeekr 001. Een andere elektrische auto die deze mijlpaal heeft bereikt in praktijktests is de Mercedes Vision EQXX.

Veelgestelde vragen over actieradius elektrische auto's

Hoe ver kan ik met een elektrische auto rijden?

De afstand die je met een elektrische auto kunt rijden, verschilt per model. Gemiddeld is de actieradius zo'n 310 kilometer.

Hoe wordt de actieradius van een elektrische auto bepaald?

De actieradius van een elektrische auto is het product van twee factoren: de capaciteit van het accupakket (vergelijkbaar met de inhoud van je brandstoftank) en het energieverbruik van de auto.

Wat is de gemiddelde actieradius van een klein model elektrische auto?

Een klein model elektrische auto, zoals de Volkswagen e-Up, heeft een actieradius van ongeveer 200 tot 250 kilometer.

Meer over elektrisch laden

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden