Er verschijnen steeds meer soorten zonnepanelen op de markt. Hebt u al gehoord van zonnepanelen met stekker? Net zoals een stofzuiger energie uit het elektriciteitsnet haalt, stoppen deze zonnepanelen er via de stekker juist energie in. Daarmee haalt u de voordelen van zonnestroom in huis zonder de nadelen van ingrijpende veranderingen aan uw woning. Zonnepanelen met stekker hebben ook enkele beperkingen. Hieronder leest u wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van zonnepanelen met stekker.


Waar zijn zonnepanelen met stekker te plaatsen?

Vaak wordt er voor zonnepanelen met stekker gekozen als men een kleine zonnepaneleninstallatie wil. Zonnepanelen met stekker kunt u vrijwel overal plaatsen. U hebt per paneel maar enkele vierkante meters ruimte nodig op een schuur, tuinhuis of garagedak. U kunt zonnepanelen met stekker ook gewoon in de tuin of op het balkon plaatsen.


Hoe plaatst u zonnepanelen met stekker?

Zonnepanelen met stekker worden geleverd als een eenvoudig in elkaar te zetten bouwpakket. U plaatst het paneel op de gewenste plek en u steekt de stekker in het stopcontact. Dat is alles. Nou ja, lees wel eerst goed het montagevoorschrift. Zo zult u bij plaatsing op een plat dak moeten denken aan voldoende ballast tegen de wind, en in alle gevallen moeten oppassen dat de panelen niet in de schaduw staan, ook niet van elkaar.


Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen met stekker?

Vanaf het moment dat u de stekker in het stopcontact steekt, bespaart u op de energierekening. Afhankelijk van hoeveel zon op de panelen valt, verdienen ze zichzelf in ongeveer tien jaar terug. Gaat u ooit verhuizen, dan neemt u de zonnepanelen met stekker eenvoudig mee. Zonnepanelen met stekker hebben wel enkele nadelen: u kunt maar één set zonnepanelen met stekker aansluiten per groep in de meterkast, en de opbrengst is vrij gering.


Hoe werken zonnepanelen met stekker?

‘Gewone’ zonnepanelen op het dak leveren hun stroom niet rechtstreeks aan het elektriciteitsnet, maar aan een omvormer in de meterkast. De omvormer maakt de stroom geschikt voor het elektriciteitsnet. Zonnepanelen met stekker hebben elk hun eigen (micro-)omvormer, vandaar het gemak dat u ze rechtstreeks kunt aansluiten zonder aanpassing in de meterkast. Bijkomend voordeel van deze micro-omvormers oftewel micro-inverters is dat de panelen onafhankelijk van elkaar werken. Als de ene wat minder produceert doordat er schaduw op valt, daalt niet meteen de opbrengst van de andere panelen. Dit is een groot verschil met zonnepanelen die op één omvormer zijn aangesloten. Afgezien hiervan is de werking van zonnepanelen met stekker gelijk aan die van ‘gewone’ panelen. U moet ze dus ook aanmelden bij de netbeheerder in verband met de teruglevering van stroom aan het net.

Wilt u zonnepanelen? Check uw dak