Wattpiek is een begrip dat je vaak tegenkomt zodra je meer informatie over zonnepanelen zoekt. Maar wat betekent de term Wattpiek eigenlijk? De energie die een zonnepaneel oplevert, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het vertelt je hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken, onder de beste omstandigheden. Op die manier kun je nagaan hoeveel stroom de zonnepanelen kunnen leveren. Neem dit mee bij het vergelijken van zonnepanelen.

Internationale afspraken om Wattpiek te meten

Om het aantal Wattpiek van een zonnepaneel goed en eerlijk te meten, worden er in een laboratorium tests gedaan met alle zonnepanelen en zonnecellen voordat ze verkocht worden. Zo weet je zeker dat alle zonnecellen onder gelijke omstandigheden zijn gemeten. Hiervoor zijn een aantal regels afgesproken, zoals:

  • Lichtinstraling van 1000 Watt per vierkante meter (de hoeveelheid zonne-energie die het aardoppervlak bereikt)
  • Richting van de zonnestralen recht op het paneel of de zonnecel
  • Temperatuur van 25 graden Celsius
  • Afgesproken luchtmassa (de hoeveelheid lucht met een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid)

Opbrengst per Wattpiek in Nederland

Gemiddeld brengt 1 Wattpiek (Wp) in Nederland ongeveer 0,88 kWh per jaar op. De opbrengst hangt af van de plaats van het dak, de richting van de zonnestralen en andere omgevingsfactoren. Maar over het algemeen wordt in Nederland gerekend met 88 procent van het aantal Wattpiek. Hiermee wordt het volgende bedoeld. Een zonnepaneel levert de meeste stroom als het gericht is op het zuiden en in een hoek van 35 tot 40 graden staat. Een zonnepaneel van 270 Wp kan daarmee in Nederland ongeveer 0,88 kWh * 270 Wp = 238 kWh per jaar opbrengen.

Met deze kennis bereken je eenvoudig hoeveel Wattpiek je zonnepanelensysteem moet hebben om je jaarverbruik op te wekken. Verbruik je 3.000 kWh per jaar? Dan heb je minimaal een systeem van 3.000 / 0,88 kWh = 3.409 Wp nodig om dit verbruik volledig te dekken. Gebruik onze handige voorbeeldberekening en lees meer over de opbrengst van zonnepanelen gedurende het jaar.

Factoren die van invloed zijn op de opbrengst

Hoe hoger het aantal Wattpiek van de zonnepanelen, des te hoger de te verwachten opbrengst. Toch zegt het aantal Wp niet direct alles over hoeveel stroom er wordt opgewekt. Dit heeft ook te maken met het legplan van de zonnepanelen, waarin factoren worden opgenomen zoals:

  • De plaatsing en hellingshoek van het dak
    De plaatsing van zonnepanelen is van invloed op de opbrengst van de panelen. Zo is schaduw niet ideaal. Tijdens het plaatsen wordt hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden. De zonnepanelen worden daarnaast in de beste hellingshoek geplaatst die de grootste opbrengst zal opleveren. 
  • De oriëntatie ten opzichte van het zuiden
    Een ligging richting het zuiden? Dat zorgt vaak voor goede resultaten. Dat betekent niet dat een andere windrichting niet interessant is. In de meeste gevallen geldt het Zuiden wel als meeste ideale situatie. 
  • De hoeveelheid zonstraling
    Zonuren zijn natuurlijk belangrijk voor de prestaties van de zonnepanelen. Een zomerse dag in Nederland telt ongeveer 14 zonuren. Zonnepanelen leveren niet alleen energie als de zon schijnt. Ook op een bewolkte dag zorgen de zonnepanelen voor stroom.  

Het is ook nog van belang hoe goed de omvormer voor zonnepanelen is. Een omvormer zorgt er namelijk voor dat de stroom die door de zonnepanelen is opgewekt, wordt omgezet in bruikbare stroom voor jouw huishouden. 

Prijs per Wattpiek (Wp)

Weet je de hoeveelheid Wattpiek van de zonnepanelen die je op het oog hebt? Dan kun je de prijs per Wattpiek berekenen. De berekening is simpel: je deelt de prijs van de zonnepanelen door het aantal Wattpiek. De uitkomst is dan de prijs per Wattpiek. Met deze informatie vergelijk je de panelen goed met elkaar. Voordat je de zonnepanelen koopt, is het slim ook op het volgende te letten:

  • De betrouwbaarheid en kwaliteit van de zonnepanelen
  • Of de installatie bij de prijs inbegrepen zit
  • De service rondom de aanschaf van je zonnepanelen

De prijs per Wattpiek is een goed vergelijkingsmiddel als je op zoek gaat naar een set zonnepanelen. Let goed op de eigenschappen van de zonnepanelen, de service en de installatie mogelijkheden. Zo maak je een slimme keuze en geniet je snel van je zonnepanelen.