Een warmtepomp maakt het mogelijk om veel energie te besparen, door handig gebruik te maken van de energie in bodem of lucht. Het is een vrij nieuwe manier om huizen te verwarmen en er is vaak wel een flinke verbouwing nodig, maar de voordelen van een warmtepomp zijn groot. Een warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht, grond of water. Doordat de warmtepomp deze hernieuwbare energiebronnen gebruikt, is het een duurzame manier van verwarmen. Wel is er elektriciteit nodig om de warmte uw huis in te 'pompen', maar die hoeveelheid energie is een stuk minder dan wanneer u het huis met gas of elektriciteit alleen zou verwarmen. Zo bespaart u veel energie.


Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt net als een koelkast of een airco. Die halen warmte weg om een ruimte koeler te maken. Een warmtepomp daarentegen haalt warmte van buiten om het huis warmer te maken. Dit is mogelijk ook als het buiten kouder is dan binnen! Het systeem neemt energie op uit de lucht of de bodem en gebruikt deze energie om water op te warmen, tot ongeveer 45 graden Celsius. Dit is ideaal voor vloerverwarming of radiatoren.


Verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan hoofdzakelijk twee soorten warmtepompen: een luchtwarmtepomp of een aardwarmtepomp.

Luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of uit ventilatielucht die anders uw huis uit geblazen zou worden. De energie in de lucht wordt gebruikt om water op te warmen voor uw verwarmingssysteem. In de koudere periodes van het jaar (en voor heet water voor douchen) is aanvullende verwarming nodig. Dit kan heel goed met een combiketel op aardgas. Een warmtepomp die samenwerkt met een combiketel heet een hybride warmtepomp. Een luchtwarmtepomp staat buiten en ziet eruit als de buitenunit van een airco.

Aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp haalt zijn warmte niet uit de lucht, maar uit de bodem. De temperatuur op ongeveer 70 meter diepte is vrij constant, ongeveer 10 graden Celsius. Deze temperatuur kan toch heel goed gebruikt worden om in de winter het huis te verwarmen! In vergelijking met een luchtwarmtepomp is bij het plaatsen van een aardwarmtepomp wel een grotere verbouwing nodig en is daarmee vooral ideaal bij nieuwbouw. Helemaal wanneer u in een wijk zonder gasaansluiting gaat wonen is de aardwarmtepomp een duurzame manier om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer.


De terugverdientijd van een warmtepomp

Gemiddeld duurt het 7 tot 9 jaar voordat u de investering in een warmtepomp heeft terugverdiend. De prijs van een warmtepomp ligt tussen de 3.500 en 5.000 euro, maar er zijn ook subsidies voor warmtepompen beschikbaar, namelijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De hoogte van deze subsidie kan variëren van 1.100 tot 1.500 euro, afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Daardoor hoeft u minder te investeren en kunt u de terugverdientijd dus verkorten.


Warmtepomp plaatsen?

Een warmtepomp verwarmt uw huis op een duurzame en energiezuinige manier. Veel warmtepompen kunnen in de zomer het huis ook koelen. Als u de plaatsing van een warmtepomp overweegt, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Belangrijk is om te kijken of er voldoende ruimte is om de warmtepomp en de warmtewisselaar neer te kunnen zetten en of uw huis al goed geïsoleerd is. Om de warmtepomp zo efficiënt mogelijk te laten werken, moet de woning met relatief lage temperaturen kunnen worden verwarmd en daarom is goede isolatie essentieel. Soms is een vergunning van de gemeente nodig. Neem de tijd om voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en vraag om een goed advies over de verschillende mogelijkheden.

Lees verder over warmtepompen

Andere vormen van duurzame energie

Als blijkt dat een warmtepomp voor u toch niet mogelijk of haalbaar is, dan zijn er nog voldoende alternatieven om op een duurzame manier energie op te wekken en geld op uw energierekening te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een zonneboiler en/of zonnepanelen.