Een warmtepomp maakt het mogelijk om veel energie te besparen, door handig gebruik te maken van het temperatuurverschil van water of lucht. Het is een vrij nieuwe manier om huizen te verwarmen en er is vaak wel een flinke verbouwing nodig, maar de voordelen van een warmtepomp zijn groot. Een warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht, grond of water. Doordat de warmtepomp hernieuwbare energiebronnen gebruikt, is het een duurzame manier van verwarmen. Wel is er vaak nog wat elektriciteit nodig om echt lekkere warmte te maken, maar die hoeveelheid energie is een stuk minder dan wanneer u het huis met gas of elektriciteit alleen zou verwarmen. Zo bespaart u veel energie.


Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een bijzonder apparaat dat werkt op basis van een techniek waarbij de druk afwisselend verhoogd en verlaagd wordt. Door deze drukverschillen ontstaat warmte, die de warmtepomp gebruikt om water mee op te warmen. Het systeem neemt energie op uit de lucht of de bodem. Deze energie wordt via een vloeistof naar de warmtepomp geleid. In de warmtepomp wordt de dan nog vrij lage temperatuur van de vloeistof verder verhoogd, tot een aangename 45 graden Celsius. Dit is ideaal voor vloerverwarming of radiatoren. Als de warmte is afgegeven, koelt de vloeistof in het systeem weer af en wordt het opnieuw via de bodem geleid of aan de lucht blootgesteld, afhankelijk van het soort warmtepomp. Dit proces kan oneindig doorgaan.


Verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan hoofdzakelijk twee soorten warmtepompen: een luchtwarmtepomp of een aardwarmtepomp. Een luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Het temperatuurverschil wordt gebruikt om warmte te maken voor verwarming van het huis. Een luchtwarmtepomp staat buiten en neemt een ruimte van ongeveer twee vierkante meter in beslag. Voor het verwarmen van tapwater is de luchtwarmtepomp minder geschikt.


Een aardwarmtepomp werkt anders, namelijk door warmte niet uit de lucht, maar uit de bodem te halen. De temperatuur op ongeveer 70 meter diepte is vrij constant, ongeveer 10 graden Celsius. Dit temperatuurverschil kan heel goed gebruikt worden om in de winter het huis te verwarmen. In vergelijking met een luchtwarmtepomp is bij het plaatsen van een aardwarmtepomp wel een grotere verbouwing nodig en is daarmee vooral ideaal bij nieuwbouw. Helemaal wanneer u in een wijk zonder gasaansluiting gaat wonen is de aardwarmtepomp een duurzame manier om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer.


Warmtepomp plaatsen?

Een warmtepomp verwarmt uw huis op een duurzame en energiezuinige manier. Veel warmtepompen kunnen in de zomer het huis ook koelen. Als u de plaatsing van een warmtepomp overweegt, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Belangrijk is om te kijken of er voldoende ruimte is om de warmtepomp en de warmtewisselaar neer te kunnen zetten en of uw huis al goed geïsoleerd is. Soms is een vergunning van de gemeente nodig, maar aan de andere kant zijn er vaak ook subsidies voor warmtepompen beschikbaar, namelijk de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Neem de tijd om voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en vraag om een goed advies over de verschillende mogelijkheden.


Andere vormen van duurzame energie

Als blijkt dat een warmtepomp voor u toch niet mogelijk of haalbaar is, dan zijn er nog voldoende alternatieven om op een duurzame manier energie op te wekken en geld op uw energierekening te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een zonneboiler en/of zonnepanelen.