Smart home
in Nederland

Mensen schaffen steeds meer slimme producten aan. Waar een telefoon vroeger nog alleen was om te bellen, tegenwoordig zet u met een app de thermostaat vast een standje hoger voor de kinderen terwijl u zelf nog onderweg bent. Handig natuurlijk, maar apparaten op afstand bedienen is wel iets waar we in Nederland nog wat aan moeten wennen. Wat is er op dit moment mogelijk wat betreft smart home? En welke kant gaat de ontwikkeling van de smart home in Nederland nog verder op? Gaan koelkasten zelf de winkel bellen als de eieren op zijn? We beginnen bij het begin.

Wat is een smart home?

Een smart home (oftewel 'slim huis') is een gewone woning waarin u slim gebruikmaakt van alledaagse apparaten die met moderne technieken 'slim' zijn gemaakt. Sommige daarvan maken u het leven gemakkelijker of veiliger, andere helpen u met energie besparen. Een voorbeeld: uw dochter belt u op uw werk dat ze een uurtje eerder thuiskomt. Dan zet u vast op afstand de thermostaat voor haar hoger zodat het huis lekker warm is als ze binnenkomt. Of houd eenvoudig uw energieverbruik bij met uw telefoon. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan met uw jaarafrekening en kan u tijdig ingrijpen als u verbruik niet gelijkloopt met uw termijnbedrag. Een smart home draagt daarnaast bij aan de veiligheid van uw gezin. Denk aan de slimme rookmelder met koolmonoxide-sensor. En de Nest Protect geeft bijvoorbeeld bij nood eenvoudige gesproken aanwijzingen, die ook kinderen goed begrijpen.

Welke slimme producten zijn er?

Er zijn nu al enorm veel slimme apparaten. Veel daarvan kunnen met elkaar samenwerken of zijn op afstand te bedienen door middel van een app. Een greep uit de mogelijkheden:

  • De slimme thermostaat is een van de bekendste smart home apparaten. Hij onthoudt de patronen in uw dagritme zodat u hem steeds minder vaak met de hand (of vanaf uw tablet) moet bijstellen. Als er niemand thuis is, gaat hij in een lagere stand om energie te besparen en als u thuiskomt is het weer comfortabel warm.
  • Met een slimme douchekraan hebt u altijd water op de gewenste temperatuur. Dat is niet alleen aangenaam voor uzelf, maar het voorkomt ook dat jonge kinderen de kraan per ongeluk te warm zetten.
  • Een slimme boiler legt een voorraadje warm water aan op het handigste moment. Hij houdt rekening met de tijden waarop u meestal warm water gebruikt. Zo gaat u efficiënt om met energie zonder comfort in te leveren. U hoeft hier niets voor in te stellen en u kunt op uw computer het warmwaterverbruik terugzien.
  • Met slimme verlichting en slimme schakelaars stemt u eenvoudig de verlichting af op het moment van de dag. Als u thuis bent, creëert u moeiteloos een sfeer die past bij uw stemming. En als u onderweg bent, schrikt u inbrekers af door lampen aan en uit te laten gaan alsof er iemand thuis is.
  • Koppel een bewegingssensor aan een slimme buitenlamp om hem aan te laten gaan als u thuiskomt en om ongewenste bezoekers af te schrikken.
  • Met een slimme camera houdt u een oogje op de kinderen of huisdieren als u zelf niet thuis bent.
  • Een slim deurslot (smart lock) heeft een gewone sleutel, maar u kunt hem ook met uw smartphone openmaken. Zo kunt u bijvoorbeeld op afstand de kinderen binnenlaten, zodat u ze geen sleutel hoeft te geven die ze kunnen verliezen. Ook kunt u de postbezorger een pakket binnen laten leggen als u niet thuis bent.

Smart home in Nederland

De meeste Nederlanders gebruiken maar een fractie van alle smart home mogelijkheden, maar het begin is er. U kunt bijvoorbeeld met eenvoudige aanpassingen langer zelfstandig blijven wonen. Zo kunnen bewegingssensoren alarm slaan bij familie of de thuiszorg als er op de gebruikelijke tijden geen activiteit in huis is. Ook kunnen smart home devices brandgevaarlijke apparaten automatisch uitzetten als u naar bed gaat of het huis verlaat. 

Het slimme huis van de toekomst

Hoeveel zal smart home technologie ons leven veranderen? Het wordt steeds gewoner om apparatuur met spraak of een app te bedienen. Apparaten zullen ook steeds meer met elkaar gaan communiceren, om zo automatisch taken te verrichten. Er zijn nu al enorm veel mogelijkheden om bijvoorbeeld uw comfort of veiligheid te vergroten. U kiest daarbij zelf welke slimme apparaten u in huis haalt. Niet iedereen wil een koelkast die met sensoren de voorraad bijhoudt en het nodige bestelt bij de supermarkt, maar technisch kan het wel.