Alle bijzondere mogelijkheden van wifi lampen

Een wifi lamp bedient u eenvoudig via uw smartphone, tablet of afstandsbediening. Verander met één druk op de knop het lichtschema en de sfeer, of laat uw verlichting kleuren wanneer u een e-mail of bericht ontvangt. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar wat is een wifi lamp precies?

Een wifi lamp is slimme verlichting

Een wifi lamp kunt u zien als slimme verlichting. Deze is namelijk via internet of bluetooth verbonden met uw smartphone of tablet. U stelt daarmee in welke kleur een lamp op welk moment van de dag moet hebben en creëert eenvoudig de sfeer die u wenst. Ook bieden wifi lampen bijzondere extra functies die tot voor kort ondenkbaar waren. De wifi lamp wordt daarom ook wel een smart lamp genoemd.

Voordelen van wifi lampen

Wifi lampen bieden een aantal grote voordelen ten opzichte van traditionele lampen:

• Op afstand te bedienen, zelfs via internet
  • Eenvoudig te bedienen
  • U geniet van meer wooncomfort
  • Meer veiligheid in huis door slimme verlichtingsschema’s
  • Energiebesparing door ledtechnologie
U bespaart energie doordat wifi lampen niet onnodig blijven branden. In vergelijking met traditionele verlichting scheelt dat ruim een derde. De meeste smart lampen zijn wifi ledlampen. Ledverlichting is tot wel 80 procent energiezuiniger dan gloeilampen.

Verschillende soorten en maten

Er bestaan een aantal verschillende soorten wifi lampen. Hoewel de mogelijkheden vrijwel allemaal even uitgebreid zijn, zit het verschil vooral in de manier van verbinden met uw smartphone of tablet. Wifi lampen sluit u aan op uw draadloze wifi-netwerk. Sommige wifi lampen maken direct contact met de router, maar er zijn ook wifi led lampen waarbij een zogenaamde 'bridge' nodig is om verbinding te maken. Een bridge verzorgt de verbinding tussen de lampen en uw wifi-netwerk. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat doet u makkelijk zelf. Het verschilt per merk en type van welke optie de smart lamp gebruikmaakt.

Een ander soort wifi lamp is de bluetooth lamp. Deze lamp maakt verbinding via bluetooth, waardoor het niet nodig is om een actieve internetverbinding te hebben. Smart lampen zijn in veel verschillende soorten en groottes verkrijgbaar. U koopt wifi lampen per stuk, of als een startpakket met meerdere lampen. De meeste sets zijn eenvoudig uit te breiden.

Infographic-Slimme verlichting-cijfers

Wat kunnen wifi lampen allemaal?

Het zijn natuurlijk vooral de uitgebreide mogelijkheden en opties die wifi lampen zo interessant maken. Een wifi ledlamp voorziet uw woning eenvoudig van verschillende lichtscènes, bijvoorbeeld veel licht om goed te kunnen lezen, of juist warme sfeerverlichting met gedimd licht voor een gezellige avond. Ook schakelt u elke wifi lamp eenvoudig en afzonderlijk in en uit op een bepaald tijdstip. Plaatst u een wifi lamp in de slaapkamer? Dan is het mogelijk om deze te gebruiken als wake-uplight met wekfunctie. Liefhebbers van muziek en een feestje veranderen hun woonkamer binnen een mum van tijd in een mooie lichtshow, op de maat van de muziek. Een andere bijzondere functie is de berichtfunctie: komt er een telefoontje, e-mail of update via social media binnen? Dan kan een wifi lamp in een door u gekozen kleur een lichtmelding geven. Zo wordt u er door uw verlichting van op de hoogte gesteld dat u een nieuw bericht heeft ontvangen.

Veel wifi lampen zijn daarnaast te koppelen aan een internetdienst, waarmee u bijvoorbeeld instelt dat de lichtkleur in huis verandert op het moment dat er regen wordt verwacht. Het is ook mogelijk om uw wifi ledlamp te verbinden met een slimme rookmelder. Detecteert deze rook? Dan gaat uw verlichting rood knipperen om u te waarschuwen. Op deze manier vergroot u de veiligheid in huis en is het tevens een perfecte uitkomst voor doven, slechthorenden en ouderen.

Wifi lampen passen in de meeste standaard fittingen

Wifi lampen passen vrijwel altijd moeiteloos in bestaande fittingen. De fitting E27 is de meest voorkomende maat, maar ook E14 is goed verkrijgbaar. Voor spots is de GU10-fitting populair en goed als wifi lamp verkrijgbaar. Let wel op dat de meeste wifi lampen iets groter van formaat zijn dan normale lampen. Het kan dus zijn dat een wifi lamp na aanschaf boven een lampenkap uitsteekt, of net niet past binnen een kleine ruimte. Als u hierop let voordat u een wifi ledlamp aanschaft, dan heeft u nu al de verlichting van de toekomst in huis. Maak uw woning smart met de slimme verlichting van Essent.