De isolatiewaarde van een bepaald isolatiemateriaal geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Bij het bouwen of verbouwen van een woning is het belangrijk om naar de isolatiewaarde te kijken. De isolatiewaarde is van toepassing op een materiaal, maar ook een compleet gebouw.

Waar staan de getallen en letters van de isolatiewaarde voor?

De getallen en letters van de isolatiewaarde zijn voor de meeste mensen meestal niet direct duidelijk. Er bestaat een R-waarde, een Rc-waarde, maar ook een L-waarde, U-waarde en K-waarde. Het is handig om te weten waar een isolatiewaarde uit bestaat. Als je dat weet, kies je ook makkelijk het juiste isolatiemateriaal. Ook de woning zelf heeft een bepaalde isolatiewaarde. Als je woning goed is geïsoleerd, verlies je minder warmte en verbruik je minder energie.

Iedereen die bouwt of verbouwt krijgt te maken met de isolatiewaarde

Isoleren kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrips, HR glas of warmtereflecterende folie achter de radiatoren. Deze aanpassingen hebben invloed op de totale isolatiewaarde van je woning, dat is de K-waarde. Ook grotere aanpassingen, zoals het aanbrengen van spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie, zijn beproefde en effectieve methodes om je woning beter te isoleren. Bij zo'n grote aanpassingen krijg je te maken met de keuze voor bepaalde isolatiematerialen. Elk individueel isolatiemateriaal heeft een eigen isolatiewaarde, zoals een R-waarde of een Rc-waarde. Aan de hand van de op de verpakking aangegeven isolatiewaarde bereken je vervolgens relatief eenvoudig hoe goed het isolatiemateriaal isoleert. De isolatiewaarde verschilt per product en is ook bepaalt voor een groot deel de uiteindelijke isolatiewaarde van de hele woning.

 

Bespaar op je stookkosten met isolatie

 

De verschillende soorten isolatiewaarden

De isolatiewaarde staat op de verpakking of het materiaal zelf. Daar staat meestal een getal dat de isolatiewaarde aangeeft. Er bestaan echter verschillende soorten isolatiewaarden voor verschillende soorten isolatiematerialen. Hieronder vind je de waardes die je tegen kunt komen en wat ze concreet betekenen.

R-waarde

De R-waarde is het isolatievermogen van materiaal. Een hoge R-waarde betekent een zeer goed isolerend materiaal. De isolatiewaarde wordt berekend aan de hand van de materialen en de dikte hiervan. De R-waarde zie je vooral terug bij onder meer dubbel glas, wanden, vloeren en daken.

Rc-waarde

De Rc-waarde is van belang bij isolatiemateriaal met meerdere isolatielagen. Deze lagen versterken elkaar en vormen samen de totale isolatiewaarde van het materiaal. Een hogere Rc-waarde is een betere isolatiewaarde.

U-waarde

De U-waarde geeft aan hoeveel warmte door een vierkante meter per seconde, per constructiedeel ontsnapt. In tegenstelling tot de R- en Rc-waarde betekent een lage U-waarde juist een hoge isolatiewaarde. De U-waarde is handig om bijvoorbeeld te meten hoe goed een muur geïsoleerd is.

Lambda-waarde

De Lambda-waarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte kan geleiden. Een lage waarde betekent dat er weinig warmte door het materiaal verloren kan gaan en de isolatie dus beter is. De Lambda-waarde wordt soms ook wel de L-waarde genoemd, of is te herkennen aan het symbool 'λ' op de verpakking, de Griekse letter L.

K-waarde

Een goed geïsoleerd huis heeft een lage K-waarde. De K-waarde wordt gebruikt om de totale gemiddelde isolatiewaarde van een woning of gebouw aan te geven. Met de K-waarde weet je onder meer hoe goed de vloer, het dak en de buitenmuren geïsoleerd zijn. Een lagere K-waarde is beter dan een hogere. Het energielabel van de woning (A tot en met F) geeft een redelijk goed beeld van de mate van isolatie. De exacte K-waarde is door een isolatiebedrijf te berekenen.

Een goede isolatiewaarde bespaart veel geld

Hoewel de isolatiewaarde een vrij technisch gegeven lijkt, is het belangrijk om bij het bouwen of verbouwen rekening te houden met deze cijfers. Met andere woorden, met de isolatiewaarde van de gebruikte producten. Een goede isolatie van een gebouw is van steeds groter belang. Het zorgt voor een lage energierekening en verhoogt het wooncomfort. Ook heeft het een goede invloed op de verkoopwaarde van het pand. Door de beste isolatiewaarde te kiezen, is het zelfs mogelijk om een energieneutraal huis te creëren. Je verbruikt dan nog maar zeer weinig of helemaal geen gas voor de verwarming van je woning, wat samen met een warmtepomp en een goede isolatie uitstekend mogelijk is. Laat je een verbouwing door een aannemer uitvoeren? Vraag dan altijd om de isolatiewaarde en maak je wensen kenbaar.