Wat is isolatiewaarde en hoe werkt het in de praktijk?

De isolatiewaarde van een bepaald isolatiemateriaal geeft aan hoe goed het betreffende materiaal isoleert. Bij het bouwen of verbouwen van een woning wordt altijd goed rekening gehouden met de isolatiewaarde. De isolatiewaarde is van toepassing op een materiaal, maar ook een compleet gebouw.

Waar staan de getallen en letters van de isolatiewaarde voor?

De getallen en letters van de isolatiewaarde zijn voor de meeste mensen meestal niet direct duidelijk. Er bestaat een R-waarde, een Rc-waarde, maar ook een L-waarde, U-waarde en K-waarde. Deze codes en getallen zeggen de meeste mensen niet zoveel, maar zodra u de totstandkoming van de isolatiewaarde goed begrijpt en de cijfers goed interpreteert, kiest u eenvoudig voor het juiste isolatiemateriaal. Ook uw woning zelf heeft een bepaalde isolatiewaarde. Als uw woning goed is geïsoleerd, verliest u minder warmte en verbruikt u minder energie.

Iedereen die bouwt of verbouwt krijgt te maken met de isolatiewaarde

Isoleren kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrips, HR glas of warmtereflecterende folie achter uw radiatoren. Al deze aanpassingen zijn van invloed op de totale isolatiewaarde van uw woning, dat met de K-waarde wordt aangetoond. Ook grotere aanpassingen, zoals het aanbrengen van spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie, zijn beproefde en effectieve methodes om uw woning beter te isoleren. Bij dergelijke grote aanpassingen krijgt u te maken met de keuze voor bepaalde isolatiematerialen. Elk individueel isolatiemateriaal heeft een eigen isolatiewaarde, zoals een R-waarde of een Rc-waarde. Aan de hand van de op de verpakking aangegeven isolatiewaarde berekent u vervolgens relatief eenvoudig hoe goed het isolatiemateriaal isoleert. De isolatiewaarde verschilt per product en is ook voor een groot deel bepalend voor de uiteindelijke isolatiewaarde van uw gehele woning (de K-waarde).

De verschillende soorten isolatiewaarden

De isolatiewaarde vindt u op de verpakking of het materiaal zelf. Daar staat meestal een getal dat de isolatiewaarde aangeeft. Er bestaan echter verschillende soorten isolatiewaarden voor verschillende soorten isolatiematerialen. Hieronder vindt u de waardes die u tegen kunt komen en wat ze concreet betekenen.

R-waarde

De R-waarde is het isolatievermogen van materiaal. Een hoge R-waarde betekent een zeer goed isolerend materiaal. De isolatiewaarde wordt berekend aan de hand van de materialen en de dikte hiervan. De R-waarde ziet u vooral terug bij onder meer dubbel glas, wanden, vloeren en daken.

Rc-waarde

De Rc-waarde is van belang bij isolatiemateriaal met meerdere isolatielagen. Deze lagen versterken elkaar en vormen samen de totale isolatiewaarde van het materiaal. Hoe hoger de Rc-waarde, des te beter de isolatiewaarde.

U-waarde

De U-waarde geeft aan hoeveel warmte door een vierkante meter per seconde, per constructiedeel ontsnapt. In tegenstelling tot de R- en Rc-waarde betekent een lage U-waarde juist een hoge isolatiewaarde. De U-waarde is handig om bijvoorbeeld te meten hoe goed een muur geïsoleerd is.

Lambda-waarde

De Lambda-waarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte kan geleiden. Een lage waarde betekent dat er weinig warmte door het materiaal verloren kan gaan en de isolatie dus beter is. De Lambda-waarde wordt soms ook wel de L-waarde genoemd, of is te herkennen aan het symbool 'λ' op de verpakking, de Griekse letter L.

K-waarde

Een goed geïsoleerd huis heeft een lage K-waarde. De K-waarde wordt gebruikt om de totale gemiddelde isolatiewaarde van een woning of gebouw aan te geven. Aan de hand van de K-waarde weet u onder meer hoe goed de vloer, het dak en de buitenmuren geïsoleerd zijn. Hoe lager de K-waarde, des te beter. Het energielabel van uw woning (A tot en met F) geeft een redelijk goed beeld van de mate van isolatie. De exacte K-waarde is door een isolatiebedrijf te berekenen.

Een goede isolatiewaarde bespaart veel geld

Hoewel de isolatiewaarde een vrij technisch gegeven lijkt, is het belangrijk om bij het bouwen of verbouwen rekening te houden met deze cijfers. Met andere woorden, met de isolatiewaarde van de gebruikte producten. Een goede isolatie van een gebouw is van steeds groter belang. Het zorgt voor een lage energierekening en verhoogt het wooncomfort. Ook heeft het een goede invloed op de verkoopwaarde van het betreffende pand. Door de beste isolatiewaarde te kiezen, is het zelfs mogelijk om een energieneutraal huis te creëren. U verbruikt dan nog maar zeer weinig of helemaal geen gas voor de verwarming van uw woning, wat in combinatie met een warmtepomp en een goede isolatie uitstekend mogelijk is. Laat u een verbouwing door een aannemer uitvoeren? Vraag dan altijd om de isolatiewaarde en maak uw wensen kenbaar.