Verbruikt u meer of minder gas dan een gemiddeld Nederlands huishouden? Hoe bespaart u gas zonder dat u binnen een jas aan moet of 's avonds met een deken op de bank ligt? Of alleen maar magnetronmaaltijden te eten krijgt? We geven u graag wat extra houvast.

Hoeveel gas verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden?

Het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishouden is ongeveer 1.500 kubieke meter per jaar. In geld uitgedrukt bepaalt uw gasverbruik zo'n 60 procent van uw energierekening. Natuurlijk is dit een gemiddelde, het maakt wel uit in wat voor soort huis u woont, en hoeveel mensen deel uitmaken van uw gezin. Ook hangt uw gasverbruik ervan af welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen.

Hoeveel gas gaat op aan de verwarming van uw huis?

De verwarming van uw huis is verantwoordelijk voor het grootste deel van uw gasverbruik. Hoeveel u precies verbruikt is wel afhankelijk van hoe groot of hoe zuinig uw woning is. Eigenaars van een villa moeten hun verwarming natuurlijk een stuk hoger draaien dan eigenaars van een appartement. Gemiddeld kunnen we zeggen dat de verwarming goed is voor ongeveer 75% van het gasverbruik. Maar pas op, dit zijn alleen maar gemiddelde cijfers. Er zijn natuurlijk afwijkingen. Door de opwarming van de aarde hebben we tegenwoordig vaak een zachte winter. Uw gasverbruik is dan lager. Maar diezelfde opwarming maakt het klimaat ook grilliger. Houd dus ook rekening met strengere winters en hogere stookkosten.

Gemiddeld gasverbruik per soort woning in m3

Zoals u ziet, bespaart u veel gas als de buren met u meestoken. Daarom ligt het gasverbruik voor een appartement een stuk lager. U heeft dan gemiddeld maar zo'n 900 m3 gas per jaar nodig, 60 procent van de eerdergenoemde 1.500 m3. In een vrijstaande woning gebruikt u zo'n 2.200 m3 gas per jaar. Dat is bijna 50 procent meer dan het landelijk gemiddelde gasverbruik.

Type woning

Gemiddeld gasverbruik per jaar

Gemiddeld gasverbruik per maand

Appartement 900 m3 75 m3
Tussenwoning 1.350 m3 112,5 m3
Hoekwoning 1.600 m3 133,3 m3
2 onder 1 kap 1.650 m3 137,5 m3
Vrijstaande woning 2.200 m3 183,3 m3

Hoeveel invloed heeft uw gezinssamenstelling op uw gasverbruik?

U verbruikt meer gas naarmate meer personen deel uitmaken van uw gezin. Daarbij geldt wel dat bijna elk volgend gezinslid uw gasverbruik iets minder doet toenemen. Om precies te zijn:

  • Woont u alleen? Dan zult u ongeveer 650 m3 gas per jaar verbruiken.
  • Woont u samen met één volwassene? Reken dan op 370 m3 gas extra per jaar (totaal 1.020 m3).
  • Het eerste kind is goed voor 430 m3 gas per jaar extra (1.450 m3 in totaal).
  • Het tweede kind doet uw gasverbruik stijgen met 270 m3 per jaar (tot 1.720 m3).
  • Het derde kind doet daar nog eens 80 m3 bovenop (dus 1.800 m3 per jaar in totaal).

Minder gasverbruik door te isoleren

Wilt u echt groots besparen op uw stookkosten? Dan is het verstandig om uw dak, vloer en buitenmuren te isoleren. Dat is een relatief lage investering die u zo geregeld heeft en binnen 1 dag klaar is. Uw huis wordt daardoor geen bouwput.

Is uw cv-ketel ouder dan 15 jaar?

Overweeg ook uw cv-ketel te vervangen door een moderner, energiezuiniger model. Een cv-ketel van 15 jaar of ouder verbruikt onnodig veel gas. Met een zuinige hr-ketel bespaart u elk jaar maar liefst 15 tot 20 procent gas vergeleken met een gewone cv-ketel. Zo verdient uw nieuwe ketel zich vanzelf terug. Tip: zorg er voor dat u de keteldruk op peil houdt. Als er te weinig waterdruk is, draait uw verwarming minder efficiënt. En dat kost natuurlijk weer extra gas.

Een alternatief voor een cv-ketel is een warmtepomp. Daarmee gaat uw gemiddelde gasverbruik zeker omlaag. U bespaart veel gas door handig gebruik te maken van de energie in bodem of lucht. Het is een vrij nieuwe manier om huizen te verwarmen en er is vaak wel een flinke verbouwing nodig, maar de voordelen van een warmtepomp zijn groot. Een warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht, grond of water. Doordat de warmtepomp deze hernieuwbare energiebronnen gebruikt, is het een duurzame manier van verwarmen.

Slimmer stoken: laat uw thermostaat het werk doen

Op kleinere schaal kunt u besparen door verstandiger te stoken. Verwarm alleen kamers waar daadwerkelijk mensen komen, dat scheelt al een hoop. Als u de verwarming 1 graad lager zet, bespaart u nog eens 7% op uw gasverbruik. En natuurlijk deze laatste tip: zet de thermostaat al een uur voordat u gaat slapen in de nachtstand. Het huis blijft nog wel een tijdje lekker warm. Met een slimme thermostaat heeft u daar geen omkijken naar. Met deze tips bespaart u al snel veel gas, dat ziet u zeker terug op uw energierekening.