Het gemiddelde gasverbruik in Nederland

Verbruikt u meer of minder gas dan een gemiddeld Nederlands huishouden? Hoe bespaart u gas zonder comfort in te leveren? We geven u graag wat extra houvast.


Hoeveel gas verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden?

Het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishouden is ongeveer 1.500 m3 per jaar. In geld uitgedrukt bepaalt uw gasverbruik zo'n 60 procent van uw energierekening. Natuurlijk maakt het wel uit in wat voor soort huis u woont, en hoeveel mensen deel uitmaken van uw gezin. Ook hangt uw gasverbruik ervan af welke energiebesparende maatregelen u hebt genomen.


Hoeveel gas gaat op aan de verwarming van uw huis?

De verwarming van uw huis is verantwoordelijk voor het grootste deel van uw gasverbruik. Hoeveel u precies verbruikt is wel afhankelijk van hoe groot of hoe zuinig uw woning is. Eigenaars van een villa moeten hun verwarming bijvoorbeeld een stuk hoger draaien dan eigenaars van een appartement. Gemiddeld kunnen we zeggen dat de verwarming goed is voor ongeveer 75% van het gasverbruik. Maar pas op, dit zijn alleen maar gemiddelde cijfers. Er zijn natuurlijk afwijkingen. Door de opwarming van de aarde hebben we tegenwoordig vaak een zachte winter. Uw gasverbruik is dan lager. Maar diezelfde opwarming maakt het klimaat ook grilliger. Houd dus ook rekening met strengere winters en hogere stookkosten.


Wat is de invloed van de soort woning op uw gasverbruik?

Het gemiddelde gasverbruik van 1.500 m3 geldt lang niet voor alle woningen. In een appartement stoken de buren met u mee. Gemiddeld hebt u 900 m3 gas per jaar nodig, dus maar 60 procent van de eerder genoemde 1.500 m3. In een vrijstaande woning gebruikt u zo'n 2.200 m3 gas per jaar. Dat is bijna 50 procent meer dan het landelijk gemiddelde gasverbruik.


Wat is de invloed van de gezinssamenstelling op uw gasverbruik?

U verbruikt meer gas naarmate meer personen deel uitmaken van uw gezin. Daarbij geldt wel dat bijna elk volgend gezinslid uw gasverbruik iets minder doet toenemen. Om precies te zijn:

Hoe verlaagt u uw gasverbruik zonder comfort in te leveren?

De grootste besparing op uw stookkosten valt te behalen met isolatie van uw dak, vloer en buitenmuren. Overweeg ook uw cv-ketel te vervangen door een moderner, energiezuiniger model. Op kleinere schaal kunt u besparen door verstandiger te stoken. Verwarm alleen kamers waar daadwerkelijk mensen komen, en zet de thermostaat al een uur voordat u gaat slapen in de nachtstand. Het huis blijft nog wel een tijdje lekker warm.