De warme zomerdagen zijn voorbij, nog even en de bladeren vallen weer van de bomen. Als de temperaturen dalen, stijgt ons energieverbruik. De verwarming gaat aan, we zijn meer thuis en nemen vaker een warm bad of hete douche. In deze periode van het jaar loont het om op je energieverbruik te letten. Want door bewust om te gaan met energie, kan je extra geld besparen. We geven je 8 tips om dit najaar minder gas te verbruiken.

1) Zet de verwarming pas aan als het écht koud is

De beste temperatuur in huis is tussen de 17 en 21 graden. Het is dus vaak in het najaar nog helemaal niet nodig om de verwarming aan te zetten. Toch zijn we zodra het wat kouder wordt geneigd om aan de thermostaat te draaien. Door het gebruik van je verwarming uit te stellen bespaar je op jaarbasis een hoop energie én geld. Zet daarom de verwarming pas aan als het echt koud is in huis. 

Tip energie voor bedrijven

 

Extra tip: ben je een koukleum of werk je veel thuis en krijg je het koud van het stilzitten? Een verwarmd zitkussen of warmtedeken doet wonderen!

 

2) Goede isolatie is het halve werk

Isoleren loont. Het grootste gedeelte van je jaarlijkse gasverbruik gaat namelijk naar het verwarmen van je woning. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft. Toch zijn twee van de drie woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd. Hoeveel geld je bespaart, verschilt per woning en type isolatie. Doe de gratis isolatiecheck en ontdek binnen 1 minuut wat isolatie jou oplevert.  

Als Thuisvoordeelklant bouw je een bespaartegoed op voor flinke korting op zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Afhankelijk van hoe lang je al klant bent bij Essent bouw je jaarlijks een tegoed op van 50, 75 of 100 euro, wat in te zetten is bij een van onze servicepartners. 

3) Tochtstrips aanbrengen

Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder energie, maar isoleren is een flinke investering. Tochtstrips aanbrengen is een goedkoop alternatief waarmee je toch je energierekening kan verlagen. Door kieren en naden te dichten ontsnapt er minder warmte en houd je tocht buiten de deur. In onze handige video leggen we stap voor stap uit hoe je zelf tochtstrips aanbrengt

4) Koop een douchetimer

Heerlijk, na een koude herfstdag even ontspannen in een warm bad. Maar wist je dat in bad gaan 3 keer meer energie kost dan een douchebeurt van 5 minuten? Zeker de moeite waard dus om het bad minder vaak te vullen. Met een douchetimer houd je de tijd gemakkelijk bij om extra energie te besparen. Je koopt er een in de Thuisvoordeelshop met korting.

Tip energie voor bedrijven

 

Extra tip: zet een leuk liedje op dat zo’n 5 minuten duurt. Zodra het liedje stopt is het tijd om de kraan uit te draaien. Zuinig én gezellig!

 

5) Houd je energieverbruik in de gaten

Heb je een slimme meter, dan ontvang je iedere maand een energierapport. Hierop kan je precies zien wat je verbruikt hebt en wat de kosten daarvan zijn. Inzicht in je verbruik bespaart op zichzelf niets, maar kan je helpen zuiniger met energie om te gaan. Door te weten wanneer je het meeste verbruikt, kan je in deze periode extra op je energieverbruik letten. Met onze handige VerbruiksManager+ app check je zelfs je verbruik per uur. 

6) Een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat regel je op afstand de verwarming in je woning en kan je vooraf een gewenste temperatuur instellen. Dit verkleint de kans op verspilling en maakt het toch lekker warm in huis. Ideaal voor als je gemak en comfort belangrijk vindt. Sommige thermostaten lezen zelfs je slimme meter uit en geven je inzicht in je verbruik.

Het zelf regelen van de temperatuur in huis kan je ook veel energie besparen. Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden en verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt. In de nacht is 15 graden een prima temperatuur. Heb je vloerverwarming? Zet deze dan ’s nachts niet lager dan 17. 

Tip energie voor bedrijven

 

Extra tip: stel een automatisch alarm in op je smartphone op de momenten waarop je thuis weggaat of naar bed gaat. Zo vergeet je de verwarming niet uit te zetten en verbruik je niet onnodig energie.

7) Radiatorfolie aanbrengen

In de winterperiode maak je meer gebruik van de verwarming. Zonde als deze warmte verloren gaat. Radiatorfolie is een effectieve manier om dit te voorkomen. Het reflecteert de stralingswarmte de kamer in en zorgt dat het niet verloren gaat. Een leuk klusje voor in het najaar, zodat je goed voorbereid bent op de écht koude maanden. Zelf radiatorfolie aanbrengen is heel eenvoudig. We leggen je stap voor stap uit hoe het werkt. 

8) Zo houd je jezelf warm zonder verwarming

Gebruik de warmte van je keukenapparatuur slim. Een oven, vaatwasser en airfryer geven een hoop warmte af als je ze gebruikt hebt. Zet ze daarom na gebruik open voor een extra warmteboost! Er zijn nog meer manieren om jezelf warm te houden zonder de verwarming aan te zetten:

  • Kaarsen zorgen niet alleen voor gezelligheid, maar maken het ook net wat warmer in huis. Win win!
  • Zorg dat je voeten warm blijven, want warme voeten is een warm lichaam. Trek dikke sokken aan of kruip lekker onder een dekentje.
  • Warm jezelf op met een kruik. Je hebt tegenwoordig elektrische kruiken, maar een ouderwetse warmwaterkruik doet hetzelfde werk voor minder geld.
  • Drink thee of andere warme dranken. Fijn om je handen op te warmen en het verhoogt je lichaamstemperatuur.

Meer bespaartips

Ontdek al onze bespaartips en start direct met het verlagen van je energierekening.