Heb je een rieten dak en wil je zonnepanelen plaatsen? Dan ben je dubbel duurzaam bezig. Toch heb je vast een aantal vragen. Kun je zonnepanelen wel op een rieten dak installeren en hoe werkt dat dan precies? We vertellen je graag alles over de mogelijkheden van zonnepanelen op rieten daken. Van technische mogelijkheden tot kosten en onderhoud. Zo neem je na het lezen van dit artikel een goed geïnformeerde beslissing.

Goed om te weten: wij plaatsen op dit moment geen zonnepanelen op rieten daken.

Kunnen zonnepanelen op een rieten dak?

We horen de vraag vaak: kunnen zonnepanelen op een rieten dak? Ja, zonnepanelen op een rieten dak installeren is mogelijk. Maar het is niet altijd makkelijk. Houd daarom rekening met een aantal zaken voor je tot installatie overgaat. Het installatieproces is ingewikkelder dan bij traditionele daken, omdat een installateur de zonnepanelen moet verzinken in het riet. Dit is niet bij ieder rieten dak even eenvoudig.

Juiste installatie zonnepanelen rieten dak

Een juiste installatie is erg belangrijk. Slecht geplaatste zonnepanelen verslechteren namelijk de kwaliteit van het riet onder de panelen. Ook creëer je bij een verkeerde installatie schaduw, waardoor de efficiëntie van je zonnepanelen vermindert. Het is dus belangrijk dat je professioneel advies inwint voordat je deze stap zet. Laten we eens kijken waar je zoal rekening mee moet houden.

Rieten dak vervangen én zonnepanelen, zo werkt het

Wil je je rieten dak vervangen en zonnepanelen meteen meenemen? Dat is een slimme keuze. Als je rieten dak aan vervanging toe is, biedt dit je de perfecte gelegenheid om zonnepanelen te laten plaatsen. Vervang het riet en installeer tegelijk de zonnepanelen voor een efficiënt proces.

Zonnepanelen plaatsen tijdens dakvervanging

Een installateur zal de zonnecollectoren naadloos in het verse riet verwerken. Dit zorgt voor een gelijkmatig en mooi dakoppervlak. Zonnepanelen plaatsen tijdens het vervangen van het rieten dak maakt de installatie niet alleen efficiënter, maar ook goedkoper. Is je rieten dak nog niet aan vervanging toe? Ook dan kun je zonnepanelen installeren. De installateur verwijdert dan een deel van het riet om de zonnepanelen te plaatsen.

Waar moet je op letten bij zonnepanelen op een rieten dak?

Wil je zonnepanelen laten plaatsen, let dan op de volgende punten. Schakel altijd de hulp van een expert in en voorkom zo fouten.

  • Plaats je zonnepanelen niet te diep. Zijn ze te diep ingewerkt, dan valt er vooral aan de boven- en zijranden schaduw. Daardoor is de efficiëntie en de opbrengst van je zonnepanelen lager.

  • Zorg er ook voor dat de zonnepanelen niet te hoog liggen. Dan hoopt vocht zich namelijk makkelijk op en dit richt schade aan aan je rieten dak.

  • Een ander probleem van te hoog geplaatste zonnepanelen? Het riet wordt in de loop der jaren dunner. Als je de panelen gelijk aan het riet plaatst en het slijt, dan steken de zonnepanelen boven je riet uit. Dit is geen mooi aangezicht.

  • Zorg voor voldoende ruimte tussen zonnepaneel en rietstrook. Dit is belangrijk voor ventilatie en warmteafvoer. Als er te weinig ruimte is ingewerkt, dan koelt je paneel niet goed af. Te warme zonnepanelen werken niet efficiënt, dus dit gaat ten koste van je rendement.

  • Vermijd lekkages met een waterdichte constructie. Zorg voor een waterdichte laag onder de panelen met synthetisch dakrubber, zoals EPDM.

  • Plaats je zonnepanelen niet bovenop het riet. De zon en wind kunnen het riet eronder dan niet bereiken. Het riet kan dan wel nat worden, maar niet drogen.

Zonnepanelen op bestaand rieten dak

Zonnepanelen op een bestaand rieten dak plaatsen, is lastiger dan op een nieuw rieten dak. Je plaatst de panelen het beste tussen het bestaande riet, maar het is wel een flinke klus om het riet netjes te verwijderen. Net als bij een dakraam, moet er een uitsparing in het dak gemaakt worden. Daarin plaats je de zonnepanelen. Deze uitsparing zorgt voor een naadloze integratie van de panelen met het dakoppervlak. Onder de panelen breng je een waterdichte laag aan. Meestal is deze laag van EPDM rubber. Deze laag voorkomt lekkages en is dus onmisbaar.

Zonnepanelen bovenop het riet leggen?

Zonnepanelen bij bestaande rieten daken op het riet leggen, raden we af. Heb je zonnepanelen bovenop een bestaand rieten dak geplaatst, zonder uitsparing? Dan zorgt dit ervoor dat het riet onder de zonnepanelen na een regenbui slecht droogt. Dit is nadelig voor de levensduur van het riet. Ook maakt dit het onderhoud van het dak lastig. Daarnaast slijt het riet onder de zonnepanelen sneller door de warmte die de panelen genereren. Het kan dus zowel op een bestaand als een nieuw dak, maar let op een juiste installatie.

Zonnepanelen op nieuw rieten dak geplaatst

Zonnepanelen op het rieten dak plaatsen, is het makkelijkst bij een nieuw dak. Installateurs maken dan direct een uitsparing in het dak waarin ze later de zonnepanelen plaatsen. Dit zorgt voor een nette afwerking en het maakt toekomstig onderhoud gemakkelijker. Houd altijd rekening met de oriëntatie van het dak en de hellingshoek. Zo haal je het maximale uit de efficiëntie van de zonnepanelen.

Kosten zonnepanelen rieten dak

Houd bij het installeren van zonnepanelen op een rieten dak rekening met verschillende kosten. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van het type riet dat je kiest, de staat waarin het dak verkeert en het aantal zonnepanelen dat je wilt installeren.

  • Het type riet speelt een grote rol in de totale kosten. Traditioneel riet is bijvoorbeeld duurder dan kunststof riet. Dit komt vanwege de complexiteit van de installatie en het onderhoud.

  • De staat van het dak heeft ook invloed op de meerkosten van zonnepanelen op een rieten dak. Bij een nieuw dak maak je direct een uitsparing voor de panelen. Dit is vaak goedkoper dan als je een bestaand dak laat aanpassen. Om bij een bestaand dak de panelen tussen het riet te plaatsen, moet je namelijk eerst een uitsparing laten maken. Dit is veel werk.

  • Het aantal zonnepanelen dat je installeert, heeft ook invloed op de kosten. Hoe meer panelen, hoe hoger de kosten.

Hogere kosten moeite waard?

Hoewel de initiële kosten waarschijnlijk hoger liggen dan bij andere daktypes, maken de voordelen op lange termijn deze investering de moeite waard. Zoals de lagere energierekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk.

Onderhoud zonnepanelen rieten dak combineren

Goed onderhoud is goed voor de levensduur van het riet en de efficiëntie van je zonnepanelen. Combineer het periodieke onderhoud van je rieten dak met het onderhoud van je zonnepanelen. Het is mogelijk om met één afspraak beide taken te laten uitvoeren. Verschillende rietdekkers bieden deze gecombineerde service aan. Op deze manier bespaar je tijd en geld en zorg je ervoor dat je dak en zonnepanelen altijd in topconditie zijn.

Rieten dak met zonnepanelen verzekering

Een rieten dak met zonnepanelen verzekeren? Handig! Ga vóór je de zonnepanelen laat installeren na of jouw verzekeraar deze combinatie goed dekt. Houd altijd rekening met risico's als brand en bliksemschade. Wees je ervan bewust dat zonnepanelen onder spanning staan en bij verkeerde plaatsing brand kunnen veroorzaken. Daarom is het heel belangrijk om te controleren of je verzekering brand dekt bij zonnepanelen op een rieten dak.

Combinatiedekking

Zoek naar een verzekering die specifiek de combinatie van een rieten dak met zonnepanelen dekt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Sommige verzekeraars bieden garantie tegen onderverzekering en inspectie voor vaststelling herbouwwaarde. Inclusief bijgebouwen en zonnepanelen.

Rieten dak vergunning

Over het algemeen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Dit geldt voornamelijk voor monumenten. Of wanneer de zonnepanelen het aangezicht van de woning heel erg veranderen. Controleer dit daarom altijd bij je lokale overheid voor je overgaat tot installatie.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen rieten dak

Kunnen zonnepanelen op elk rieten dak worden geplaatst?

 Ja, in theorie kun je een zonnepaneel op elk rieten dak plaatsen. Het is wel belangrijk om te overwegen of dit altijd wenselijk is, gezien mogelijke esthetische veranderingen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het installeren van zonnepanelen op een rieten dak?

Zorg ervoor dat de zonnepaneleninstallatie niet te diep in het dak en ook niet te hoog boven het riet ligt. Voorkom schaduw en vochtproblemen. Raadpleeg een professional die ervaring heeft met dergelijke installaties voor je aan de slag gaat.

Kunnen zonnepanelen op een bestaand rieten dak worden geïnstalleerd?

Ja, zonnepanelen kunnen zowel op een nieuw rieten dak als op een bestaand rieten dak worden geïnstalleerd.