We gebruiken veel warm water. Bijvoorbeeld tijdens het douchen, maar ook in de keuken. Hierdoor verbruikt u veel energie via de geiser, cv-ketel of boiler. Wilt u besparen op deze energiekosten? Overweeg een zonneboiler! Maar wat is een zonneboiler precies, en hoe werkt het?

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler verwarmt water met de warmte van de zon. De zonneboiler werkt samen met een zonnecollector. De zonnecollector vangt de warmte op. Vervolgens wordt deze warmte gebruikt om water te verwarmen. Dit gebeurt in de zonneboiler. Op deze manier wordt water op een duurzame manier verwarmt. Net als zonnepanelen worden de zonnecollectoren op het dak van uw woning geplaatst. Je hebt vaak al aan 2 zonnecollectoren genoeg.

Zonneboiler aansluiten op de waterleiding

De zonneboiler wordt aangesloten op de waterleiding. Kan dit niet? Dan zal de installateur of loodgieter de waterleiding verplaatsen. Op deze manier kan de zonnecollector op de meest ideale plaats op het dak geïnstalleerd worden.

Het is mogelijk de zonneboiler alléén aan te sluiten op de waterleiding van het sanitair en de kraan in de keuken. Bij kleine boilers (100 liter) wordt dit aangeraden.

Een grotere boiler is nodig wanneer u het water uit de zonneboiler ook wil gebruiken voor de vaatwasmachine, wasmachine, verwarming en eventuele vloerverwarming. Hiervoor is een boiler van 200 tot 300 liter nodig. Bovendien worden in dit geval vaak meerdere zonnecollectoren geplaatst. Dit zorgt voor een hoog rendement.

Warm water op donkere dagen

De zon hoeft niet fel te schijnen om te kunnen genieten van warm water. De zonne-energie wordt continu opgeslagen om het water te verwarmen. Bovendien kan de cv-ketel het verwarmen overnemen, als de zonneboiler geen warmte meer heeft. Zo geniet u alsnog van een warme douche.

Energie besparen

Een cv-ketel verbruikt stroom en gas om water te verwarmen. Een zonneboiler heeft slechts een verwaarloosbare hoeveelheid elektriciteit nodig. Daardoor bespaart u energie, wat zorgt voor een lagere energierekening. Bovendien is een zonneboiler erg duurzaam. U verwarmt dus ook milieuvriendelijk!

Zonneboiler combineren met zonnepanelen

Wist u dat de zonneboiler goed te combineren is met zonnepanelen? Zoals gezegd werkt de zonneboiler samen met de zonnecollector. De zonnecollector heeft hetzelfde formaat als zonnepanelen. Hierdoor krijg je mooi één geheel op je dak. Zo bespaart u op zowel gas als elektriciteit.