Een wtw-installatie gebruikt de restwarmte uit douchewater en warme lucht om koud water of koude lucht op te warmen, waardoor u aanzienlijk op uw energiekosten bespaart. Met een warmteterugwinsysteem verbetert bovendien uw binnenklimaat en neemt uw wooncomfort toe.

Waar staat 'wtw' voor?

WTW in het woord wtw-installatie staat voor ‘warmteterugwinning’. Het idee achter een wtw-systeem is eenvoudig: de warmte van afgevoerde lucht wordt met een warmteterugwinsysteem via een warmtewisselaar overgedragen aan koude lucht, die daardoor opwarmt zonder dat u daarvoor gas of elektriciteit hoeft te gebruiken. Hierdoor bespaart u veel energie. Er bestaan ook wtw-installaties voor het opwarmen van water. In huis is een combinatie van beide systemen mogelijk.

Twee soorten wtw-installaties

Er bestaan in de basis twee soorten wtw-installaties. Het ene type zorgt ervoor dat de energie in warm afvalwater hergebruikt wordt en het andere doet hetzelfde, maar dan met lucht.

Douche-wtw

Een warmteterugwinsysteem voor de douche gebruikt bij het douchen het wegstromende warme water om koud leidingwater op te warmen. Ongeveer de helft van de warmte uit uw douchewater kan op deze manier worden teruggewonnen. Uw cv-ketel of boiler hoeft dan minder hard te werken, waardoor u veel energie bespaart. Een douche-wtw is in drie soorten verkrijgbaar: met een warmtewisselaar verwerkt in de afvoerpijp, onder uw douchebak of in de douchegoot. Ook in bestaande woningen is een wtw-unit te plaatsen, hoewel er wel een kleine verbouwing voor noodzakelijk is. Meestal wordt een wtw-systeem daarom direct bij de bouw in een woning geïntegreerd.

Ventilatie-wtw

Een ander soort wtw-installatie werkt met lucht in plaats van water. Op een centrale plaats in huis worden ventilatiekanalen aangesloten, waardoor lucht zowel aan- als afgevoerd kan worden. Zodra de warme lucht wordt afgevoerd, wordt de warmte hierin afgegeven aan de binnenstromende koele lucht. Ook met dit systeem bespaart u aanzienlijk op uw energiekosten.

Wanneer is een wtw-installatie voor u interessant?

Een wtw-installatie voor lucht is vooral interessant voor goed geïsoleerde woningen. Een woning die zeer goed geïsoleerd is, zal vrijwel luchtdicht gebouwd zijn. Daardoor komt er in principe weinig frisse lucht het huis binnen. Een wtw-unit in uw mechanische ventilatiesysteem zorgt dan voor zowel goede ventilatie met frisse lucht en verwarmt koude lucht voor. Omdat slecht geïsoleerde woningen al veel warmte verliezen, is het plaatsen van een wtw-unit daar niet interessant. Het loont echter wel de moeite om eerst de woning te isoleren en daarna een wtw-unit te installeren. Een douche-wtw is altijd interessant, zeker wanneer u deze in combinatie met een elektrische boiler gebruikt. Het opwarmen van water met elektriciteit is namelijk duurder dan met aardgas. Gemiddeld verdient u de kosten van een douche-wtw binnen slechts twee jaar terug.

Hoe werkt een wtw-unit?

Een wtw-unit bestaat uit een ventilator, inblaasopeningen en een aantal afzuigpunten. De elektrische motor in een wtw-installatie zuigt voortdurend lucht van buiten naar binnen. In de wtw-unit wordt deze koele buitenlucht door middel van een warmtewisselaar opgewarmd met de warme lucht die al in uw woning aanwezig is. Op deze manier ontstaat een luchtstroom in huis die voortdurend ververst wordt. Zo beschikt u thuis altijd over frisse lucht, terwijl het u vrijwel geen extra energie kost om deze op te warmen. De wtw-unit van een douche-wtw bestaat uit een afvoerbuis, met daaromheen een tweede buis. Door deze tweede buis stroomt koud leidingwater, dat opgewarmd wordt door het wegstromende warme douchewater. Het opgewarmde water hoeft vervolgens nog maar een klein beetje extra verwarmd te worden door de cv-ketel of boiler, wat veel energie bespaart.

Voordelen van een wtw-installatie

Een wtw-installatie heeft veel voordelen, zowel voor uw gezondheid als voor uw portemonnee. Bij een goed geïsoleerde woning is ventilatie erg belangrijk. Met een wtw-installatie zorgt u ervoor dat de vuile lucht goed afgevoerd wordt, zonder dat u veel energie verbruikt om de binnenstromende koude lucht te verwarmen. Met een wtw-unit aangesloten op uw mechanische ventilatie heeft u:

  • Een gezond en comfortabel binnenklimaat
  • Geen last meer van koude tocht
  • Altijd gefilterde schone lucht in huis
  • Een aanzienlijke besparing op de stookkosten

Installeert u een douche-wtw? Dan bespaart u tot wel 50 procent op de kosten voor het verwarmen van water. Voor de afvoer van de gootsteen of wasbak is het plaatsen van een wtw-unit meestal niet rendabel, omdat u daar maar voor een korte periode warm water gebruikt.