Wanneer u een nieuwe cv-ketel koopt of huurt dan zal u merken dat deze ketel voorzien is van een energielabel. Sinds 26 september 2015 is het namelijk verplicht dat cv-ketels ook een energielabel hebben. De ketels in Nederland hebben vooral energielabel A, al worden er ook ketels met label B verkocht. Heeft u een cv-ketel zonder energielabel, dan loont het om deze te laten vervangen. Een nieuwe ketel is zeer waarschijnlijk zuiniger is dan uw huidige cv-ketel.

Waarom een energielabel

Het energielabel is ingesteld om te tonen hoe energiezuinig huishoudelijke apparaten zijn. Tegenwoordig krijgen ook auto’s en huizen een energielabel mee. Aangezien we met zijn allen minder energie willen verbruiken om het milieu te sparen en te besparen op de energierekening, is het handig om apparaten met een A-label aan te schaffen. Een A-label wil zeggen dat het zeer energiezuinig is. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar merkt u ook in de portemonnee.

Het kan nog beter

Wanneer u een cv-ketel met het A-label hebt, kunt u het rendement nog zuiniger maken, wanneer u er direct een slimme thermostaat bij aanschaft. Deze thermostaat geeft u direct inzicht in uw energieverbruik, waardoor u er nog bewuster mee om kunt gaan. U ziet immers meteen wat het oplevert wanneer u een apparaat uit het stopcontact haalt. Deze combinatie kan het energielabel zelfs een boost geven van A naar klasse A+.

Combineer met zonneboiler of warmtepomp

Wilt u nog zuiniger omgaan met energie, begin dan met het upgraden van uw cv-ketel. A++ zal een stuk zuiniger zijn dan A of A+. De volgende stap is daarnaast om een zonneboiler en/of warmtepomp te installeren. Doordat u via zonne-energie uw eigen warm water opwekt, maakt u geen gebruik van grijze energie uit fossiele brandstoffen (aardgas bijvoorbeeld). Dat is natuurlijk heel energiezuinig.