Wat is 's nachts de ideale temperatuur in huis? En op welke temperatuur kunt u het beste uw thermostaat instellen als u vloerverwarming hebt? Het antwoord op deze vragen leest u hier.

Zet de thermostaat ’s nachts lager

Slapen doet u het beste in een koele slaapruimte. Zo is er meer zuurstof om u heen en kunt u genieten van een diepe slaap en dus een gezonde, goede nachtrust. Gelukkig kunt u de warmte in huis gemakkelijk regelen met behulp van de thermostaat. Het lager zetten van de thermostaat ’s nachts is niet alleen goed voor de nachtrust; het is ook goed voor uw portemonnee. Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat 's avonds terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust. Dat scheelt u tot wel 80 euro per jaar op de stookkosten!

Vloerverwarming

Heeft u vloerverwarming? Dan is het niet verstandig om uw huis zo veel af te laten koelen. Het kost dan namelijk juist meer energie om in de ochtend weer op temperatuur te komen. Als u vloerverwarming heeft, kunt u de thermostaat 's nachts dus beter op 18 graden zetten.

Temperatuur op de slaapkamer

Wist u dat u de verwarming op de slaapkamer beter uit kunt laten staan? Daarmee bespaart u gemiddeld 50 euro per jaar. Gebruik eventueel een kruik of elektrische deken als u het toch te koud vindt in de slaapkamer.

Slimme thermostaat

U kunt natuurlijk de thermostaat ’s nachts zelf lager zetten (bijvoorbeeld een uurtje voordat u gaat slapen), maar het is ook aan te raden om een slimme thermostaat te nemen die dit voor u doet. Leer deze thermostaat uw leefritme en het zal zelf de temperatuur verlagen in huis wanneer u gaat slapen. Daarnaast zijn er thermostaten waar verschillende profielen in zijn opgenomen. Deze voorkeuzeprogramma’s bieden bijvoorbeeld een keuze voor de ideale thermostaat temperatuur ’s nachts en voor overdag. Dat is wel zo handig.