Als u een nieuwe cv-ketel koopt, moet deze een hoeveelheid warm water kunnen leveren die past bij uw behoefte. Om de keuze eenvoudiger te maken, zijn cv-ketels ingedeeld in zes categorieën: CW1 tot en met CW6. Wat betekent die indeling en hoe bepaalt u welke categorie bij uw huishouden past?

Wat is de CW-waarde van een cv-ketel?

De afkorting CW staat voor Comfort Warm water. De CW-waarde is een getal van 1 tot en met 6. Hoe hoger het getal, hoe meer comfort u van de cv-ketel mag verwachten.

Hoe wordt de CW-waarde van een cv-ketel vastgesteld?

De CW-waarde is een Gaskeur-label dat wordt toegekend door het Keurings Instituut voor Waterleiding Artikelen (KIWA). Om de CW-waarde van een cv-ketel te bepalen, meet het KIWA hoeveel liter warm water (van 40 of 60 graden Celsius) de cv-ketel per minuut kan leveren aan de keuken, de douche en het bad. Het precieze verband tussen de hoeveelheden warm water en de CW-waarde is vastgelegd in een tabel.

Welke CW-waarde past bij uw warmwaterbehoefte?

Het is verleidelijk om een cv-ketel met een zo hoog mogelijke CW-waarde uit te zoeken, omdat u dan altijd genoeg warm water hebt. Maar cv-ketels met een hoge CW-waarde hebben vaak een te hoog minimumvermogen. Daardoor verbruikt de cv-ketel meer dan nodig. Gebruikt u de cv-ketel voornamelijk voor de verwarming, dan is een energiezuinige cv-ketel met een lagere CW-waarde een betere keuze. Omgekeerd: heeft u een groot bad waar u vaak gebruik van maakt, dan wilt u waarschijnlijk dat het snel vol is. U heeft in dat geval een cv-ketel met een hoge CW-waarde nodig. Zet daarom voor uzelf op een rij wat uw feitelijke warmwaterbehoefte in de keuken en de badkamer is.

  • Tapt u uw douche- of badwater uit een boiler of geiser? Dan hebt u misschien genoeg aan CW1. Cv-ketels met deze CW-waarde zijn per definitie alleen geschikt voor warm water in de keuken.
  • Hebt u warm water nodig voor de keuken en de douche, maar niet voor een bad? En heeft uw douche een spaarkop? Dan zit u waarschijnlijk goed met CW2.
  • Gebruikt u soms het bad, soms de douche, maar nooit tegelijk? Kies dan CW3. Voor een 'gemiddeld' huishouden is een cv-ketel met deze CW-waarde meestal een zeer goede keuze.
  • Komt het vaak voor dat een van de gezinsleden de douche of het bad gebruikt terwijl een ander warm water in de keuken nodig heeft? Dan hebt u een cv-ketel met CW-waarde 4, 5 of 6 nodig. Hoe luxueuzer de douche of het bad, denk bijvoorbeeld aan een stortdouche, hoe hoger de benodigde CW-waarde.

Wat als u nog twijfelt welke CW-waarde u nodig hebt?

Het bovenstaande overzicht geeft u hopelijk wat houvast, maar om echt zeker te zijn welke CW-waarde u nodig heeft, moet u eigenlijk nog wat nauwkeuriger kijken. U gebruikt uw cv-ketel niet alleen om warm water te kunnen tappen, maar ook om het huis te verwarmen. Daarom is het ook belangrijk rekening te houden met hoe groot uw woning is, in wat voor soort huis u woont, of het huis goed is geïsoleerd. Neem gerust contact met ons op voor advies op maat. Wij denken graag met u mee.