Door het plafond te isoleren voorkom je onnodig warmteverlies. Doordat warme lucht opstijgt, gaat bij een niet geïsoleerd plafond veel warmte verloren. Een plafond isoleren kan op verschillende manieren. Na isoleren van het plafond geniet je van veel voordelen, waaronder meer comfort en een grote besparing op je energierekening. De voornaamste reden voor plafondisolatie is het binnenhouden van warmte. Bovendien werkt het isolerend voor geluid.

Plafond isoleren vermindert energieverbruik

Het isoleren van je plafond is een effectieve en relatief goedkope manier om het energieverbruik van je woning te verminderen. De investering verdien je binnen enkele jaren terug en bovendien neemt het wooncomfort door plafondisolatie sterk toe. Het huis koelt veel minder snel af, wordt sneller warm en je hebt minder geluidsoverlast. Plafondisolatie houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer blijft het juist lekker koel in huis. De warmte verdwijnt niet meer via het plafond naar buiten. Omdat warmte opstijgt, is het tegenhouden van de warmte bij het plafond een goede investering.

Er zijn nog meer voordelen. Bij verkoop van je woning werkt plafondisolatie waardeverhogend. Bovendien zijn huiseigenaren tegenwoordig verplicht om een energielabel te hebben. Hoe beter dit label, des te aantrekkelijker een woning voor een mogelijke koper zal zijn.

Isolatie plafond tegen geluidsoverlast

Glaswol

Vooral in wat oudere woningen is geluidsisolatie van een plafond vaak erg belangrijk. Meestal is de vloer en het plafond van hout, waardoor het geluid van boven gemakkelijk doordringt in de ruimte daaronder. Gelukkig is een dergelijk plafond uitstekend te isoleren tegen geluiden van bovenaf zoals stemmen, blaffende honden en het geluid van radio en televisie. Dit geluid wordt ook wel luchtgeluid genoemd: geluid dat zich eerst voortplant via de lucht en zich daarna via de muur, vloer of plafond naar andere ruimtes verplaatst.

Is er sprake van contactgeluid, zoals hoge hakken op een harde vloer of kinderen die spelen met blokken? Kies dan voor een dikkere vorm van isolatie. Glaswolisolatie is erg geschikt, vooral wanneer het verwerkt wordt in een houten of gipsen constructie aan beide zijden. Hierbij geldt: hoe dikker de isolatie, hoe beter.

Verschillende soorten plafondisolatie

Het plafond isoleren kan op verschillende manieren. De locatie is doorgaans bepalend voor het soort materiaal en de dikte van de isolatielaag. Verschillende materialen zijn geschikt voor plafondisolatie. 

  

Hoeveel kost plafondisolatie?

De prijs van plafond isoleren hangt met name af van het te isoleren oppervlak en het soort isolatiemateriaal. De kosten van plafondisolatie verschillen dus per type woning. Plafondisolatie is zeker een goede investering, omdat via je plafond een groot deel van de warmte verloren gaat. Dat zorgt voor onnodige stookkosten. Heb je interesse in isolatie? Dan kunnen de isolatiespecialisten van onze servicepartners je hierin adviseren. Dit is geheel vrijblijvend. Start je ook met besparen?