Plafond isoleren voor meer warmte en minder geluid

Door het plafond te isoleren voorkomt u onnodig warmteverlies. Doordat warme lucht opstijgt, gaat bij een niet geïsoleerd plafond veel warmte verloren. Een plafond isoleren kan op verschillende manieren. Na isoleren van uw plafond geniet u van veel voordelen, waaronder meer comfort en een grote besparing op de kosten voor verwarming. De voornaamste reden voor plafondisolatie is het binnenhouden van warmte, ook wel warmte-isolatie of thermische isolatie genoemd. Ook is het mogelijk om door uw plafond te isoleren minder geluid van de bovenverdieping door te laten, zoals harde stemmen of het geluid van hoge hakken op een vloer. Beide vormen van isolatie vereisen wel andere materiaalkeuzes en werkwijzen.

Plafond isoleren vermindert energieverbruik

Isoleren van uw plafond is een effectieve en relatief goedkope manier om het energieverbruik van uw woning te verminderen. De investering wordt gemiddeld al binnen enkele jaren terugverdiend en bovendien neemt het wooncomfort door plafondisolatie sterk toe. Het huis koelt veel minder snel af, wordt sneller warm en u heeft minder geluidsoverlast. Plafondisolatie houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer blijft het juist lekker koel in huis. De warmte verdwijnt niet meer via het plafond naar buiten of een andere ruimte. Omdat warmte opstijgt, is het tegenhouden van de warmte bij het plafond een goede investering.

Er zijn nog meer voordelen. Bij verkoop van uw woning geeft plafondisolatie uw huis meerwaarde. Bovendien zijn huiseigenaren tegenwoordig verplicht om een energielabel te hebben. Hoe beter dit label, des te aantrekkelijker een woning voor een mogelijke koper zal zijn.

Isolatie plafond tegen geluidsoverlast

Glaswol

Vooral in wat oudere woningen is geluidsisolatie van een plafond vaak erg belangrijk. Meestal is de vloer en het plafond van hout, waardoor het geluid van boven gemakkelijk doordringt in de ruimte daaronder. Gelukkig is een dergelijk plafond uitstekend te isoleren tegen geluiden van bovenaf zoals stemmen, blaffende honden en het geluid van radio en televisie. Dit geluid wordt ook wel luchtgeluid genoemd: geluid dat zich eerst voortplant via de lucht en zich daarna via de muur, vloer of plafond naar andere ruimtes verplaatst.

Is er sprake van contactgeluid, zoals hoge hakken op een harde vloer of kinderen die spelen met blokken? Kies dan voor een dikkere vorm van isolatie als de hoogte van uw plafond dit toelaat. Glaswolisolatie is erg geschikt, vooral wanneer het verwerkt wordt in een houten of gipsen constructie aan beide zijden. Hierbij geldt: hoe dikker de isolatie, hoe beter. Maak ook met uw bovenburen bespreekbaar of er iets aan de vloer gedaan kan worden (geluidsabsorberend of zwevend maken).

Verschillende soorten plafondisolatie

Zodra u weet of u vooral een thermische- of geluidsisolatie wenst, kijkt u vervolgens naar de ruimte(n) waarin u het plafond wilt isoleren. De locatie is doorgaans bepalend voor het soort materiaal dat u kiest en de dikte van de isolatielaag. Wanneer het om een plafond gaat in een ruimte waar afwerking minder belangrijk is, zoals bij garages, kelders of de zolderverdieping, kies dan voor panelen die eenvoudig met lijm of schroeven vast te zetten zijn. U profiteert dan van lagere kosten en het zelf plaatsen van de plafondisolatie is in dit geval prima te doen.

Als het plafond in de slaapkamer, keuken of woonkamer geïsoleerd moet worden, dan is de klus doorgaans wat lastiger, omdat de afwerking netter moet zijn. Vaak wordt in dit type ruimtes het plafond verlaagd, waarbij glaswol of een ander isolatiemateriaal in de ontstane tussenruimte wordt geplaatst. Uw huis nog beter isoleren? Bekijk ook andere soorten isolatie.

Plafond isoleren: doe het zelf

Een plafond isoleren kunt u zelf doen. Hiervoor worden meestal speciale isolatieplaten gebruikt die in elke bouwmarkt te koop zijn. U maakt een constructie van houten latten onder het plafond (ook wel regelwerk genoemd), waar u de op maat gemaakte isolatieplaten tussen plaatst. Als u dit gedaan heeft, kan het plafond netjes afgewerkt worden met gipsplaten of een ander materiaal. Ziet u op tegen het zelf isoleren van uw plafond? Vraag dan vrijblijvend bij een onafhankelijke expert naar de mogelijkheden voor uw huis. Begin met besparen.

Hoeveel kost plafondisolatie?

De prijs van plafond isoleren hangt natuurlijk af van de ruimte die u geluidsvrij wilt maken of verwarmen. Een garage of kelder is aanzienlijk goedkoper omdat u gewoon panelen vast kunt lijmen of schroeven. De bouwmarkt heeft panelen en platen in alle soorten en maten én in verschillende prijscategorieën. U kunt ook kiezen uit verschillende diktes.

Voor ruimtes in uw huis zoals uw slaapkamer wordt er vaak gebruik gemaakt van een verlaagd plafond. De isolatie die u daartussen stopt, bepaalt grotendeels uw kostenplaatje. U heeft de keuze uit verschillende soorten isolatiematerialen zoals glaswol, rotswol, PIR (polyisocyanuraat) en PUR (polyurethaan). Alle vier uitstekend geschikt voor plafondisolatie. Als u het plafond laat isoleren door een expert bent u arbeids-, materiaal- en voorrijkosten kwijt. De verhouding is ongeveer 55% voor het plaatsen van de isolatie, 40% voor de kosten van het materiaal en voor het voorrijden betaalt u ongeveer 5%.

Glaswol is het goedkoopste, alleen is het plaatsen ervan niet prettig. Veel mensen krijgen een geïrriteerde huid er van. Daarom kiezen mensen vaker voor rotswol, het ecologische alternatief. Dat schijnt minder te irriteren. PIR of PUR zijn duurder dan wol als isolatiemateriaal. Waarbij PIR het beter isolerende, maar ook net iets duurdere broertje is van PUR. Eigenlijk kunt u wel stellen dat het allerbeste isolatiemateriaal ook het duurste is. In de bouwmarkt worden deze hardschuimplaten meestal per pak verkocht.