Met moderne ledverlichting brengt u sfeer in huis en bespaart u energie. Welke voordelen heeft ledverlichting nog meer? We leggen het u graag uit.

Wat is ledverlichting?

De Engelse afkorting led betekent 'light emitting diode'. Een led is een elektronisch onderdeel dat licht geeft als er stroom doorheen gaat. Gloeilampen geven op dezelfde manier licht, maar die worden heet. Daardoor gebruiken ze meer energie. Leds worden niet heet. Ze worden wel warm, maar veel minder. Er gaat dus minder energie verloren aan warmte.

Wat zijn de voordelen van ledverlichting?

Ledverlichting heeft allerlei voordelen in vergelijking met traditionele verlichting:

Ledlampen zijn veel energiezuiniger dan traditionele gloeilampen.
Ledlampen gebruiken 90 tot 95 procent van de stroom voor het geven van licht. Een ouderwetse gloeilamp doet dat maar voor slechts drie tot negen procent, de rest wordt afgegeven als warmte. Deze besparing van wel 90 procent merkt u ook in uw portemonnee bij de jaarlijkse energierekening. Als u alle lampen in huis zou vervangen door ledlampen, dan bespaart u maar liefst 90 procent op uw elektriciteitskosten voor verlichting.

Ledverlichting gaat veel langer mee; u hebt er meer dan 10 jaar geen omkijken naar.
Ledlampen gaan veel langer mee dan gloeilampen of andere soorten verlichting. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat ongeveer 1.000 uur mee, een halogeenlamp 3.000 uur en een spaarlamp tussen 5.000 en 10.000 uur. Een ledlamp gaat gemiddeld 20.000 uur of langer mee. Als uw ledlamp na deze tijd stuk gaat, dan heeft u in die tijd al 20 gloeilampen moeten vervangen. Nog los van de energiebesparing verdient u de kosten voor een ledlamp dus alleen daarmee al snel terug.

Een oude ledlamp wordt langzaam zwakker, dus u zit niet plotseling in het donker wanneer deze stukgaat.

Ledlampen zijn er ook in warme kleuren.
Veel mensen denken dat ledverlichting nog erg wit is en een ongezellige uitstraling heeft. Dat vooroordeel is tegenwoordig absoluut niet meer waar. Voor elk type ledlamp is een variant te vinden in een mooie warme kleur. Kijk op de verpakking naar de omschrijving ‘warmwit’, of ‘extra warmwit’.

Ledverlichting werkt meteen na het aanzetten op volle sterkte.
TL-buizen en spaarlampen hebben een opstartperiode. Vooral bij spaarlampen duurt het even voordat ze vol licht geven, omdat ze moeten opwarmen. In kamers waar u graag direct licht wilt hebben kan dat best vervelend zijn. Ledlampen hebben geen last van dit effect en geven meteen vol licht.

Ledlampen worden niet heet.
Gloeilampen en halogeenlampen worden behoorlijk heet, zelfs als ze ook maar even branden. Sommige ledlampen worden wel vrij warm, maar nooit zo heet als gloei- en halogeenlampen. Bijkomend voordeel is dat een ledlamp veel minder brandgevaarlijk is.

Ledlampen zijn er in alle soorten en maten.
Met ledverlichting zijn alle kleuren en vormen mogelijk en is voor elk soort armatuur een peer verkrijgbaar. Ook kunnen alle kleuren gemaakt worden en kan de lichtsterkte goed geregeld worden.

Ledlampen bevatten geen gevaarlijke stoffen.
Spaarlampen moeten bij het chemisch afval gedaan worden wanneer ze stuk zijn. Een ledlamp bevat geen gevaarlijke stoffen, waardoor het ook op dat gebied een veilige lamp is.

Ledlampen zijn ook geschikt voor buiten.
Er bestaan veel soorten ledlampen, waaronder ook geheel waterdichte varianten. Hiermee kunt u ze gemakkelijk als buitenverlichting of zelfs onder water in een vijver gebruiken.

Heeft ledverlichting ook nadelen?

Sommigen denken dat ledverlichting kil, wit licht uitstraalt. Dat was vroeger wel zo, maar tegenwoordig zijn er heel veel warme tinten ledverlichting. De technieken worden steeds beter. Toch heeft ledverlichting nog wel enkele nadelen:

  • Ledverlichting is relatief duur in de aanschaf. Dit nadeel is niet zo erg, want in het gebruik is ledverlichting juist heel zuinig. Daardoor verdient ledverlichting zichzelf binnen enkele jaren terug.
  • Ledlampen kunnen niet goed tegen warmte. De betere ledlampen zijn daarom voorzien van koeling om hun eigen warmte af te voeren, maar dat maakt ze weer duurder.
  • Wilt u ledverlichting dimmen? Dan hebt u speciale dimmers nodig. De stroom van standaard dimmers is te onregelmatig voor de gevoelige elektronica in ledlampen.

Hoe snel verdient ledverlichting zichzelf terug?

De details verschillen per lamp, maar gemiddeld verdienen ledlampen zichzelf in 2.000 uur terug. Het gaat dan om de uren die ze branden. Stel dat u de ledverlichting 4 uur per dag aan hebt staan, dan is de terugverdientijd 500 dagen (2.000 gedeeld door 4). Dat is ongeveer anderhalf jaar.

Hoe lang gaat ledverlichting mee?

Ledlampen gaan maar heel langzaam in kwaliteit achteruit. Dat komt doordat ze niet heet worden: ze zetten bijna alle energie om in licht. Pas als ze 20.000 tot 30.000 uur aan hebben gestaan, moet u ledlampen vervangen. Stel, u laat een ledlamp elke dag 8 uur branden. Dat is ongeveer 3.000 uur per jaar. Dan duurt het minstens 7 jaar voordat u die ledlamp moet vervangen (20.000 gedeeld door 3.000).

Welke mogelijkheden zijn er om ledverlichting te gebruiken?

Wij gebruiken zelf ledverlichting op ons hoofdkantoor. Zo besparen we veel energie en hebben we toch genoeg licht. Ledverlichting is ook geschikt voor:

  • Sfeerlicht in huis
  • Verlichting van een donker trapgat
  • Verlichting in de tuin en op het terras
  • Openbare straatverlichting
  • Verlichting van publieke ruimtes

Is ledverlichting ook slim?

Ledverlichting is niet per se slim. Tegenwoordig zijn er wel veel slimme lampen te koop: ledlampen die op afstand te bedienen zijn en in elke willekeurige kleur licht uitstralen. Steeds meer mensen kiezen voor deze slimme variant van ledverlichting.