Er zijn veel verschillende soorten verlichting. Hoe maakt u uit al die mogelijkheden een goede keuze? Wij helpen u graag op weg.

Welke soorten verlichting zijn er?

Voor huishoudelijk gebruik zijn de volgende soorten verlichting het belangrijkst:

 • Gloeilampen
 • Halogeenlampen
 • TL-buizen
 • Spaarlampen
 • Ledlampen

Wat moet u doen met nog werkende gloeilampen?

Gloeilampen heten niet voor niets zo. Ze geven niet alleen licht, ze worden ook gloeiend heet. Die hitte is energie die u wel betaalt, maar niet gebruikt. Omdat ze zo inefficiënt zijn, mogen ze niet meer verkocht worden. Gebruikt u nog gloeilampen? Overweeg ze te vervangen door ledlampen. Het lijkt verspilling om een goede lamp weg te doen, maar de extra stroom die u gebruikt als u de lamp houdt is een nog grotere verspilling. Gloeilampen mogen gewoon in de grijze bak, niet in de glasbak.

Wat moet u doen met nog werkende halogeenlampen?

Halogeenlampen zijn ongeveer 25% zuiniger dan gloeilampen. Niettemin raden wij aan om ze te vervangen door led-lampen waar dat mogelijk is. Voor sommige toepassingen zijn halogeenlampen de enige mogelijkheid. Dat is ook de reden dat halogeenlampen nog steeds te koop zijn, al wordt de keuze minder. Net als gloeilampen horen ook afgedankte halogeenlampen niet in de glasbak thuis. Doe ze bij het gewone huishoudelijke afval in de grijze bak.

Hoe energiezuinig zijn tl-buizen en spaarlampen?

Tl-buizen en spaarlampen zijn behoorlijk energiezuinig, maar minder energiezuinig dan ledlampen. Overweeg tl-buizen en spaarlampen die kapot zijn gegaan te vervangen door ledlampen. Het loont nauwelijks om ze eerder te vervangen. Kapotte tl-buizen en spaarlampen horen thuis bij het Klein Chemisch Afval (KCA). Er zit namelijk (een klein beetje) kwik in. U kunt ze inleveren bij de milieustraat van uw gemeente of bij de winkel waar u de ledverlichting koopt.

Wat zijn de voordelen van ledlampen?

Ledlampen hebben verschillende voordelen. Sommige voordelen liggen voor de hand, andere verrassen u misschien:

 • Ledverlichting is energiezuinig. Daarom hebben wij ook ons hoofdkantoor van ledverlichting voorzien.
 • Ledlampen worden niet zo heet als gloeilampen. Ze zullen nooit brand veroorzaken, en u hoeft niet bang te zijn dat u uw vingers eraan bezeert.
 • Ledlampen zijn heel goed te gebruiken voor sfeerverlichting. Ze blijven namelijk dezelfde kleur uitstralen als u ze dimt. Let op: niet iedere dimmer is geschikt voor ledlampen.
 • Ledlampen gaan naarmate ze ouder worden heel langzaam in kwaliteit achteruit. U zit dus niet plotseling in het donker als een ledlamp kapot gaat.

Besparen energiezuinige lampen ook geld?

Energiezuinige lampen zijn relatief duur om te kopen. Eenmaal in gebruik verdienen ze zichzelf terug doordat u bespaart op de stroomkosten. Doet u de lamp vaak aan en uit? Kijk dan op de verpakking hoe vaak dat kan. Sommige spaarlampen gaan relatief snel kapot als u ze vaak aan- en uitschakelt. Kies een lamp met minstens 500.000 schakelcycli.

Bestaat er goedkopere verlichting dan ledlampen?

Op dit moment is ledverlichting de zuinigste vorm van kunstmatige verlichting die er bestaat. Hoewel een ledlamp bij de aankoop veel duurder is dan andere lampen, gaat een ledlamp veel langer mee. Daarom is ledverlichting het goedkoopst in verbruik. Gloeilampen bijvoorbeeld zijn bij de aankoop relatief goedkoop, maar daar staat tegenover dat ze snel vervangen moeten worden. Toch bespaart u nog meer, als u slim gebruikmaakt van die grote gratis lamp: de zon.

 • In welke kamer komt het meeste daglicht? Gebruik die kamer voor uw werk of klussen. Richt uw werkplek in bij het raam.
 • Geef alle vloeren, muren en plafonds in huis een lichte kleur. Dan hebt u minder verlichting nodig.
 • Gaat u de keuken of badkamer verbouwen? Kijk kritisch waar de lichtpunten moeten komen en waar u aan daglicht voldoende hebt.

Besparen met slimme verlichting

Slimme verlichting geeft natuurlijk licht zoals gewone verlichting, maar dan met een paar slimme details. Uw slimme lampen bedient u met een app op afstand, of u nog onderweg bent of al thuis. Zo staan uw lampen nooit onnodig aan.