energie besparen samen met je partner

5 tips van de deskundige

Iedereen is op een andere manier bezig met energie besparen. Zo heb je de koukleum, de controleur die alles in de gaten houdt in de energie-app of de vergeetachtige die telkens de tussendeur open laat. Als jij en je partner heel anders met besparen omgaan, kan dit voor irritaties zorgen. Gelukkig is dit niet nodig. Professor Johan Karremans van de Radboud Universiteit geeft tips.

Overtuig elkaar… niet

Ben jij op dit moment bewust bezig met energie besparen, maar je partner helemaal niet? Dan is het goed om samen het gesprek hierover aan te gaan. Vertel waarom dit onderwerp voor jou belangrijk is. Praat hierbij zoveel mogelijk vanuit je eigen perspectief en ga het gesprek open in.

Tip! Probeer je partner niét te overtuigen. Dit kan weerstand oproepen en zo wordt de kans juist kleiner dat je partner mee wil doen. Verstandiger is om de vraag te stellen: ‘Zou je mij willen helpen om meer energie te besparen?’ Dan focus je op het positieve. En wie weet inspireer je je partner.

Stel samen doelen, maak het concreet

Als je partner steeds meer open staat om mee te helpen met energie besparen, is het mooi om samen doelen te stellen. Begin bijvoorbeeld met 4 kleine doelen waar jullie de komende weken mee aan de slag willen en werk deze samen zo concreet mogelijk uit.

Denk aan bespaartips als: altijd de deur dichtdoen, tochtstrips plaatsen of de verwarming ’s avonds eerder uitzetten. Inspiratie nodig? Check hier verschillende bespaartips per kamer in je huis.

Ook handig: installeer beiden de Verbruiksmanagerapp. Zo kunnen jullie samen zien hoe goed het gaat met het behalen van de doelen. Of maak gebruik van een energiemeter en kijk wat nu echt effect heeft. Want zoals je weet: meten = weten, scheelt ook weer een discussie…

Tip! Als jullie ook kinderen hebben is het leuk om het besparen extra creatief in te steken. Ga om de tafel en laat de creatieve geest los! Zodat je echt samen met het gezin gaat besparen. Spreek bijvoorbeeld af om korter te douchen, maar dan wel op ieders favoriete nummer.

De koukleum vs de t-shirtdrager

Ben jij een giga koukleum, terwijl je partner het altijd warm heeft? In dat geval is het goed om hier creatief mee om te gaan en samen naar een passende oplossing te zoeken.

Investeer bijvoorbeeld in een elektrische verwarming, zodat een ruimte (zoals een werkkamer) snel en kort verwarmd kan worden. En pak er ’s avonds eens een deken en warmtekussen of kruik bij. Grote kans dat de thermostaat een graadje lager kan.

Volgens professor Johan Karremens raken we hier meteen de kern van elke goede relatie. Compromis is key. Ook als het om energie besparen gaat, cliché maar wel waar.

Tip! Is je partner gek van gadgets? Ga dan voor innovatieve bespaarmogelijkheden zoals automatische verwarmingsinstellingen. Laten jullie de lampen standaard aan of blijven de deuren maar open staan, investeer dan in lampen met bewegingssensoren en deurdrangens. Oftewel, choose your battles.

Stimuleer elkaar en geef complimenten

Wie weet staat de tussendeur soms open, maar is de stekker van de elektrische tandenborstel wél uit het stopcontact gehaald: focus dan op het positieve en geef een compliment. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wat super dat je de stekker eruit hebt gehaald. Leuk om zo samen bezig te zijn met besparen!’

Tip! Zien jullie dat sommige doelen toch nog niet helemaal haalbaar zijn? Stel ze dan samen bij naar beneden. Bespreek wat wél haalbaar is. Het doel is om te voorkomen dat er irritaties ontstaan. Het moet voor jullie beiden motiverend en leuk blijven.

Is een doel bereikt? Vier het samen!

Vier het als jullie samen een doel hebben bereikt. Organiseer bijvoorbeeld een date night als het gelukt is om de hele week korter te douchen. Ga gezellig samen kaasfonduen en steek kaarsjes aan. Kijk daarna samen een leuke film, onder een heerlijk warme deken.

Tip! Hebben jullie vrienden die van een competitie houden? Maak er dan een bespaarspel van. Het toevoegen van een spelelement kan namelijk extra effectief zijn. Zo kunnen jullie elkaar uitdagen om nóg meer energie te besparen en meteen ook goede tips met elkaar uitwisselen. Een win-win situatie!

Tip energie voor bedrijvenVeel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Want hoe de energieprijzen werken en hoe je kan besparen, dat moet je maar nét weten. Dus hebben we alle antwoorden voor je op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?