Stel, u gaat verhuizen naar een pittoresk huis midden in een historische stad. Dan wilt u niet alleen weten hoeveel de koopprijs of huurprijs is. U wilt ook weten hoeveel er al gerenoveerd is aan de woning en wat er nog gedaan moet worden. En hoe de verwarming geregeld is. Dit zijn allemaal onderdelen waar u aandacht aan moet besteden bij het kopen of huren van een nieuwe woning. Daarom is het interessant om te weten hoe energiezuinig deze woning is. Een energielabel is dan ook verplicht voor alle woningen, zowel oude als nieuwe, die worden verkocht of verhuurd.

Waarom is het verplicht voor huizen?

In deze tijden waarbij we op zoek gaan naar alle mogelijkheden van besparen op de energierekening én het milieu, is het extra belangrijk dat u weet wat u koopt. Dat geldt dus ook voor woningen. Daarom is een energielabel voor een woning verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur. Zo weet u – net als bij witgoed apparaten – precies waar u aan toe bent. Het energielabel is via Europese en Nederlandse richtlijnen vormgegeven, zodat de eisen waaraan de woning moet voldoen duidelijk zijn voor iedereen.

Zelf bouwen of verbouwen

Een energielabel is dus verplicht voor iedere woning in Nederland die wordt verkocht of verhuurd – op enkele uitzonderingen na. Dit houdt in dat u hier rekening mee moet houden wanneer u nieuw gaat bouwen of gaat verbouwen. Na de bouw of verbouwing is het belangrijk dat een deskundige langskomt om het energielabel voor uw woning te bepalen. Eenmaal bepaald is het label 10 jaar geldig. Uiteraard kunt u tussentijds het label laten aanpassen, bijvoorbeeld wanneer u energiezuinige maatregelen in uw woning hebt genomen. Denk hierbij aan het installeren van zonnepanelen, de aanschaf van een zuinige cv-ketel of het verbeteren van de isolatie van uw woning. Zo weet u zeker dat uw energielabel altijd up-to-date is en uw woning aan de eisen voldoet.