Sinds 1 januari 2015 heeft iedere woning een energielabel. Zo ziet u heel eenvoudig of een huis zuinig is met energie. Wat zegt energielabel G over een huis? Wat kost een huis met energielabel G? Hoe bespaart u in een huis met energielabel G? We zochten het voor u uit.

Wat zegt energielabel G over een huis?

Energielabel G is het ongunstigste energielabel dat een huis kan hebben. Een huis met energielabel G is energieverspillend, wat leidt tot hoge kosten. Bij verkoop levert een woning met energielabel G veel minder op dan een vergelijkbaar huis met bijvoorbeeld energielabel D. U doet er dus verstandig aan om energiebesparende maatregelen te nemen. De energielabels E, F en G worden 'rood' genoemd. Probeer dus uw huis minimaal op te waarderen tot energielabel D.

Wat kost een huis met energielabel G?

Energieverspilling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een huis met energielabel G doet het vanwege de hoge bijkomende kosten slechter op de woningmarkt. De gemiddelde verkoopprijs is vaak beduidend lager, en het duurt ook gemiddeld langer voordat u een koper vindt. Bijna elke energiebesparende maatregel die u kunt bedenken, verdient zichzelf snel terug. Dit geldt in het bijzonder als u een woning met energielabel G gaat isoleren.

Hoe bespaart u in een huis met energielabel G?

Reken op flink wat kosten voor energiebesparende maatregelen in een huis met energielabel G. Zo bent u als u de vloer, het dak en de muren laat isoleren al snel € 8.000 kwijt. Enkel glas laten vervangen door HR++ kost ongeveer € 3.500, en misschien moet u ook een nieuwe cv-ketel laten plaatsen: € 2.000. Toch loont het om al deze maatregelen te nemen. Uw energierekening gaat enorm omlaag. Daardoor verdient u de investeringen snel terug en maakt u uiteindelijk winst. U zou uw geld op een spaarrekening met ruim 7 procent rente per jaar moeten zetten om dezelfde winst te behalen.