Energielabel C en de waarde van uw woning

Tegenwoordig is voor iedere woning het energielabel verplicht. Het energielabel is een letter van A tot en met G. Wat is de betekenis van energielabel C? Hoe zuinig is een woning met energielabel C? Hoe gaat u van een huis met energielabel C naar B? In het onderstaande gaan we op deze vragen in.

Wat is de betekenis van energielabel C?

Op het energielabel staat één van de letters A tot en met G. Energielabels A en B worden 'groene energielabels' genoemd. Energielabel C betekent dus dat het huis wel relatief zuinig is met energie, maar dat het nog net niet 'groen' mag heten. In een woning met energielabel C kunt u met vrij weinig maatregelen de kosten verlagen en het comfort verhogen.

Hoe zuinig is een woning met energielabel C?

In een woning met energielabel C zijn de kosten voor energie iets hoger dan bij een groen energielabel. Echt energieverspillend is een huis met energielabel C echter niet. De belangrijkste energiebesparende maatregelen zijn wel genomen, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Voor verdere besparing op uw energierekening moet u dan ook kleinere maatregelen nemen. Elk apart leveren die wat minder op, maar samen tikken ze toch aan. Die laatste paar kleinere maatregelen maken net het verschil tussen een comfortabel en een energiezuinig huis.

Hoe gaat u van een huis met energielabel C naar B?

Het energielabel van uw huis verbeteren van C naar B (of A) is niet moeilijk. U kijkt gewoon op het energielabel naar de uitleg waarom uw woning energielabel C heeft gekregen en welke energiebesparende maatregelen u nog kunt nemen. Volg de tips op het energielabel op en vraag een definitief energielabel aan. Dat laatste is niet direct verplicht. U hebt het actuele energielabel pas nodig als u uw huis gaat verkopen. De meeste mensen maken hun huis in de eerste plaats energiezuiniger vanwege het extra comfort en de lagere kosten.