Iedere woning heeft een voorlopig energielabel. Wil je de woning verkopen of verhuren? Dan moet je het energielabel definitief maken. Dat is zo bepaald volgens de Nederlandse wetgeving. Het energielabel gaat van A tot en met G. Een A-label betekent dat een woning zeer energiezuinig is, terwijl een G-label betekent dat het nog veel werk is om het huis energiezuinig te maken. Een energielabel bereken je met de woningeisen, de verwarmingsinstallatie en hoe de woning geïsoleerd is. Met deze resultaten bepaal je het energielabel.

Definitief energielabel

Veel belangrijker dan zelf berekenen, is het proces van voorlopig naar definitief maken. Elk huis heeft namelijk een voorlopig energielabel. Als je laat zien dat je huis verbeterd is, kan dat misschien wel een beter energielabel krijgen. Alleen een erkend deskundige mag een energielabel definitief maken.

Energielabel zelf berekenen

Om het energielabel van de woning of een toekomstige woning zelf te berekenen, moet je een aantal zaken weten over de woning. Er zijn verschillende websites waar je het energielabel kunt berekenen. Bijvoorbeeld energielabelvoorwoningen.nl van de overheid. Daar kun je met je DigiD ook direct een energielabel aanvragen. Als eerste geef je aan welk type woning het is. Zo is een tussenwoning vaak energiezuiniger dan een hoekwoning of een vrijstaand huis. Dat komt doordat een tussenwoning beter geïsoleerd is dan een hoekwoning. Een tussenwoning scoort daarom al hoger op de energielabelschaal dan een vrijstaand huis. Ook het bouwjaar is belangrijk bij het berekenen van het energielabel.

Doorloop de stappen

Op de website voor het berekenen van het energielabel beantwoord je een aantal vragen om zo het energielabel te bepalen dat past bij je woning. Hou daarom alvast een aantal gegevens bij de hand. Met postcode en huisnummer wordt het type woning en bouwjaar bepaald. Krijg je je woning niet te zien? Check dan bij de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) via Kadaster of je huis wel als woonhuis staat geregistreerd. Dit komt bijvoorbeeld voor bij loodsen, kerkjes, scholen enzovoorts die zijn omgebouwd tot woonhuizen.

Hoe goed is de isolatie?

Vervolgens is het belangrijk om na te gaan welk glas er in de ramen van de leefruimte en slaapruimte is gebruikt. Enkel glas scoort laag op de energielabelschaal, dan komt dubbel glas en het beste is HR-glas of het zeer energiezuinige drievoudige glas. Ook de isolatie van gevel, dak en vloer zijn heel belangrijk voor het energielabel. Huizen vanaf 1992 zijn echter al vaak voorzien van extra isolatie. Wil je weten wat je moet doen om je huis goed te isoleren? Doe de isolatiecheck.

Welk type cv-ketel hangt er in huis?

Een ander belangrijk onderdeel voor het bepalen van het energielabel is de cv-ketel en hoe de verwarming is geregeld. Er zijn zeven types verwarming waarmee de vragenlijst rekening houdt. Bij cv-ketels is het belangrijk om te weten of deze voor of na 1998 is geïnstalleerd. Verder is er nog de stadsverwarming die milieuvriendelijk is, omdat deze warmte wordt verzorgd door de restwarmte van lokale bedrijven.

Natuurlijk staan ook gaskachels en de warmtepomp in het lijstje. Niet alleen de warmtebron voor het huis, maar ook de warmtebron voor tapwater is belangrijk bij het bepalen van het energielabel. Deze lijkt bijna op de lijst voor de verwarming, alleen is hier nog de geiser en elektrische boiler aan toegevoegd. De zonneboiler heeft geen categorie, ongeacht het bouwjaar of type. Een zonneboiler scoort altijd punten voor een gunstig energielabel.

Welk ventilatiesysteem heeft je huis?

Tot slot is het voor het zelf berekenen van je energielabel heel belangrijk om te weten hoe de woning geventileerd wordt. Ook hier zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen in de vragenlijst. De ventilatie wordt vaak gekoppeld aan het bouwjaar van de woning. Het is namelijk tegelijk met de bouw van de woning aangelegd. Kom je er niet uit welk type ventilatiesysteem je hebt, neem dan eens contact op met de installateur of energiemaatschappij.

Energielabel

Scoor je in alle categorieën hoog, dan kom je al snel uit op een A, A+ of A++ voor de woning. Belangrijk om te weten is dat voor iedere categorie geldt dat ieder lijstje is opgebouwd met de minst energiezuinige optie bovenaan en de meest energiezuinige optie als laatste in de rij.