Tijdens het kerstdiner is het een favoriet onderwerp: goede voornemens. In 2024 ga je het écht anders doen. Hoop je. Want het blijft lastig om je voornemens ook ook vol te houden. Geen zorgen, met de inzichten uit dit artikel lukt het. Gedragspsycholoog Jay Borger van Neuro Habits deelt tips vanuit de wetenschap.

Goed voornemen kiezen

1. Onthoud: iedereen kan een goed voornemen uitvoeren

Misschien denk je na vorige jaren dat je het niet in je hebt om te veranderen. Maar iedereen kan het. Zelfs als je snel op dingen raakt uitgekeken of gevoelig bent voor wat je omgeving vindt, ook dan kan het. Zolang je maar een goed plan hebt. Daar gaan de volgende tips je bij helpen. Houd vertrouwen in jezelf!

2. Begin met één goed voornemen

Uit enthousiasme heb je misschien een lijstje goede voornemens opgesteld. Je wilt het roer helemaal omgooien. Een tip: voorkom dat je last krijgt van het zogenaamde ‘shiny object syndrome’. Dat je het ene leuke idee razendsnel afwisselt voor het ander en nooit iets afrondt.

Meerdere goede voornemens uitvoeren blijkt heel lastig. Je kunt beter beginnen met één goed voornemen. Bijvoorbeeld degene die je het belangrijkste vindt en die echt bij je past (zie tip 3). Zo voorkom je dat je jezelf teleurstelt. Als dit voornemen een gewoonte is geworden (zie tip 10), kun je met een volgende aan de slag. 

3. Bedenk waarom je een bepaald goed voornemen hebt

Als je goede voornemen in lijn is met wie jij bent, dan is het een stuk makkelijker om je eraan te houden. Dit idee is gebaseerd op de ‘goal setting theory’ van bedrijfspsycholoog Edwin Locke. Hij stelt dat je eerst moet bedenken hoe belangrijk het voor je is en of je er tijd in wilt steken. 

Stel dat je meer wilt lezen om indruk te maken op je vrienden, dan is dat misschien niet zo’n goed uitgangspunt. Want dan doe je het niet voor jezelf. Maar als je hiermee je schermtijd wilt verminderen, is dat al beter. Dus kies voor een goed voornemen dat bij je past en wat je echt wilt uitvoeren.

Een plan maken

4. Omschrijf je goede voornemen volgens de als-dan-methode

Stel je voor dat je voornemen is: je schermtijd verminderen. Dan is dat nog heel abstract. Maak het concreet voor jezelf, met de als-dan-methode. ‘Als ik thuiskom van mijn werk, dan leg ik mijn telefoon in de gang.’ Zo heb je de juiste beslissing al van tevoren voor iedere dag gemaakt, waardoor je niet steeds weer moet kiezen.

5. Maak het goede voornemen aantrekkelijk voor jezelf

Het kan zijn dat je voor je goede voornemen dingen moet laten. Het is slim om daar dan iets positiefs tegenover te zetten, om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken. Als je meer wilt lezen, zorg dan voor een gezellige plek. Als je vaker wilt sporten, gun jezelf dan fijne sportkleding. 

Aan de slag

6. Reflecteer iedere week op je voornemen

Plan iedere week op een rustig moment vijf minuutjes evaluatietijd met jezelf. Bedenk even hoe het gaat met je goede voornemen en of je denkt dat het realistisch is om er een gewoonte van te maken. Als je merkt dat je doel te ambitieus is, mag je het gewoon bijstellen. Dan ben je nog steeds goed bezig en blijf je positief.

7. Sta regelmatig stil bij wat het goede voornemen je al gebracht heeft

Dit kun je gelijk meepakken als je reflecteert op je voornemen. Houd bijvoorbeeld bij wat je al gedaan hebt, of wanneer je iets gedaan hebt. En bedenk hoe je daarmee jezelf of iemand anders helpt. Maak het visueel, dat werkt enthousiasmerend. 

Zo houd je het vol

8. Herinner jezelf continu aan je goede voornemen

Je goede voornemen vergeten, dat kan zomaar gebeuren. Zeker als het nog geen routine is. Dat wil je voorkomen. Plak briefjes in huis, zet dagelijks een wekker of vraag mensen om je eraan te herinneren. Uitspreken werkt sowieso goed, omdat mensen van nature willen doen wat ze zeggen. 

9. Goede voornemens behaal je samen

Bij een goed voornemen denken we vaak aan iets wat je alleen doet. Terwijl je beter samen met iemand aan je doelen kunt werken. Ook als je heel andere plannen hebt. Zoek iemand op die net als jij actief bezig is (of wil zijn) met goede voornemens en houd elkaar op de hoogte van je successen en strubbelingen.

10. Geef jezelf de tijd

Nieuw gedrag aanleren kost tijd. Gezondheidspsycholoog Phillippa Lally toonde aan dat het gemiddeld 66 dagen tot acht maanden duurt tot iets een gewoonte wordt. Ze ontdekte ook dat het niet erg is als je soms een dagje overslaat in die periode. Als je maar volhoudt. Want consistentie is ontzettend belangrijk. Succes!

In 2024 energie besparen

Als je nog inspiratie wilt voor een goed voornemen waar je echt wat aan hebt (en je omgeving ook), dan is energie besparen een mooi doel. En ontzettend haalbaar, iedereen kan het. Lees ons artikel met 11 tips om elke dag energie te besparen, je kunt direct starten, zonder grote verbouwing of dure producten.