Energie besparen op zolder

Bespaar op zolder en bespaar in je hele huis

Verminder je energieverbruik op zolder met deze handige tips en bespaar in het hele huis. Want op zolder gaat er ongemerkt vaak veel energie verloren.

Gratis tips: ontlucht je cv-ketel

Het is slim om je cv-ketel elk najaar te ontluchten. Doe dat nog wat vaker als hij op zolder zit. Je centrale verwarming werkt beter als er geen luchtbellen in de leidingen zitten. Je bespaart direct door deze stappen te volgen:

  1. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.
  2. Zet alle radiatoren helemaal open.
  3. Werk van beneden naar boven en draai als laatst het radiatorventiel open.
  4. Wacht tot er water uitkomt en draai het ventiel weer dicht. 
  5. Check vervolgens de druk van de ketel (tussen 1,5 en 2 bar)

Zet je cv-ketel op 60 graden

De meeste cv-ketels staan op 80 graden, maar werken in de meeste woningen prima op 50 of 60 graden. Zet hem dus lager als hij te hoog staat ingesteld. Je bespaart direct op je energie. 

Ventileer je zolderkamer

Misschien gebruik je de zolderkamer als washok. Ventileer de zolder dan goed. Door de was ontstaat vochtige lucht, wat moeilijker te verwarmen is. Zo bespaar je op stookkosten.

Tip energie voor bedrijvenTip: Gebruik je de zolderkamer ook als slaapkamer? Bespaar dan direct op je energierekening door je lampen te vervangen. Lees meer van dit soort tips voor de zolder. 

 

Stop sluipverbruik

Sluipverbruik doet zich voor wanneer apparaten stroom verbruiken zonder dat ze aanstaan. Denk bijvoorbeeld aan oude lampen of radio’s die nog ergens op zolder staan. Je voorkomt sluipverbruik met deze tips: 

  • Haal stekkers uit het stopcontact als je apparaten niet gebruikt
  • Haal opladers uit het stopcontact
  • Zet apparaten helemaal uit en niet in slaapstand of stand-by modus
  • Zet de verwarming een graad lager
  • Sluit je ventilatie overdag wanneer je niet wast of droogt

Kleine investeringen: isoleer de leidingen vanaf je cv-ketel

Voorkom dat je water warmte verliest wanneer het door de leidingen gaat. Door je leidingen vanaf de ketel te isoleren, bespaar je meteen op gas en stroom. 

Ga voor een gordijn of deur

Besparen op energie doe je ook door je zolder af te schermen. Warme lucht stijgt namelijk op. Met een gordijn of deur voorkom je dat warmte lucht ontsnapt naar zolder. 

Met gordijnen voor de ramen houd je ook de warmte binnen en de kou buiten.

Plaats sensoren voor verlichting

Met sensoren voor je verlichting gaat je verlichting alleen aan als er ook echt iemand is. Handig als je er niet zo vaak komt. Bespaar nog méér met ledverlichting in je lampen op zolder.

Dicht naden en kieren

Tocht glipt door de kleinste kieren en gaten. Zeker in oudere huizen zitten vaak tochtgaten. Dicht deze zoveel mogelijk met een speciale kit die je al voor een paar euro haalt bij de bouwmarkten.

Warme voeten

Vloerkleden houden warmte langer vast. Handig dus als je de zolderkamer gebruikt als slaapkamer of werkkamer.

Grote investeringen: isoleer het dak

Wil je écht veel besparen in het hele huis, ga dan voor dakisolatie. Warme lucht stijgt op en met dakisolatie voorkom je dat je deze verliest. Hierdoor verlaag je je verbruik flink.

Soms kan het ook lonen om de vloer van je zolder te isoleren. Zo houd je de warmte van de andere verdiepingen beneden.

Tip energie voor bedrijvenTip: Voor isolatie kun je subsidie aanvragen en de overheid heeft hiervoor een lening met lage rente (of zelfs zonder rente!). Bekijk dus zeker je mogelijkheden even.

 

Vervang je oude cv-ketel

Als je een oude cv-ketel hebt, is het misschien tijd voor vervanging. Nieuwe ketels werken zuiniger en zijn efficiënter in gebruik. Doe de test en check of je cv-ketel toe is aan vervanging. 

 

Tip energie voor bedrijvenTip: veel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Want hoe de energieprijzen werken en hoe je kan besparen, dat moet je maar nét weten. Dus hebben we alle antwoorden voor je op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?

 

Ook in andere kamers besparen? Bekijk hier de bespaartips per kamer.