Energie besparen in de woonkamer

Maak het gezellig én bespaar op energie

Zijn de de dagen donker en kouder, dan verbruik je meer energie aan het opwarmen van de woonkamer. Met deze tips om te besparen kijk je gewoon je favoriete series op tv, zonder hoge energieverspilling. Want met kleine aanpassingen kun je al veel besparen.

Gratis tips: verminder gebruik van hoge beeldkwaliteit

Bepaalde functies op je tv slurpen werkelijk energie. Je voorkomt grootstroomverbruik door enkele functionaliteiten uit te schakelen als je bijvoorbeeld geen series of films kijkt. Denk aan:

  • Ultra-HD beeldkwaliteit
  • 4K-beeldkwaliteit
  • Backlight (op sommige tv’s een leuke extra)

Gebruik je de tv niet, zet hem dan niet in slaapstand. Schakel de tv helemaal uit en haal de stekker uit het stopcontact. Dat geldt ook voor andere elektronica. En luister niet via de tv naar de radio. Koppel in plaats daarvan je mobiel aan een bluetooth speaker of gebruik de radio. Zo verbruik je veel minder energie.

Tip energie voor bedrijvenTip met kleine kinderen: maak besparen leuk met een Vrijdagavond Bioscoopavond! Bouw samen een tent van dekens in de woonkamer en zet jullie favoriete film op. Lekker warm zonder te stoken én heel gezellig. Bekijk hier meer tips van kinderpsycholoog Tischa Neve.

Ventileer je woonkamer

Door je woonkamer te ventileren verfris je niet alleen de lucht in de ruimte. Schone lucht verwarm je makkelijker. Zo bespaar je op je stookkosten.

Laad je telefoon niet 's nachts op

Onnodig stroomverbruik voorkom je ook door je telefoon niet ’s nachts op te laden. Leg deze een uur voor het slapen aan de oplader en haal de stekker daarna uit het stopcontact. Daarmee voorkom je uren aan stroomverbruik.

Gebruik je strijkijzer slim

Strijk je de was gezellig voor de tv, dan kun je op deze manieren slim op energie besparen:

  • strijk alle was in een keer weg
  • strijk eerst kleding die veel warmte nodig hebben
  • zet je strijkijzer uit bij het laatste kledingstuk. Je hebt genoeg aan restwarmte
  • verwijder kalkaanslag. Dit kost je strijkijzer meer energie tijdens het strijken

Kleine investeringen: voorkom sluipverbruik

Van sluipverbruik is sprake wanneer (oudere) elektronica uitgeschakeld zijn maar toch stroom verbruiken. Met een bespaarstekker voorkom je sluipverbruik en schakel je alle aangesloten elektronica eenvoudig uit. De investering verdien je snel terug.

Tip energie voor bedrijvenTip: met een energiemeter ontdek je welke elektronica het meeste stroom verbruikt. Zo’n investering kost een paar euro en laat je zien waar je op stroom kunt besparen. Simpel!


Vervang je lampen door led

Ledverlichting gaat veel langer mee en is zuiniger in stroomverbruik. Vervangen is minder nodig en je hebt ze al voor een paar euro. Zo makkelijk is besparen!

Plak radiatorfolie

Met radiatorfolie weerkaats je de warmte van achter de verwarming de woonkamer in. Warmte blijft langer hangen en je gaat minder stoken. Goed voor je energiefactuur.

Tips om te besparen met een grote investering

Ga voor isolatie van je woonkamer. In de meeste huizen zit een spouw, die je makkelijk kunt laten isoleren. Heb je een ouder huis en geen spouw, dan bereik je met een voorzetwand en isolatie hetzelfde resultaat. Dit is wel een grotere ingreep dan spouwmuurisolatie. Voor isolatie kun je vaak ook subsidie krijgen!

Ook met vloerverwarming kun je een groot verschil maken. Je gebruikt dan minder gas. De verwarming ligt namelijk in de vloer en verwarmt je woonkamer gelijkmatig. Daardoor kun je tot wel 180 kubieke meters aan gas besparen. En omdat je cv-ketel minder hard werkt, bespaar je ook nog eens op stroom. Dat moet je maar net weten!

 

Tip energie voor bedrijvenTip: veel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Want hoe de energieprijzen werken en hoe je kan besparen, dat moet je maar nét weten. Dus hebben we alle antwoorden voor je op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?

 

Ook in andere kamers besparen? Bekijk hier de bespaartips per kamer.