Energie besparen in de slaapkamer

Lekker slapen, gamen en werken met deze bespaartips

In je slaapkamer en op je werk- of gameplek kun je simpel op energie besparen. En dat zonder een euro te besteden. Maar ook met een investering kun je flinke stappen zetten. We zetten het voor je op een rij.

Gratis tips: ventileer je kamer 20 minuten per dag

Niet alleen is schone lucht gezonder, het verwarmt ook makkelijker. Verfris je kamers elke ochtend zo’n 20 minuten. Je verwijdert vochtige lucht waardoor je beter slaapt, focust of relaxt. En de nieuwe lucht verwarmt sneller omdat het minder waterstofdeeltjes bevat. Goed voor de centen dus.

De ideale temperatuur voor je slaapkamer is 18 graden. Met deze temperatuur slaap je het best. Bespaar op energie door je kamer kort te verwarmen nadat de ruimte is geventileerd of voor het slapen.

Houd je gordijnen gesloten óf laat de zon binnen

Niet alleen je gordijnen, maar ook rolgordijnen en jaloezieën houden de tocht buiten en de warmte binnen. Een makkelijke manier om te besparen op energie. Het helpt ook om de deuren dicht te houden om de warmte binnen te houden.

Maar als de zon lekker naar binnen kan schijnen overdag, doe dan de gordijnen juist open. Zo verwarmt de zon gratis je slaapkamer.

Laat de verwarming uit

Laat de verwarming zoveel mogelijk uit. Een te hoge temperatuur verstoort je slaap en je focus. Verder kom je hier niet zo vaak in deze kamers als in de woonkamer bijvoorbeeld. Dus verminder je zo kosten.

Opladen voordat je gaat slapen

Laad je telefoon, tablet of laptop niet ’s nachts op, maar een uur voor het slapen. Zo voorkom je sluipverbruik en bespaar je direct.

Tip energie voor bedrijvenTip: Laat de controllers van je gameconsole niet in de oplaaddocks als ze opgeladen zijn. Laat ze op een uurtje voor het gamen en haal daarna de opladers uit het stopcontact. Zo voorkom je onnodig stroomverbruik en bespaar je op energie.

 Check de stekkers op je werkplek

Ben je klaar met werken, haal de stekkers van je werkplek dan uit het stopcontact. Of gebruik hiervoor een bespaarstekker. Ook in stand-by gebruikt je pc of monitor energie.

Kleine investeringen: vervang lampen met ledverlichting

De meeste ledlampen verbruiken tot 90 procent minder stroom. Dat moet je maar net weten. Dus vervang de lampen in de slaap- of werkkamer en op gameplekken om meteen te besparen.

Tip energie voor bedrijvenTip: Ledlampen kosten vaak tussen de 5 en 15 euro. Als je veel lampen hebt en vervangen te kostbaar is, doe dan eerst alleen de lampen die je het meest gebruikt. Dan is de investering beter te overzien maar bespaar je toch meteen.

 

Ook met deze kleine investeringen bespaar je op je energieverbruik:

  • Isoleer je waterleidingen en bespaar op gas. Warmwater verliest zo namelijk geen warmte
  • Gebruik een kruimeldief voor de snelle schoonmaak in plaats van een stofzuiger
  • Gebruik bespaarstekkers om sluipverbruik te voorkomen
  • Plaats radiatorfolie achter je verwarming om op gas te besparen
  • Gebruik een ledbureaulamp in plaats van kamerverlichting.

Grote investeringen: vervang je ramen en isoleer je kamer

Vervang enkelglas met dubbelglas of HR-glas om te besparen. En verminder je gas- en stroomverbruik door je kamers te isoleren. Omdat de warmte dan niet ontsnapt, verbruik je dan minder energie.

Plaats infraroodpanelen

Infraroodpanelen verwarmen niet de ruimte, maar de objecten en mensen waarop zij stralen. Voor een werk- of gameplek zijn ze dus ideaal. Zo bespaar je op gasverbruik. Simpel!

 

Tip energie voor bedrijvenTip: veel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Want hoe de energieprijzen werken en hoe je kan besparen, dat moet je maar nét weten. Dus hebben we alle antwoorden voor je op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?
 
 Ook in andere kamers besparen? Bekijk hier de bespaartips per kamer.