Energie besparen in de keuken

Heerlijk koken en toch besparen

In de keuken vind je vaak apparatuur die veel stroom en gas verbruiken. We verzamelden handige tips waarmee je je verbruik vermindert. Zo sta je toch net wat lekkerder in de keuken.  

Gratis tips: zet je vaatwasser ’s avonds aan

Heb je in de avond daltarief, dan is het slim om in de avond je vaatwasmachine pas aan te zetten. De ecostand is extra voordelig. En zet de vaatwasser pas aan als hij echt vol is.

Tip energie voor bedrijvenTip: veel mensen zetten de vaatwasser ’s nachts aan tijdens het slapen. Stel hem niét in voor een start over 2 of 3 uur. Zet hem 2 of 3 uur vóórdat je gaat slapen aan. Dan staat de vaatwasser niet de hele nacht aan of op stand-by. 

Je kunt ook besparen door je oven op heteluchtstand te gebruiken. De heteluchtfunctie is namelijk zuiniger dan een gewone elektrische oven. 

Koel warme gerechten af

Laat het eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Je koelkast werkt anders veel harder om warm eten af te koelen. Dat vraagt dus ook meer stroom. En moet je iets ontdooien, begin dan iets eerder en zet het in de koelkast. Dan hoeft je koelkast minder hard te koelen.

Gebruik je waterkoker

Warm water nodig? Gebruik je waterkoker. Stroom is goedkoper dan gas, waardoor je meer bespaart als je water kookt met een waterkoker. 

Kook voor meerdere dagen

Door grotere hoeveelheden te koken, maak je het jezelf niet alleen makkelijker. Je bespaart ook op gas. Verdeel je eten in bakjes voor de rest van de week. Die verwarm je alleen nog maar even op. 

Kleine investering: plaats een tijdklok op je boiler

Laat een tijdklok installeren op je boiler. Een tijdklok voorkomt dat de boiler de hele dag gas en stroom verbruikt als je weg bent. Met een tijdklok stel je de boiler zo in dat deze pas aangaat vlak voordat je thuis komt van werk bijvoorbeeld.

Probeer ook vaker deze dingen om te besparen:

  • Gebruik een waterbesparend opzetstuk voor je kranen
  • Houd de afzuigkap goed schoon
  • Vervang de rubbertjes van je koelkast voor betere isolatie. Dan werkt je koelkast wat minder hard
  • Gebruik ledverlichting in je apparaten en in de keuken

Grote investering: plaats waterbesparende kranen

Veel oudere kranen verbruiken warmwater. Met nieuwe kranen bespaar je op energie omdat ze pas warm water geven als de hendel voorbij het midden is gedraaid. Zo bespaar je nog sneller! 

Stap over op elektrisch koken

Kook op elektriciteit om te besparen op energie. Stroom is goedkoper dan gas en met een inductieplaat verbruik je veel minder gas. Een investering die echt de moeite waard is.

Ga voor een koelkast met donkergroen label

Een nieuwe koelkast kost wat, maar levert ook een hoge energiebesparing op. Ga voor een koelkast met een groene of donkergroene label. Deze zijn het zuinigst en verbruiken de minste stroom. Zo bespaar je en verdien je je investering vanzelf terug.

 

Tip energie voor bedrijvenTip: veel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Want hoe de energieprijzen werken en hoe je kan besparen, dat moet je maar nét weten. Dus hebben we alle antwoorden voor je op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?

 

Ook in andere kamers besparen? Bekijk hier de bespaartips per kamer.