We nemen een kijkje achter de voordeuren van de mooiste, gezelligste en meest bijzondere huizen van Nederland en praten met de trotse bewoners. Hoe besparen zij op hun maandelijkse energierekening en wat maakt hun huis ‘thuis’? Deze keer zijn we op bezoek bij Emma. Ze woont nu drieënhalf jaar in dit leuke jaren 30-huis in Arnhem met haar vriend Farshad.

Samenstelling 2 volwassenen
Type huis Jaren 30-huis
Energiebesparende maatregelen   
Plafond geïsoleerd, dubbelglas en tochtstrips
Persoonlijke besparing door isolatie Ongeveer € 380 per jaarIsolatie? Minimaal! 

“Samen met mijn vriend Farshad woon ik in dit gezellige jaren 30-huis. Toen we het kochten was het goed onderhouden, maar op bepaalde punten ook behoorlijk gedateerd. Wát een klus om het te verbouwen en isoleren. De gaten en kieren zaten overal.”

“Het plafond was nog geïsoleerd op een ouderwetse manier: stuc op stro. Het stro hebben we er allemaal uitgehaald en vervangen voor glaswol. We hebben ook gelijk dubbelglas laten zetten, zo stoken we in ieder geval niet voor de mussen. Voor een leek is isoleren best ingewikkeld, maar met de juiste hulp kom je er wel. Omdat onze spouw net te dun is, kunnen we geen spouwmuurisolatie nemen, wat bij veel jaren 30-huizen wel kan.”

 

Alle kleine beetjes helpen

“We hebben nog niet alles geïsoleerd, maar gelukkig helpen alle kleine beetjes. We proberen zo min mogelijk de verwarming op te stoken en als het wat frisser is trekken we eerst een trui aan. Vooral als je bezig bent is het prima als de thermostaat op 19 graden staat. Dat scheelt al een hele hoop energie.”

 

 Thuis

“Je ziet in ons huis weinig nieuwe spullen en bijna overal zit persoonlijke waarde aan. De kast was bijvoorbeeld van de vorige bewoonster en het vloerkleed is van mijn opa en oma geweest. Even schoonmaken en hup: weer klaar om te shinen! Het fijne aan zo’n vloerkleed is ook dat het warmer aanvoelt dan de houten vloer.”

Het dak op

“We zijn nu aan het sparen voor de volgende stap: dakisolatie! We merken namelijk dat via het dak veel warmte verloren gaat. We hebben advies gevraagd en het schijnt heel laagdrempelig te zijn om te laten doen en het scheelt ons zo € 650 per jaar. Ik kan niet wachten!”

Duurzame bespaartips van Emma 

  1. Gebruik tochtstrips voor kieren in ramen en deuren.

  2. Meubel nodig? Check eerst of vrienden of familie nog een parel hebben staan.

  3. Douche korter dan je gewend bent, ook al is het zo lekker warm.

  4. Vraag advies bij grote bespaarkeuzes als isolatie, dat maakt het een stuk makkelijker.

  5. Gooi restjes thee en water bij de planten.

Vaker gluren bij de buren? Volg ons op Instagram waar we maandelijks een bezoekje brengen aan leuke huizen en hun bewoners.