Spouwmuurisolatie: meer comfort binnen één dag

 • Spouwmuurisolatie is geen gedoe en zo gebeurd: meerdere kleine gaten in uw muur boren is al voldoende. Zo blijft uw slaap- of huiskamer ook op tropische dagen lekker koel, en ’s winters aangenaam warm. Onze isolatiepartners adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden.

  • Professionele installatie binnen 1 dag
  • Vaak binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend
  • Kleine ingreep en netjes weggewerkt

  Adviesgesprek aanvragen

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een buitengevel die bestaat uit twee stenen muren: een binnenmuur en een buitenmuur. Daartussen is een open ruimte (spouw) van 4 tot 6 centimeter. Deze ruimte voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen. De spouw kan opgevuld worden met isolatiemateriaal zodat deze de woning goed isoleert.

 • Spouwmuurisolatie: meer comfort en binnen één dag geregeld
 • Waarom uw spouwmuur isoleren?

  Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen en de kou buiten blijft. Bij een nieuwbouwwoning wordt de isolatie tijdens de bouw aangebracht. Bij oudere huizen, gebouwd tussen 1925 en 1980, is dat vaak niet het geval, waardoor zo’n dertig procent van de warmte verloren gaat. Met spouwmuurisolatie profiteert u het hele jaar van een comfortabel huis en u kunt honderden euro’s op uw energienota besparen.

Hoe bepalen we uw spouwmuurisolatie?

Eerst zal uw persoonlijke situatie in kaart worden gebracht. Een adviseur controleert de mogelijkheden voor isolatie tijdens een persoonlijk adviesgesprek bij u thuis. Hij kijkt verder naar de technische mogelijkheden, maar ook naar uw persoonlijke wensen. Op basis daarvan ontvangt u een gratis en vrijblijvende offerte met een overzicht hoeveel u kunt besparen. Gaat u akkoord dan plant onze adviseur een afspraak in. Isoleren is binnen één dag geregeld en kan vaak al binnen een maand.

Hoe isoleren we uw spouwmuur?

 • Bespaar met spouwmuurisolatie
 • Aan de buitenzijde van de muur boren onze specialisten kleine gaatjes (circa 18 millimeter) in de voegen. De gaatjes komen ongeveer op een meter afstand van elkaar, telkens in het kruispunt van een horizontale en een verticale voeg. Via deze gaatjes spuiten ze het isolatiemateriaal in. Dit gebeurt in de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Na afloop vullen ze de boorgaatjes netjes op. Uiteindelijk ziet u er vrijwel niets meer van. Binnen één dag zijn uw muren geïsoleerd.

Kosten voor spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie een aantrekkelijke manier om voor relatief weinig geld uw huis beter te isoleren en dus energiezuiniger te maken. Gemiddeld genomen kost spouwmuurisolatie ongeveer 15 euro per vierkante meter buitenmuur. De kosten voor spouwmuurisolatie worden doorgaans binnen een jaar of vier terugverdiend door de lagere energierekening.

Isolatiemateriaal voor uw spouwmuur

Onze isolatiepartners gebruiken verschillende soorten isolatiemateriaal voor het vullen van een spouwmuur. De verschillen tussen de soorten materialen zijn klein: ze isoleren ongeveer even goed.

 • EPS parels: kleine bolletjes van piepschuim
 • Glaswol
 • PUR-schuim

De isolatiespecialist beoordeelt welk materiaal het meest geschikt is voor uw woning. Dit hangt onder andere af van de dikte van de spouw, maar ook van uw persoonlijke wensen.

Goede inspectie vooraf

Spouwmuurisolatie is alleen mogelijk als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

 • Alleen als de spouwmuur nog niet geïsoleerd is, is het mogelijk om nieuwe spouwmuurisolatie aan te brengen.
 • De spouw moet vrij zijn van puin en cementresten. Vul je een vervuilde spouw toch met spouwmuurisolatie, dan kunnen er koudebruggen ontstaan. Dit zijn plekken zonder isolatiemateriaal waar de warmte ontsnapt. Daarop kan ook weer vocht neerslaan, waardoor vochtproblemen ontstaan.
 • Gevel, kozijnen, voegwerk, dak en dakgoten moeten in goede staat zijn. Als er regenwater in de spouw lekt kan dit niet weg, waardoor er vochtoverlast in huis kan ontstaan.
 • Wordt uw kruipruimte geventileerd via de spouwmuur? Zorg er dan voor dat er nieuwe ventilatiekanalen aangelegd worden voor de kruipruimte.

Geen spouwmuur?

Is uw woning gebouwd voor 1920? Dan heeft deze hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Vanaf 1920 werden woningen met een spouw gebouwd, maar werd de spouw doorgaans niet extra geïsoleerd. Vanaf eind jaren zeventig hebben alle woningen spouwmuurisolatie gekregen bij de bouw. Vooral de woningen die tussen 1920 en 1980 zijn gebouwd, hebben veel baat bij spouwmuurisolatie.

Een andere manier om te bepalen of uw woning een spouwmuur heeft, is door de dikte van de buitenmuur te bepalen. De dikte van de muur is te meten bij een voor- of achterdeur. Is de muur dunner dan 24 centimeter, dan heeft u waarschijnlijk geen spouwmuur.

Subsidie op spouwmuurisolatie

Wilt u uw spouwmuur isoleren? Goed nieuws: sinds 15 september 2016 is er een nieuwe landelijke subsidie voor isolatie. Via de 'Subsidie energiebesparing eigen huis' kunt u ongeveer 20% subsidie krijgen over het isoleren van uw woning. Let wel: de subsidie geldt alleen als u deze laat uitvoeren in combinatie met een andere grote isolatiemaatregel. Zo kunt u bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dakisolatie met elkaar combineren.

Lees hier meer over subsidie op woningisolatie.

Spouwmuurisolatie iets voor u?

Neem dan contact op met een van onze isolatiepartners bij u in de buurt. In een gratis en vrijblijvend adviesgesprek vertellen ze u alles over de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen voor spouwmuurisolatie


En geniet van uw warme, droge huiskamer!