De ideale temperatuur in de slaapkamer

In een te warme kamer slaap je minder goed. Het kan zelfs je slaapritme ernstig in de war brengen. Dus ook al is het buiten koud, de kachel aanzetten in de slaapkamer is geen goed idee. Wat is dan de ideale temperatuur  om te slapen? En geldt dat ook voor baby’s? Bekijk onze tips zodat je geen koude voeten en rillende nachten hebt. 

18 graden is de beste temperatuur

Het grote voordeel van een koude slaapkamer is dat je beter slaapt. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Het heeft te maken met onze lichaamstemperatuur. Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.

Ook voor een baby is 18 graden ideaal

Voor jonge kinderen en vooral baby's is een goede temperatuur van de slaapkamer extra belangrijk. Ze kunnen de temperatuur van hun lichaam namelijk zelf nog niet goed regelen. Wij gooien het dekbed van ons af en pakken snel even een lakentje als we het te warm krijgen. Een baby of dreumes kan dat nog niet zelf. Vooral een te warme kamer is vervelend of soms zelfs gevaarlijk. Een baby raakt al snel oververhit. De slaapkamertemperatuur voor een baby kan beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Ook al voelt het voor jou als te koud,  De ideale temperatuur voor een lekker dutje is tijdens de eerste maanden 18-20  °C. Vanaf twee maanden mag dit nog een graadje lager: 16-18 °C.

Tips hittegolf

Het is altijd belangrijk om te voelen of je kleine het te warm heeft. Voel vooral onder de romper of het hemdje. Voelt het zweterig? Dan kun je het beste een laagje uit doen. Verder is het een kwestie van gezond boerenverstand: gordijnen dicht en raam open. Zorg wel dat het bedje niet vlakbij het raam staat, je wilt geen tocht in de buurt van je kind. En natuurlijk niet vol in de zon. 

Tips koud weer

In de winter is het een stuk makkelijker om de temperatuur goed te houden. De verwarming aanzetten lijkt handig voor steeds dezelfde temperatuur in de kamer. Toch is dat niet zo. Droge lucht inademen is niet goed voor de longen. Met meerdere laagjes zorg je dat je kind warm genoeg blijft, denk bijvoorbeeld aan een romper, pyjama, slaapzak, laken en deken. Natuurlijk geen dekentje als de slaapzak al dik genoeg is. Toch nog koud? Je kunt het bedje nog voorverwarmen met een kruik.

Nadelen van een te warme slaapkamer

  • Je slaapt minder lang
  • Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker
  • Het duurt langer om in slaap te vallen

Voordelen van de ideale temperatuur 's nachts

Een frisse slaapkamer heeft als voordeel dat je beter slaapt. Maar er zijn nog meer voordelen:

  • Je stofwisseling werkt beter in de kou. Dit verlaagt de kans op ziektes zoals diabetes. Bron: Diabetes Fonds
  • Je valt makkelijker in slaap omdat het lichaam meer melatonine aanmaakt. Vaak slaap je ook een stuk vaster. Daardoor sta je lekker uitgeslapen weer op.
  • Raar maar waar: in de kou slapen voorkomt rimpels. Als je lichaam afkoelt, worden er meer hormonen ingepompt. Een van die hormonen is het anti-verouderingshormoon. Natuurlijk blijf je niet voor altijd jong, maar toch… 
  • Je verbrandt meer calorieën als je lichaam kouder is. Het heeft namelijk meer energie nodig om op de juiste temperatuur te blijven. Alle kleine beetjes baten!
  • Uit onderzoek blijkt dat je concentratie het beste is bij een temperatuur van 16,6 graden. Om te slapen niet echt belangrijk maar wel fijn als je nog even een goed boek leest in bed.

Wat andere mensen ook interessant vinden