Het leven is duur, dat is geen verrassing. Maar gelukkig kunt u hier en daar gemakkelijk geld besparen. Soms is dat eerst een investering, bijvoorbeeld als u overgaat op een energiezuinige cv-ketel of kiest voor het laten installeren van zonnepanelen, maar op den duur bespaart u hiermee wel op de energierekening. Wilt u snel besparen op de elektriciteitsrekening, dan helpen deze tips.

Doe het licht uit

Verlichting kost stroom. Doe daarom het licht uit in kamers waar u niet aanwezig bent en neem energiezuinige lampjes als nachtlampjes in de kamer van uw kind. Overigens is het ook gezellig om ’s avonds eens het licht langer uit te laten en kaarsen aan te steken. Vervang wanneer dat nodig is uw gloeilampen voor led-verlichting. Leer bovendien iedereen in huis om het licht uit te doen, zodra je de kamer verlaat. Dat helpt.

Zuinige apparaten

Een koelkast van vijf tot tien jaar oud verbruikt veel meer energie dan een nieuwe, zelfs al schafte u destijds een 'energiezuinige koelkast' aan. Koop een nieuwe energiezuinige koelkast. Dat merkt u ook snel in een vermindering van elektriciteitsverbruik. Overigens geldt dit ook voor andere huishoudelijke apparaten die al wat ouder zijn, zoals de wasmachine en de vaatwasmachine.

Haal de stekker uit het stopcontact

Apparaten die u niet gebruikt, maar waarvan de stekker wel in het stopcontact zit, verbruiken stiekem ook een beetje stroom. Vooral apparaten met een digitale klok erop verbruiken gewoon stroom. Gebruikt u de klok niet? Haal de stekker dan uit het stopcontact van uw stereotoren of videorecorder. Overigens is het ook aan te raden om opladers na gebruik uit het stopcontact te halen, want deze verbruiken stroom, zelfs wanneer het apparaat er niet aan vastzit.

Doe het waterbed weg

Natuurlijk hoeft dit niet, als u dat echt niet wilt, maar er zijn apparaten en dingen in huis die heel veel energie verbruiken in huis; de zogenaamde energieslurpers. Het waterbed en het aquarium verbruiken namelijk de hele dag energie. Dat is wel iets om rekening mee te houden wanneer u wilt besparen op de elektriciteitsrekening.

Maak een checklist

Wilt u weten welke apparaten energie verbruiken in uw huis? Maak eens een checklist en zet deze apparaten uit om te zien wat er gebeurt met de elektriciteitsmeter in de meterkast. Maak ook afspraken onderling over het energieverbruik in huis. Zo kunt u samen aanzienlijk besparen op de elektriciteitsrekening.

Stap over op een andere energiemaatschappij

Overstappen naar een andere energieleverancier loont ook op de energierekening. Vaak krijgt u bij een nieuwe leverancier bij het aangaan van een jaarcontract een grote korting. Let wel op dat speciale tarieven meestal na een jaar naar normaal niveau worden getild.

Een comfortabel huis met Essent

Hoe comfortabeler uw huis, hoe fijner het is om thuis te zijn. Daar helpt Essent u graag bij. Bijvoorbeeld met zonnepanelen of isolatie. Goed voor uw huis én goed voor uw energierekening. In dit filmpje ziet welke comfortoplossingen Essent levert: