Energierapport
Zo zit het

Het energierapport uitgelegd

Het maandelijkse verbruiksoverzicht heet nu energierapport. U ontvangt het rapport als u een slimme meter hebt. Het geeft u inzicht in uw werkelijke verbruik en wat dat kost. U ontvangt het energierapport elke maand in uw e-mailbox of op de deurmat. Krijgt u hem per post, maar wilt u hem liever digitaal ontvangen? Dat kan. Geef uw e-mailadres door in uw persoonlijke account en het is geregeld. Op deze pagina vindt u meer informatie over het energierapport.

Het verschil tussen vaste kosten en verbruikskosten

De kosten voor energie bestaan uit twee delen. De vaste kosten en de verbruikskosten. De verbruikskosten zijn de kosten afhankelijk van uw verbruik. Ze bestaan uit: 

  • Persoonlijke tarieven 
  • Toeslagen van de belastingdienst

De vaste kosten zijn elke maand hetzelfde, onafhankelijk van uw verbruik. Ze bestaan uit: 

  • Vermindering energiebelasting (alleen voor stroom) 
  • Vaste leveringskosten 
  • Netbeheerkosten

We hebben de berekening in het Energierapport aangepast. Sinds 11 april 2020 rekenen we niet meer met gemiddelde kosten, maar met uw persoonlijke kosten. Daardoor sluit het rapport beter aan bij uw jaarrekening. Let op: het is dus niet mogelijk om de kosten in dit rapport te vergelijken met de rapporten van vóór 11 april. 

Wilt u weten hoe de opbouw van uw persoonlijke kosten in elkaar zit? Bekijk dan het tarievenoverzicht, dat we versturen als de tarieven wijzigen. U vindt uw persoonlijke tarieven ook in uw persoonlijke account.

Uw stroomverbruik

Dit zijn voorbeelden

Uw gasverbruik

Bespaartip

Elke maand geven we een bespaartip. Dat bespaart energie én kosten.
Aan de slag met besparen? Essent maakt het makkelijk.


 

Besparen: een open deur

De deur van uw winkel of receptie laat u graag openstaan om gasten een welkom gevoel te geven. Maar u verliest zo wel veel warmte. Met een warmtegordijn houdt u de warmte binnen. Dat scheelt direct in de stookkosten. Energieverlies door openstaande magazijn- en garagedeuren voorkomt u met automatische deuren. Deze sluiten vanzelf als er niemand doorheen loopt of rijdt.

Uw historisch verbruik

Elke maand vindt u bij uw energierapport de bijlage Uw historisch verbruik. Daarin ziet u precies hoeveel energie u de afgelopen maximaal 3 jaar elke maand hebt verbruikt. Heeft u nog niet zo lang een slimme meter, of bent u nog niet zo lang klant bij ons, dan is uw overzicht korter.

Staat er ‘niet beschikbaar’, dan is het ons in die periode helaas niet gelukt om uw slimme meter uit te lezen.

Met deze gegevens kunt u eenvoudig checken of uw inspanningen om te besparen hebben geholpen. Of u krijgt inzicht in de gevolgen van veranderingen. Inzicht in uw verbruik dus. Daar draait het om. 

Dit is een voorbeeld

Uw historisch verbruik

Veelgestelde vragen over uw energierapport en inzicht in verbruik

Op de omvormer is te zien hoeveel stroom u heeft opgewekt en op de slimme meter is te zien hoeveel stroom u heeft teruggeleverd. Het verschil is wat u zelf verbruikt hebt.

Doe de gratis EnergieFitScan en ontdek hoe je energie bespaart. Of bekijk onze bespaartips per branche

Het energieverbruik is afhankelijk van het type bedrijf en aantal medewerkers. Hoe u het beste inzicht kunt krijgen in uw energieverbruik leest u op deze pagina.

Handige weetjes over uw energieverbruik

Energierapport

Het energierapport is geen factuur

Uw energierapport is geen factuur, het geeft inzicht in uw werkelijke verbruik. Het maandelijkse bedrag dat u betaalt, uw termijnbedrag, is een schatting op basis van uw gemiddelde jaarverbruik. Als we de jaarrekening opmaken, verrekenen we uw termijnbedragen met de hoeveelheid energie die u werkelijk hebt verbruikt. Ook checken we dan of uw termijnbedrag nog aansluit bij uw verbruik.

Badkuip

Uw gasverbruik is een 'badkuip'

In de winter verbruikt u meer gas dan in de zomer. Simpelweg vanwege de verwarming. Omdat we niet willen dat uw kosten in de winter veel hoger zijn dan in de zomer, werken we met een vast termijnbedrag. U betaalt het hele jaar hetzelfde bedrag, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. We verrekenen de kosten jaarlijks als we de jaarrekening opmaken. Wilt u weten of uw termijnbedrag nog aansluit bij uw verbruik? Check het in uw persoonlijk account.

EnergieFitScan

Besparen met de EnergieFitScan

Wilt u aan de slag met energie besparen, maar weet u niet wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijf? Doe dan de EnergieFitScan. Met deze scan op locatie weet u direct waar u energiewinst laat liggen. En met welke maatregelen u deze kosten terugverdient. Een duidelijk advies, op maat. U vraagt hem gratis aan.

Zonnepanelen en het energierapport

Als u zonnepanelen hebt dan ziet u onder het kopje Uw teruglevering hoeveel stroom u hebt teruggeleverd.

Soms wek je meer energie op dan je verbruikt. Deze energie salderen we op je jaarrekening. Dat wil zeggen dat we de energie die je opwekt wegstrepen tegen de energie die je verbruikt. En als je in een jaar meer opwekt dan je verbruikt, krijg je over deze energie een terugleververgoeding.

Lees meer over terugleveren en salderen

Op uw jaarrekening ziet u hoeveel stroom u hebt opgewekt met uw zonnepanelen. Hebt u meer stroom opgewekt dan u hebt verbruikt? Dan krijgt u daarvoor een terugleververgoeding van € 0,07 per kWh. 
Let op: dit tarief kan wijzigen door marktontwikkelingen.
Hebben uw zonnepanelen minder stroom opgewekt dan u hebt verbruikt? Dan betaalt u ons voor de stroom die u bij ons hebt afgenomen. Bijvoorbeeld: u hebt in een jaar tijd 3000 kWh verbruikt. Uw zonnepanelen leverden 2000 kWh op. Op uw jaarrekening betaalt u dan 1000 kWh.

Neem contact op met uw netbeheerder en controleer samen of uw registratie goed is verwerkt en of u een geschikte meter hebt.

Op de omvormer is te zien hoeveel stroom u heeft opgewekt en op de slimme meter is te zien hoeveel stroom u heeft teruggeleverd. Het verschil is wat u zelf verbruikt hebt.

Dit is een voorbeeld

Uw teruglevering