Dit krijg je voor de stroom die je teruglevert

Over de salderingsregeling zijn veel vragen, omdat hij vanaf 2025 wordt afgebouwd. Tot die tijd kun je gewoon gebruik maken van deze aantrekkelijke regeling. Maar ook daarna krijg je nog een vergoeding voor de energie die je teruglevert aan het stroomnet. 

Zakelijk energie terugleveren aan het stroomnet

Met een dak vol zakelijke zonnepanelen wek je je eigen energie op als de zon schijnt. Dat komt goed uit als je bedrijf vooral overdag draait. De opgewekte stroom gaat meteen naar je verlichting en apparaten. 

Draai je vooral in de avond of ben je bijvoorbeeld in het weekend en tijdens de bouwvak gesloten, dan doe je niet direct iets met de energie die je opwekt. Die energie gaat dan automatisch terug naar het stroomnet. Op dit moment ‘verkoop’ je eigenlijk energie aan je energieleverancier. 

En daar krijg je een vergoeding voor:

  • je leverancier saldeert de energie die je zelf later weer verbruikt; 
  • je krijgt een vergoeding voor de extra stroom boven je eigen verbruik. 

Beide vergoedingen leggen we uit.

Tip energie besparen bedrijvenTip: een extra voordeel aan zonnepanelen is dat het scheelt in de belastingen! Over je zelf opgewekte energie betaal je geen energiebelasting. Je eigen stroom volledig opwekken is dus een heel goed idee.

 

Salderingsregeling voor bedrijven

Salderen is het wegstrepen van energie die je opwekt tegen de energie die je verbruikt. Dit gebeurt eens per jaar op de jaarrekening. In feite verkoop je de energie die je niet meteen verbruikt dus aan je energieleverancier voor dezelfde prijs als de energieprijs van je leverancier.

Je betaalt dus per jaar alleen voor de energie die je verbruikt, minus de energie die je opwekt.

Het salderen doet de energieleverancier voor je. Het enige wat je zelf even moet doen, is je zonnepanelen aanmelden op energieleveren.nl. 

Salderingsregeling voor bedrijven na 2025

Dit een op een wegstrepen van energie verdwijnt helaas. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd, tot hij in 2031 helemaal vervalt. In de periode van 2025 tot 2031 krijg je dus een lagere vergoeding voor de energie die je teruglevert.

De salderingsregeling wordt wel vervangen door een terugleververgoeding. Dat is een vast bedrag per kWh die je teruglevert aan het stroomnet. Het tarief voor deze terugleververgoeding bepaalt elke energieleverancier zelf. 

De Eerste Kamer moet nog beslissen over het wetsvoorstel dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Als de Eerste Kamer instemt, gaat de afbouw van de salderingsregeling in.

Meer opwek dan verbruik: terugleververgoeding

De salderingsregeling geldt alleen voor de hoeveelheid energie die je in een jaar zelf verbruikt. Maar misschien wek je wel meer energie op dan je verbruikt. 

Voor de opgewekte energie boven je eigen verbruik krijg je dan een terugleververgoeding. Dat is een vast bedrag per kWh. Meestal is dit bedrag iets lager dan de salderingsregeling, maar nog steeds aantrekkelijk. 

Bekijk hier alle subsidies voor zakelijke zonnepanelen.