Na hoeveel jaar moet u uw cv-ketel vervangen? Hoe verlengt u de levensduur van uw cv-ketel? Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet weten over de levensduur van uw cv-ketel.


Na hoeveel jaar moet u uw cv-ketel vervangen?

De meeste cv-ketels gaan ongeveer 15 jaar mee. Na 15 jaar worden de onderhoudskosten zo hoog, dat u beter uw cv-ketel kunt vervangen. Bovendien zijn moderne cv-ketels veel energiezuiniger dan modellen van 15 jaar geleden. Een nieuwe cv-ketel kost veel geld, maar uw energierekening gaat er wel door omlaag. Een nieuwe cv-ketel verdient zichzelf in enkele jaren terug.


Hoe verlengt u de levensduur van uw cv-ketel?

Net als alle apparaten slijt ook uw cv-ketel in de loop der tijd. Daarom is het belangrijk dat u hem regelmatig laat onderhouden. Een nieuwe cv-ketel heeft om de twee jaar een onderhoudsbeurt nodig, een oude cv-ketel ieder jaar.


Hoeveel kost een onderhoudscontract?

De maandelijkse kosten van een onderhoudscontract hangen van veel factoren af. Is uw cv-ketel net nieuw of al wat ouder? Wat voor type cv-ketel is het? Welk model? Vraag vandaag nog een adviesgesprek over een service- en onderhoudsabonnement aan, zodat u precies weet hoeveel het onderhoud gaat kosten.


Wat zijn de voordelen van een onderhoudscontract?

Een service- en onderhoudsabonnement heeft verschillende voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Met professioneel onderhoud voorkomt u dat u halverwege het stookseizoen in de kou komt te zitten.
  • Mocht er toch een storing zijn, dan komt er snel een monteur om het probleem te verhelpen.
  • Vervanging van onderdelen vanwege normale slijtage is meestal gratis.
  • Een goed onderhouden cv-ketel is veilig voor u en uw gezin. U voorkomt bijvoorbeeld dat er koolmonoxide in uw huis komt. Ook controleert de monteur de temperatuur van het water. Die moet minimaal 60 graden zijn om legionellabacteriën in de waterleidingen te voorkomen.

Wat is het OK CV-keurmerk?

Sinds 1 januari 2015 mogen cv-monteurs met de juiste papieren het OK CV-label voeren. Dit is een vrijwillig kwaliteitslabel, op initiatief van UNETO-VNI (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel), de VFK (Vereniging van Fabrikanten van Ketels voor centrale verwarming) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een cv-monteur is niet wettelijk verplicht om het OK CV-label te voeren, maar als hij het wel heeft, weet u zeker dat hij zijn vak verstaat.