Waarom worden er toch nog
cv-ketels verkocht? ?

De populariteit van warmtepompen groeit. Met name de subsidie, die gemiddeld €1.500 tot €2.000 bedraagt, maakt de aanschaf van een warmtepomp interessant. Toch kan niet in ieder huis een warmtepomp geïnstalleerd worden. Waar ligt dat dan aan?

Verschillende soorten warmtepompen

Warmtepompen werken op stroom en niet op aardgas, zoals de cv-ketel. De drie bekendste soorten warmtepompen zijn:

  • Hybride warmtepomp: werkt samen met je cv-ketel
  • Ventilatiewarmtepomp: werkt samen met het mechanische ventilatiesysteem in je huis
  • Standalone warmtepomp: werkt met buitenlucht of bodemwater

De hybride warmtepomp wordt gezien als de gunstigste optie voor bestaande huizen. Vooral op heel koude dagen of bij het maken van warm kraanwater springt de ketel nog bij.

Verschillende factoren

Er zijn een aantal factoren van invloed op de mogelijkheid om een warmtepomp te installeren.

De isolatie van je huis

Als je huis slecht geïsoleerd is, dan moet een warmtepomp te hard werken om alle ruimtes goed te kunnen verwarmen. Daarom geldt over het algemeen dat een warmtepomp pas interessant is als je huis is gebouwd na 1979. Dan voldoet je huis aan de minimaal vereiste isolatiewaarde voor vloer, dak, muur en glas om een ventilatiewarmtepomp te kunnen plaatsen. Alle andere typen warmtepompen zijn dan nog niet geschikt. Huizen gebouwd na 1992 kunnen vaak ook met een hybride lucht-water warmtepomp verwarmd worden en woningen die gebouwd zijn na 2000 kunnen meestal met alle soorten warmtepompen verwarmd worden.

Je verwarmingssysteem

Hoewel het grootste deel van de Nederlandse huizen verwarmd wordt door een cv-ketel en radiatoren, zijn daar veel variaties op. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming, laagtemperatuurradiatoren of elektrische verwarming. Een warmtepomp werkt niet met elektrische verwarming en kan meestal niet worden toegepast in combinatie met traditionele radiatoren.

Je cv-ketel

Ouderwetse cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden aan een warmtepomp; een hybride oplossing is dan niet mogelijk. HR-ketels kunnen dat wel. Heb je een ouderwetse, niet-HR-ketel, dan kun je wel kiezen voor een standalone warmtepomp, omdat deze de cv-ketel volledig vervangt.

De grootte van je huis

Een warmtepomp heeft een vat nodig van al gauw 200 tot 300 liter. Dat is te vergelijken met een flinke koelkast, en dan rond. In een appartement is daar niet altijd genoeg ruimte voor.

Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?

Wil je weten of het mogelijk is om een warmtepomp in je huis te plaatsen? Doe dan onze Warmtepompcheck. Zo ontdek je binnen een paar minuten of je huis geschikt is en welk type warmtepomp het beste bij jouw situatie past.

Bron: Greenhome.nl, Businessinsider.nl