Warm water is heerlijk. Toch gebruiken we vaak te veel warm water tijdens het douchen, waardoor u veel energie verbruikt met de geiser, cv-ketel of boiler. Waarom zou u dan niet kiezen voor een zonneboiler? Op die manier wekt u op duurzame wijze warmte op voor warm water in uw woning. Uiteraard heeft u dan warm water voor de douche en de kranen, maar u kunt het ook gebruiken om de radiator te verwarmen of de vloerverwarming van warm water te voorzien. Maar hoe werkt de zonneboiler precies en wat kan een zonneboiler voor uw huishouden betekenen?


Boiler op zonne-energie

De zonneboiler laadt zich op met warmte van de zon. Hiervoor worden niet de zonnepanelen gebruikt die voor het opwekken van energie worden geïnstalleerd, maar een speciale zonnecollector. Er zijn twee soorten zonnecollectoren: een vlakkeplaatcollector en een vacuümbuiscollector. De laatste vangt de warmte van de zon het meest efficiënt op, waardoor u extra veel plezier heeft van uw zonneboiler. De warmte die wordt opgevangen door de zonnecollector wordt vervolgens gebruikt om het water te verwarmen in de zonneboiler. Dit gebeurt eigenlijk net zoals bij een gewone boiler, maar dan een stuk duurzamer.


Zonnecollector op het dak

Net als zonnepanelen wordt de zonnecollector op het zuiden op het dak van uw woning geplaatst. Het meest ideaal is het wanneer deze zonnecollector onder een hellingshoek van 36 graden wordt gemonteerd en zoveel mogelijk uit de schaduw van bomen en dergelijke om een zo hoog mogelijke opbrengst te hebben. Vervolgens wordt binnen in het huis, onder het dak, de zonneboiler geïnstalleerd.


Aansluiten op de waterleiding

Het is belangrijk dat de zonneboiler direct aangesloten kan worden op de waterleiding. Wanneer dit niet kan, zal de installateur of een erkend loodgieter eerst de waterleiding omleiden naar de zonneboiler, zodat u de ideale plaatsing op het dak van de zonnecollector niet hoeft te verliezen. U kunt dan vervolgens kiezen om de zonneboiler alleen aan te sluiten op de waterleiding van het sanitair, dus bad, douche en tappunten in badkamer en keuken. Wanneer u heeft gekozen voor een kleine boiler (100 liter) dan wordt dit aangeraden. Wilt u ook de vaatwasmachine, wasmachine, verwarming en eventueel de vloerverwarming op uw zonneboiler aansluiten, dan haalt u het meeste uit uw zonneboiler (hoogste rendement). Het is dan aan te raden om een boiler van 200 of 300 liter water te nemen. Bij een zonneboiler met grotere inhoud, worden vaak meerdere zonnecollectoren geplaatst.


Warm water op donkere dagen

De zon hoeft niet fel te schijnen om te kunnen genieten van warm water. De zonne-energie wordt continu opgeslagen om het water te verwarmen. Om ervoor te zorgen dat u altijd warm water heeft, kan uw huidige cv-ketel als na-verwarmer dienst doen. Dit houdt in dat wanneer de zonneboiler geen warmte heeft om het water te verwarmen, de cv-ketel het verwarmen overneemt. Zo geniet u toch van een warme douche als er minder zonuren zijn geweest.


Besparen

Een cv-ketel, zelfs een heel zuinige, verbruikt natuurlijk stroom en aardgas om het water te verwarmen. Hierdoor is het minder duurzaam dan een zonneboiler. Een zonneboiler is bijzonder groen, omdat het gebruikmaakt van de energie van de zon. U bespaart dus sowieso op uw energierekening en u spaart het milieu. De terugverdientijd van de installatie van de zonneboiler en de zonnecollector ligt tussen de 10 en 15 jaar. Dit is afhankelijk van de gasprijs en natuurlijk of u subsidie heeft gekregen voor de installatie.