Wanneer is een HRe-ketel een goede keuze?

Een HRe-ketel is enorm energiezuinig, maar ook erg duur. Is een HRe-ketel voor u een goede keuze? Hieronder zetten wij de belangrijkste weetjes over HRe-ketels voor u op een rij.


Wat is een HRe-ketel?

De afkorting 'HRe' in de naam HRe-ketel staat voor 'Hoog Rendement' en 'elektriciteit'. Een HRe-ketel is dus een energiezuinige cv-ketel die ook nog stroom opwekt, in tegenstelling tot de HR-ketel, die geen stroom opwekt.


Hoe werkt een HRe-ketel?

Een HRe-ketel verbrandt net als andere cv-ketels aardgas om water te verwarmen. Bij die verbranding komen hete gassen vrij. Het bijzondere van een HRe-ketel is dat hij die hete gassen gebruikt om stroom op te wekken. De combinatie van verwarmen en stroom opwekken heet warmtekrachtkoppeling. Voor deze warmtekrachtkoppeling gebruikt de HRe-ketel een stirlingmotor. Dat is een motor die werkt op hete lucht in plaats van op een brandstof.


Wat is het voordeel van een HRe-ketel?

Door de warmte te benutten die anders wegvloeit, werkt een HRe-ketel energiezuiniger dan andere cv-ketels. Dat wil niet zeggen dat u minder aardgas gebruikt. Een HRe-ketel verbrandt zelfs wat aardgas extra, om de stirlingmotor optimaal te laten werken. U betaalt dus meer gas. Daartegenover staat een besparing op de elektriciteitsrekening, omdat u uw eigen stroom opwekt. De besparing aan stroomkosten is meer dan wat u extra aan gas betaalt.


Wat zijn de nadelen van een HRe-ketel?

Helaas heeft een HRe-ketel ook nadelen. De belangrijkste nadelen zijn:

Wanneer kiest u een HRe-ketel?

Een HRe-ketel is een goede keuze wanneer u meer dan 1.600 m3 gas per jaar verbruikt. Gebruikt u inderdaad meer dan 1.600 m3 gas per jaar? Kijk dan eerst of u uw gasverbruik kunt verminderen door het huis te isoleren. In de praktijk is een HRe-ketel vooral geschikt voor grote, monumentale panden.


Welke keurmerken moet een HRe-ketel hebben?

Er bestaan verschillende keurmerken voor gastoestellen. Deze keurmerken zijn niet verplicht, maar vertellen u wel iets over de kwaliteit van uw HRe-ketel. Let vooral hierop: