De ideale luchtvochtigheid
in huis

De luchtvochtigheid in huis speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat. Maar wat is luchtvochtigheid precies? Hoe meet je de luchtvochtigheid en wat is de beste luchtvochtigheid? En wat merk je als de luchtvochtigheid in huis te laag of juist te hoog is?

Absolute en relatieve luchtvochtigheid

Relatieve luchtvochtigheid

Praat je over de luchtvochtigheid in huis, dan heb je het eigenlijk over de relatieve luchtvochtigheid. Hoeveel waterdamp zit er in de lucht ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. De temperatuur en luchtdruk hebben hier invloed op. De relatieve luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie tussen de 40 en 60 procent. De absolute luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht, zonder invloeden als temperatuur en luchtdruk. De absolute luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in aantal gram water per kubieke meter lucht.

De aanbevolen luchtvochtigheid in huis

Natuurlijk heb je het liefste de ideale luchtvochtigheid in huis. Maar waar merk je aan of de luchtvochtigheid te hoog of te laag is?

Te lage luchtvochtigheid in huis

Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt. Dat geldt voor houten meubels, maar ook voor bijvoorbeeld je vloer en kozijnen.

Te hoge luchtvochtigheid in huis

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmel veroorzaken. Houten meubels, vloeren en kozijnen nemen het vocht op en zetten uit. Mensen hebben het bij een te hoge luchtvochtigheid vaak erg warm, omdat ze via de lucht hun warmte niet goed kwijt kunnen. Een ideale luchtvochtigheid in huis is dus niet alleen ideaal, maar ook echt nodig om fijn te wonen. Nog een nadeel is dat je meer moet stoken bij een te hoge luchtvochtigheid. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht warm te maken.

Luchtvochtigheid in huis regelen

De ideale luchtvochtigheid in huis meet je met een zogenaamde hygrometer. Net zoals een thermometer de temperatuur aangeeft, is een hygrometer een instrument dat de luchtvochtigheid meet. Heb je een weerstation? Dan is het daarop vaak al eenvoudig af te lezen. Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie. Maar hoe doe je dat nou?

Lucht te droog? Meer vocht in huis!

Luchtvochtigheid in huis te laag

Met waarden rond de 25 procent is de luchtvochtigheid in de winter vaak te laag. Om een goede luchtvochtigheid te bereiken, moet je de lucht vochtiger maken. Dat kan op verschillende manieren. Een makkelijke, veelgebruikte manieren is het ophangen van open bakjes met water aan je verwarming. De warmte zorgt dat het water verdampt en de lucht vanzelf vochtiger wordt. Ook zijn er speciale luchtbevochtigers te koop. Deze apparaten meten de luchtvochtigheid en voegen automatisch vocht aan de lucht toe, tot de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt is. Meer weten?
Gratis adviesgesprek aanvragen

Lucht te vochtig? Zorg voor minder vocht in huis

Luchtvochtigheid in huis te hoog

Elke dag komt er in een gemiddeld huis weer heel wat vocht in de lucht terecht. Bijvoorbeeld door te douchen, de was te drogen en te koken. Ook kan er vocht in huis komen door bijvoorbeeld een lekkage, regendoorslag of bouwvocht. Maar ook wij mensen dragen bij aan een hogere luchtvochtigheid, veroorzaakt door zweten en ademhalen. Wist je dat een gezin van vier personen tot wel twaalf liter water per dag kan produceren? In combinatie met slecht ventileren kan dat zorgen voor een vochtprobleem. Is de lucht in je huis te vochtig? Dan wordt vaak een airconditioner of ontvochtiger gebruikt om een goede luchtvochtigheid te bereiken.

Ontvochtiger en airco

Voor het droger maken van de lucht in huis kun je kiezen voor een ontvochtiger óf een airconditioner. Beide apparaten werken volgens hetzelfde principe. Een airconditioner is echter gemaakt om de lucht te koelen en heeft als extra gevolg dat er vocht uit de lucht gehaald wordt. In tegenstelling tot airco's hebben ontvochtigers als hoofdfunctie het bereiken van de ideale luchtvochtigheid in huis.

Vochtvreter

Een vochtvreter bestaat vaak uit een kunststof bakje dat is gevuld met korrels calciumchloride. De calciumchloride trekt water in gasvorm in de lucht aan en zet ze om in water. Zo helpt een vochtvreter de luchtvochtigheid te verlagen.

Tips voor de optimale luchtvochtigheid in huis

Was buiten drogen
  • Lucht je huis iedere dag door de ramen open te zetten
  • Zet de mechanische ventilatie niet uit
  • Gebruik tijdens het koken bij voorkeur deksels op de pannen
  • Zet de afzuigkap aan tijdens het koken
  • Zorg dat de stoom bij het douchen weg kan
  • Maak na het douchen de natte muren en glazen wanden droog met een raamtrekker
  • Droog je was buiten als het kan

Luchten of ventileren?

Ventileren is goed voor de gezondheid. Het zorgt ook ervoor dat de luchtvochtigheid in huis in balans is. Belangrijk daarbij is het onderscheid tussen ventileren en luchten.

Luchten

Bij het luchten zet je een raam of deur open, zodat alle lucht in die ruimte in één keer wordt ververst. Er is wel een merkbaar effect op de luchtvochtigheid in huis, maar dat duurt maar kort.

Ventileren

Bij ventilatie wordt de lucht in huis 24 uur per dag ververst. Ondanks dat Nederlanders over het algemeen veel luchten, ventileren we nog te weinig. Toen woningen nog niet zo goed geïsoleerd waren, zorgden de vele naden en kieren ervoor dat er een continue stroom van verse lucht in huis kwam. Vooral in nieuwbouwwoningen zijn die naden en kieren allemaal dichtgemaakt, waardoor je actief moet ventileren om het binnenklimaat aangenaam en gezond te houden.

Grofweg zijn er twee soorten actieve ventilatie: natuurlijk en mechanisch. Bij natuurlijke ventilatie wordt de lucht ververst via de verschillende ventilatieroosters die overal in huis te vinden zijn. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een elektrische ventilator.

Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

Hygrometer

Luchtvochtigheid meet je met een hygrometer, een instrument dat vaak onderdeel is van een weerstation voor in huis. Hygrometers zijn er in verschillende soorten. Een bekende variant is de 'haarhygrometer'. Haar verandert namelijk van lengte als de luchtvochtigheid verandert. De verandering in lengte wordt overgebracht naar een wijzer die aanwijst wat de relatieve luchtvochtigheid is. Lagere luchtvochtigheid? Dan krimpt de haar. Als vervanger voor menselijk haar gebruikt men tegenwoordig ook synthetische materialen. Er zijn ook elektronische hygrometers, waarbij de verandering wordt gemeten in elektronische weerstand

Heb je een hygrometer, monteer hem dan bij voorkeur niet aan de wand van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de luchtvochtigheid altijd al hoger dan in de rest van het huis, waardoor de meting meestal geen betrouwbaar resultaat geeft.