Wat is een ventilatiesysteem?

Het ventileren van uw huis is heel belangrijk voor uw gezondheid. Er zijn verschillende ventilatiesystemen waarmee u uw huis van frisse lucht voorziet. We leggen u graag de diverse systemen en termen uit die erbij komen kijken.


Ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem is een systeem in uw woning dat de lucht zuivert. De lucht in uw huis wordt in de ventilatieschacht gezogen. Hierbij worden ook vuil, stofdeeltjes en vocht uit de lucht meegezogen. Dit laatste is vooral belangrijk om de vorming van schimmels in vochtige ruimtes te voorkomen. Een woonhuisventilator is een term die veel wordt gebruikt om het verschil tussen ventilatiesystemen in een woning en een bedrijf aan te geven.


Beste plaats voor een ventilatiesysteem

De beste plaatsen voor ventilatiesystemen zijn ruimtes waar veel vocht is. Daarom komen de badkamer, de kelder, de keuken en het toilet vooral in aanmerking voor een ventilatiesysteem. Heeft u op zolder of in uw huis een speciale plek waar u de wasmachine en droger heeft staan, dan is het verstandig om in deze ruimte ook extra te ventileren.


Ventilatiebox

Veel woonhuizen hebben een woonhuisventilator ingebouwd. Vooral moderne huizen hebben dit. Zijn er echter ruimtes in uw woning zonder ventilatiesysteem of heeft u een oude (koop)woning waar geen woonhuisventilator is aangebracht, dan raden wij u een ventilatiebox aan. Deze ventilatiebox wordt onzichtbaar ge√Įnstalleerd. Het enige dat op de ventilatie wijst, zijn de mooie ventilatieroosters in de badkamer, de kelder, de zolder of de badkamer. Een ventilatiebox kan u bovendien ook in een schuur installeren. De meeste boxen doen geluidloos hun werk en geven u frisse, schone lucht in uw woning. Na een tijdje zal u de ventilatiebox moeten vervangen door een nieuw, energiezuinig apparaat. U kunt dit regelen met ons of met het installatiebedrijf.


Regelmatig reinigen

Omdat het ventilatiesysteem veel vuil en stof aantrekt, is het belangrijk deze met regelmaat te (laten) reinigen. In een huurhuis regelt de woningbouwvereniging vaak het onderhoud van deze systemen. Wij adviseren wel om de buitenkant van de ventilatieroosters zelf te reinigen, aangezien hier stof en vuildeeltjes in kunnen ophopen. Dit doet u eenvoudig zelf met de stofzuiger, een stofdoek of een vochtig schoonmaakdoekje.


Zet alle ramen open

Naast het gebruik van een woonhuisventilator raden wij aan om regelmatig uw huis te luchten. Zet op koele ochtenden de ramen even open. Of laat uw huis luchten door de tuin- of balkondeur lekker open te zetten. Een niet-inbraakgevoelig bovenluik of ventilatieroosters bij de ramen helpen ook om het huis van schone lucht te voorzien.