Hoelang gaan ledlampen mee? Moet u een goede gloeilamp vervangen? Wat is het verschil tussen lumen, lux en watt? Hieronder geven we antwoord op al dit soort vragen.


Waarom wordt de lichtsterkte niet meer in watt uitgedrukt?

In het verleden werd de sterkte van een lamp uitgedrukt in watt. Dat lijkt heel logisch. Een gloeilamp van 80 watt geeft ongeveer twee keer zoveel licht als een gloeilamp van 40 watt. Maar toen er ook andere soorten lampen kwamen, werkte dat verwarrend. Zo geeft een spaarlamp van 20 watt meer licht dan een gloeilamp van 40 watt. Het punt is dat het aantal watts zegt hoeveel energie de lamp gebruikt, niet hoeveel licht hij van die energie maakt. Spaarlampen zetten een groter deel van die energie om in licht dan gloeilampen.


Wat is lumen en wat is lux?

Lumen zegt hoeveel licht een lamp in totaal uitstraalt. Een gloeilamp van 400 lumen geeft dus precies evenveel licht als een spaarlamp of een ledlamp van 400 lumen. Lux zegt hoeveel licht een lamp werpt op een vlak van 1 vierkante meter. Die hoeveelheid hangt ervan af, hoe ver de lamp van dat vlak vandaan is. Daarom is lux net zoals watt niet handig om de sterkte van een lamp uit te drukken.


Hoe rekent u om tussen watt en lumen?

Als u een 'ledlamp van 40 watt' zoekt, bedoelt u waarschijnlijk een ledlamp die net zoveel licht geeft als een gloeilamp van 40 watt. Die sterkte is ongeveer 400 lumen. Vermenigvuldig dus het aantal watts met 10 om de sterkte in lumen te schatten. Deze vuistregel is niet erg nauwkeurig. Gebruik liever de volgende tabel:

  • 15 watt = 100-150 lumen
  • 40 watt = 400-500 lumen
  • 60 watt = 700-900 lumen
  • 80 watt = 1000-1200 lumen
  • 100 watt = meer dan 1300 lumen

Wat is het verschil tussen een spaarlamp en een ledlamp?

Een spaarlamp is eigenlijk een opgevouwen tl-buis. Hij is wel energiezuiniger dan een gloeilamp, maar het verschil is niet zo groot. Een ledlamp werkt met een stukje elektronica dat een elektrische stroom heel efficiënt omzet in licht. De Engelse afkorting LED betekent Light Emitting Diode. Ledlampen zijn momenteel de energiezuinigste vorm van verlichting.


Waar kunt u ledlampen voor gebruiken?

Tegenwoordig is voor bijna ieder doel wel een geschikte ledlamp te vinden. Tip: kijk regelmatig in de webshop van Essent voor leuke hebbedingetjes zoals energiezuinige tuinverlichting.


Wat moet u doen met kapotte lampen?

Gooi kapotte lampen nooit in de glasbak, want er zit veel meer in dan alleen maar glas. Tl-buizen en spaarlampen zijn Klein Chemisch Afval (KCA), want er zit kwik in. Lever ze in bij de milieustraat van uw gemeente of bij de winkel waar u vervangende lampen koopt. Gloeilampen en halogeenlampen mogen bij het gewone huishoudelijke afval.


Heeft het zin een goede gloeilamp te vervangen?

Gloeilampen verbruiken zoveel stroom, dat we aanraden ze direct te vervangen door ledlampen, ook al zijn ze nog goed. De milieuschade doordat er veel stroom moet worden opgewekt is groter dan de milieuschade doordat u de materialen van de gloeilamp voortijdig bij het afval doet.


Hoe snel verdient een ledlamp zichzelf terug?

Een ledlamp verdient zichzelf in ongeveer 2.000 branduren terug. Dus als u een ledlamp 2 uur per dag gebruikt, is de terugverdientijd 1.000 dagen. Dat is ongeveer drie jaar.


Hoe lang gaat een ledlamp mee?

Doordat ledlampen niet heet worden, gaan ze maar langzaam in kwaliteit achteruit. Pas na 20.000 branduren of langer moet u ze vervangen. Als u een ledlamp 8 uur per dag gebruikt, is dat zo'n 7 jaar.