Iedere woning heeft een voorlopig energielabel. Dat moet tegenwoordig definitief worden gemaakt bij verkoop of verhuur. Dat is zo bepaald volgens de Nederlandse wetgeving. Het energielabel gaat van A tot en met G. Een A-label betekent dat een woning zeer energiezuinig is, terwijl een G-label betekent dat er nog veel gedaan moet worden om het huis energiezuinig te maken. Een energielabel wordt berekend aan de hand van bepaalde eisen aan de woning zelf, de verwarmingsinstallatie en de mate waarin de woning geïsoleerd is. Op basis van die resultaten wordt dan het energielabel bepaald.

Definitief energielabel

Veel belangrijker dan zelf uitrekenen, is het proces van voorlopig naar definitief maken. Elk huis heeft namelijk een voorlopig energielabel en door aan te tonen dat je maatregelen hebt genomen kan dat worden aangepast. Het definitief maken van een energielabel kan alleen door een erkend deskundige.


Energielabel zelf berekenen

Om het energielabel van uw woning of een toekomstige woning zelf te berekenen, moet u een aantal zaken weten over uw woning. Er zijn verschillende websites waarbij u uw energielabel kunt berekenen, waaronder de website energielabelvoorwoningen.nl van de overheid – waar u ook direct een energielabel voor een woning kan aanvragen. U logt hier in met uw DigiD.

Om de aanvraag te voltooien of het energielabel te berekenen, is uw type woning van belang. Zo is een tussenwoning vaak energiezuiniger dan een hoekwoning of een vrijstaand huis. Dat komt doordat een tussenwoning beter geïsoleerd is dan een hoekwoning. Een tussenwoning scoort daarom al hoger op de energielabelschaal dan een vrijstaand huis. Ook het bouwjaar wordt bij het berekenen van het energielabel in ogenschouw genomen.


Doorloop de stappen

Op de website voor het berekenen van uw energielabel worden een aantal vragen gesteld om zo het energielabel te bepalen dat past bij uw woning. Het is daarom handig om een aantal gegevens bij de hand te hebben. Door middel van uw postcode en huisnummer wordt het type woning en bouwjaar dan voor u bepaald. Kunt u uw woning niet vinden, check dan bij de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) via Kadaster of uw woonhuis wel als woonhuis staat geregistreerd. Dit komt bijvoorbeeld voor bij loodsen, kerkjes, scholen en dergelijke die zijn omgebouwd tot woonhuizen.


Hoe goed is de isolatie?

Vervolgens is het belangrijk om na te gaan welk glas er in de ramen van de leefruimte en slaapruimte is gebruikt. Enkel glas scoort laag op de energielabelschaal, dan komt dubbel glas en het beste is HR-glas of het zeer energiezuinige drievoudige glas. Ook de isolatie van gevel, dak en vloer zijn heel belangrijk voor het energielabel. Huizen vanaf 1992 zijn echter al vaak voorzien van extra isolatie.


Welk type cv-ketel hangt er in huis?

Een ander belangrijk onderdeel voor het bepalen van uw energielabel is de cv-ketel en hoe de verwarming is geregeld. Er zijn zeven types verwarming waarmee rekening gehouden wordt in de vragenlijst. Bij cv-ketels is het belangrijk om te weten of deze voor of na 1998 is geïnstalleerd. Verder is er nog de stadsverwarming die milieuvriendelijk is, omdat deze warmte wordt verzorgd door de restwarmte van lokale bedrijven.

Natuurlijk staan ook gaskachels en de warmtepomp in het lijstje vermeld. Niet alleen de warmtebron voor het huis, maar ook de warmtebron voor tapwater is belangrijk bij het bepalen van het energielabel. Deze lijkt bijna op de lijst voor de verwarming, alleen is hier nog de geiser en elektrische boiler aan toegevoegd. De zonneboiler heeft geen categorie, ongeacht het bouwjaar of type. Een zonneboiler scoort altijd punten voor een gunstig energielabel.


Welk ventilatiesysteem heeft u in huis?

Tot slot is het voor het zelf uitrekenen van uw energielabel heel belangrijk om te weten hoe de woning geventileerd wordt. Ook hier zijn verschillende opties waar u uit kunt kiezen in de vragenlijst. De ventilatie wordt vaak gekoppeld aan het bouwjaar van uw woning. Het is immers tegelijkertijd met de bouw van uw woning aangelegd. Komt u er niet uit welk type ventilatiesysteem u heeft, neem dan eens contact op met de installateur of energiemaatschappij.


Energielabel

Scoort u in alle categorieën hoog, dan komt u snel uit op een A, A+ of A++ voor uw woning. Belangrijk om te weten is dat voor iedere categorie geldt dat ieder lijstje is opgebouwd met de minst energiezuinige optie bovenaan en de meest energiezuinige optie als laatste in de rij.