Is uw huis wel gezond? Check de luchtkwaliteit

In de winter is de gemiddelde Nederlander maar liefst 80 à 90% van de tijd binnen. Het is dan ook even schrikken om te horen dat de luchtkwaliteit in sommige woningen soms tweemaal zo ongezond is als buiten. Met alle gevolgen van dien. Hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en zelfs een verhoogde kans op astma. Dit kunt u eraan doen!

Wat is een gezonde luchtkwaliteit?

Voor een gezonde luchtkwaliteit heeft u een ideale balans nodig van zuurstof, luchtvochtigheid en temperatuur. Binnenshuis wordt de balans tussen deze drie beinvloed door de volgende zaken:

 • De ‘bewoners’ van het huis: u, uw familie, uw huisdieren, stofmijten en ongedierte.
 • Activiteiten binnenshuis: koken, schoonmaken, spelen, wassen, eten, knutselen.
 • Verbranding door bijvoorbeeld koken of verwarming.
 • Bouwmaterialen zoals spaanplaten, plakwerk, cement, vezels, lijm, lak en verf.
 • Tabaksrook.

Het gevolg: vervelende kwaaltjes

Bij een slechte luchtkwaliteit kunt u last krijgen van allerlei kwaaltjes, zoals: luchtwegproblemen, droge mond en ogen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook een slechte of geïrriteerde huid en longproblemen komen vaker voor. Dus wie weet komen uw onverklaarbare klachten gewoon door de ongezonde lucht in huis. 

Met deze tips kunt u dit voorkomen:

 • 1. Ventileer! Ventileer! Ventileer!

  Uw huis ventileren is het allerbelangrijkste voor een goede luchtkwaliteit. Lucht daarom alle leefruimten regelmatig. Het liefst 24 uur per dag. Dit kan bijvoorbeeld door luchtroosters, ventilatieroosters, mechanische ventilatie of kiepraampjes die altijd open staan. Door deze ventilatie vult uw huis zich met frisse lucht en wordt vervuilde lucht afgevoerd.

  Lees meer over het belang van een goede ventilatie.

 • Ventileer!

2. Onderhoud uw verwarmingsinstallatie

Zorg ervoor dat uw cv-installatie of andere toestellen die de ruimte of water verwarmen goed werken. Als dat niet het geval is, loopt u een groot risico op gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk dat u uw cv regelmatig laat controleren.

3. Voorkom te veel vocht

Te veel vocht in huis is niet goed voor de luchtkwaliteit. Ook kan er schimmel ontstaan. Maak daarom na het schoonmaken en het douchen alles goed droog. Met zo’n handige wisser bijvoorbeeld. Droog de was zoveel mogelijk buiten of met de ramen open. Hoe vochtig uw huis is, kunt u bepalen met een hygrometer. Is de vochtigheidsgraad hoger dan 60%? Dan is het te vochtig. Een luchtontvochtiger is dan geen overbodige luxe. Lees hier andere tips om uw huis vochtvrij te houden.

4. Zorg voor de juiste temperatuur

De ideale temperatuur in huis is tussen de 19 en 22 °C. Als u vloerverwarming heeft, voelt 19 of 20 °C het fijnst. Bij radiatoren is dat 21 à 22 °C. Deze temperaturen kunt u makkelijk instellen met een slimme thermostaat. 

 • Kook bewust
 • 5. Kook bewust

  Zet tijdens het koken altijd de afzuiginstallatie aan. En kook standaard met een deksel op de pan. Dit vervuild de lucht minder en voorkomt vochtigheid. Een bijkomend voordeel hiervan is dat u energie bespaart.

 • 6. Koop kamerplanten

  Zet zoveel mogelijk kamerplanten in uw huis: zij zetten CO2 om in zuurstof. Wat natuurlijk een gunstig effect heeft op de kwaliteit van de lucht in huis. 

 • 7. Kies voor natuurlijke producten

  Of u uw huis nu gaat schoonmaken of gaat verven: gebruik natuurlijke en duurzame producten. U heeft dan geen last van giftige dampen die de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden.

Traceer het probleem

Wat precies de oorzaak van de slechte luchtkwaliteit is, kan bij iedereen verschillen. De oplossing begint dan ook met het in kaart brengen met het probleem. Rookt u in huis, gebruikt u veel schoonmaakmiddelen? Heeft u last van bacteriën, schimmels of huisstofmijt? Hoe vinden vervuilde luchten een weg naar buiten? 

Terug naar Home