Het plaatsen van zonnepanelen kan eigenlijk op elk soort dak. Met de Dakcheck kun je bekijken of jouw dak geschikt is. Voor een schuin dak zijn zonnepanelen extra geschikt. Ze staan dan namelijk al in de juiste hoek naar de zon gedraaid. Het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak is een ideale manier om er zeker van te zijn dat de panelen al in een juiste hoek naar de zon staan gedraaid. Dat maakt de installatie natuurlijk net iets gemakkelijker.

Overweeg je ook om zonnepanelen te plaatsen op je woning en vraag je je af of dit mogelijk is op een schuin dak? Of ben je het al van plan en zoek je meer informatie over hoe dat in zijn werk gaat? Essent legt je uit waar je op moet letten.

Opstelling en bevestiging van zonnepanelen op een schuin dak

Het installeren van zonnepanelen op een schuin dak is niet zo eenvoudig als het lijkt. De panelen moeten natuurlijk zo veel mogelijk zonlicht opvangen, en moeten dus naar de goede richting staan. Naast een optimale opstelling is ook een correcte bevestiging op het dak nodig.In de meeste gevallen zijn schuine daken voorzien van dakpannen. Voor de bevestiging van de zonnepanelen op de dakpannen maken de installateurs van Essent gebruik van dakhaken. Aan deze dakhaken worden rails gemonteerd, waaraan de zonnepanelen worden vastgemaakt. De montage van zonnepanelen is afhankelijk van welk soort dak je hebt. Een dak van dakpannen, golfplaten, bitumen of leisteen werkt prima. Zonnepanelen op een rieten dak is wat lastiger.

Plaatsing van zonnepanelen op een schuin dak

Onze installateurs zorgen voor een betrouwbaar montagesysteem dat aan de dakpannen wordt bevestigd. Het is daarbij belangrijk dat er voldoende ruimte is tussen de dakpannen en de zonnepanelen, zodat de wind er gemakkelijk doorheen kan waaien. De wind zorgt voor afkoeling, waardoor de temperatuur van de zonnepanelen niet te hoog oploopt. Bij een goede montage met het juiste aantal dakhaken, heb je bovendien minder kans op lekkage aan het dak. Te weinig dakhaken zorgen voor scheuren in de dakpannen, met alle gevolgen van dien.

Welke afstand tot de dakrand?

De afstand verschilt per situatie. Ter indicatie: Over het algemeen wordt echter aangeraden om een afstand van minstens 50 cm aan te houden tussen de zonnepanelen en de rand van het dak. Deze afstand is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste kan het zorgen voor voldoende ventilatie achter de zonnepanelen, wat de efficiëntie van het systeem kan verhogen en oververhitting kan voorkomen. Ten tweede kan het helpen om te voorkomen dat regenwater langs de zijkant van het dak naar binnen sijpelt, wat kan leiden tot lekkages. Tot slot kunnen plaatselijke bouwvoorschriften vereisen dat een bepaalde minimale afstand wordt aangehouden tussen de zonnepanelen en de dakrand om de veiligheid te waarborgen. Vraag daarom altijd advies aan onze experts. 

Rendement van zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen op een schuin dak dienen vanzelfsprekend rendement op te leveren. Anders heeft het weinig zin om ze te plaatsen. Na een controle van het dak door onze installateurs wordt direct duidelijk hoeveel panelen er voor je dak nodig zijn en hoeveel dat gaat kosten. Als je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en je inzicht hebt in je energieverbruik, dan kan je ook uitrekenen wat de zonnepanelen je op de korte en lange termijn gaan opleveren. Je moet ervan uitgaan dat de aanschaf van zonnepanelen een kostbare investering is, ondanks de diverse subsidiemogelijkheden, en dat het een paar jaar duurt voordat je de kosten hiervan hebt terugverdiend.

Is er subsidie mogelijk voor zonnepanelen op een schuin dak?

Het antwoord op deze vraag is: ja, er zijn zeker mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie. Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of dat je als particulier wilt investeren in zonnepanelen. Zowel op het materiaal als op de installatiekosten voor zonnepanelen op een schuin dak kun je de btw terugvragen. Ook zijn er lokaal vaak subsidieregelingen waarvan je gebruik kunt maken. Ten slotte is er nog de EnergieBespaarlening. Dit is een lening die je afsluit voor de aanschaf van zonnepanelen. Hierbij profiteer je van een extra lage rente.