Wist u dat de luchtvochtigheid in huis een belangrijke rol speelt bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat? Maar wat is de luchtvochtigheid precies? Als we het hebben over de luchtvochtigheid in huis, dan bedoelen we eigenlijk de relatieve luchtvochtigheid. Dit betekent hoeveel waterdamp de lucht bevat ten opzichte van hoeveel vocht er maximaal in de lucht kan zitten. De luchtvochtigheid wordt daarom uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie tussen 40 en 60 procent. We vertellen straks hoe u de luchtvochtigheid zelf kunt meten of kunt laten meten, maar eerst leest u wat u merkt als de luchtvochtigheid in huis te laag of juist te hoog is.


Te lage luchtvochtigheid in huis

Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt. Dat geldt voor houten meubels, maar ook voor bijvoorbeeld uw vloer en kozijnen.


Te hoge luchtvochtigheid in huis

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmelproblemen veroorzaken. Houten meubels, vloeren en kozijnen nemen het vocht op en zetten uit. Mensen hebben het bij een te hoge luchtvochtigheid vaak erg warm, omdat ze via de lucht de warmte niet goed kwijt kunnen. Een ideale luchtvochtigheid in huis is dus niet alleen ideaal, maar ook echt nodig om fijn te wonen. Bovendien heb je ook hogere stookkosten bij een te hoge luchtvochtigheid. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht op te warmen.


Luchtvochtigheid in huis bepalen

De ideale luchtvochtigheid in huis kan worden gemeten met een zogenaamde hygrometer. Net zoals een thermometer de temperatuur aangeeft, is een hygrometer een instrument dat de luchtvochtigheid meet. Als u een weerstation heeft, dan is het daarop vaak al eenvoudig af te lezen. Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit u goed. Als u te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat u de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie. Maar hoe doet u dat?


Lucht te droog? Zorgen voor meer vocht in huis

In de winter is de luchtvochtigheid vaak te laag, met waardes die rond 25 procent liggen. Veel te laag dus. Om de luchtvochtigheid te verhogen heeft u verschillende mogelijkheden. Een van die dingen is het ophangen van open bakjes met water aan uw radiatoren. De warmte zal ervoor zorgen dat het water verdampt en de lucht vanzelf vochtiger wordt. Ook zijn er speciale luchtbevochtigers te koop. Deze apparaten meten de luchtvochtigheid en voegen automatisch vocht aan de lucht toe, totdat de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt is.


Lucht te vochtig? Zorgen voor minder vocht in huis

In een gemiddeld huis komt elke dag weer heel wat vocht in de lucht terecht. Denk aan het douchen, de was drogen, koken en de mensen zelf. Wist u dat een gezin van vier personen tot wel twaalf liter water per dag kan produceren? In combinatie met slecht ventileren kan dat zorgen voor het begin van een vochtprobleem. Is de lucht in uw huis te vochtig? Dan wordt hiervoor vaak een airconditioner of ontvochtiger als oplossing gekozen. Om een te hoge luchtvochtigheid in huis te voorkomen of te beperken doet u het volgende:


  • Ventileer iedere dag
  • Zorg dat de stoom bij het douchen weg kan
  • Zuig tijdens het koken de stoom af en ventileer
  • Zet de mechanische ventilatie niet uit

Luchtvochtigheid in huis meten

De luchtvochtigheid meet u met een hygrometer. Hebt u zo’n apparaatje, monteer hem dan bij voorkeur niet aan de wand van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de luchtvochtigheid altijd al hoger dan in de rest van het huis, waardoor de meting niet goed is om een betrouwbaar resultaat te geven. Wilt u niet zelf aan de slag met een hygrometer, omdat u die niet heeft of wilt kopen? Of bent u benieuwd naar het klimaat in uw huis? Doe onze Comfortcheck. Daarmee komt u erachter of u al goed op weg bent of dat er nog wel wat ruimte is voor verbetering. Een huis met een ideale luchtvochtigheid is voor iedereen erg fijn!