Met isolatiefolie raam bespaar je veel energie. Zowel in de winter als in de zomer heb je er voordeel van. Het verhoogt de isolatiewaarde van enkelglas naar dubbelglas en het is een doeltreffende manier om beter te isoleren. Ideaal voor monumenten of woningen waarin je het glas niet mag vervangen. In de winter houd je de warmte binnen en de zonwerende eigenschappen houden de warmte in de zomer juist buiten. Op deze manier bespaar je dus op zowel verwarmingskosten in de winter en geniet je in de zomer van een prettig binnenklimaat.

Isolatiewaarde van glas verhogen

In goede isolatiefolie zijn meerdere lagen isolerend materiaal verwerkt. Dit verhoogt de isolatiewaarde van enkelglas naar dat van dubbelglas. Heb je al dubbelglas, dan neemt de isolatiewaarde toe naar dat van HR-glas. De verschillende laagjes reflecteren de warmtestraling. Isolatiefolie van goede kwaliteit kan tot meer dan 90 procent van de warmte binnen houden en is erg effectief.

Voordelen van isolatiefolie

Enkelglas staat erom bekend dat het in de herfst en winter regelmatig drijfnat is, waarbij zelfs plasjes water onder het raam kunnen ontstaan. Dit is het gevolg van condens die ontstaat doordat vocht in de lucht neerslaat op het koude glas. Door isolatiefolie op enkelglas te plaatsen verhoog je de temperatuur in huis en van het glas, waardoor vocht minder snel neer zal slaan op het raam. Andere voordelen zijn de lage kosten vergeleken met het compleet vervangen van het glas in huis en het feit dat je het folie ook gemakkelijk weer verwijdert. Bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen en de woning weer in de oorspronkelijke staat terug moet brengen.

Stappenplan zelf isolatie op het raam aanbrengen

Handige mensen kunnen de folie zelf aanbrengen, maar het is wel een secuur klusje. Isolatiefolie breng je aan op de binnenkant van je ramen. Werk nauwkeurig, want foutjes zijn achteraf lastig te corrigeren. Het aanbrengen van isolatiefolie gebeurt in drie stappen:

Stap 1: Zorg voor schone ramen

Het is belangrijk om je ruiten grondig te reinigen en goed te ontvetten. Hierdoor weet je zeker dat de isolatiefolie goed hecht en heb je geen last van vuil dat mogelijk achter de folie blijft zitten en daardoor altijd zichtbaar zal blijven.

Stap 2: Snijd de isolatiefolie op maat

Meet de ruit op en snijd vervolgens de isolatiefolie op maat met een schaar of een scherp mes. Iets te ruim snijden is geen probleem, want je knipt het nog gemakkelijk bij.

Stap 3: Plak de folie op het raam

Je bent nu klaar om de isolatiefolie op het raam te plakken. Tip: zorg dat je de ruit licht vochtig maakt met bijvoorbeeld een plantenspuit. Op die manier verschuif je de isolatiefolie nog gemakkelijk tijdens het plakken. Aanbrengen gaat voorzichtig van boven naar beneden en als de isolatiefolie op het raam zit, besproei het dan met water en gebruik een liniaal of wisser om alles netjes glad te strijken. Hiermee haal je mogelijke luchtbubbeltjes uit de folie weg. Als het water verdampt is, zit de isolatiefolie op het raam goed vast.

Een goed alternatief

Als enkelglas vervangen in je woning geen optie is, dan is isolatiefolie een goede oplossing. Door het plakken van folie gaat er minder warmte verloren door je ramen. Heb je wel de mogelijkheid om te isoleren door dubbelglas te plaatsen, of een andere vorm van isolatie toe te passen, dan is dit zeker aan te raden. Benieuwd naar alle mogelijkheden voor je woning? Vraag een vrijblijvend gratis isolatieadvies aan.