Waarom nu energie besparen? Reden #1

31 januari 2023

Leestijd: 3 minuten

Voor deze bedrijven is energielabel C verplicht

Eerst even een korte check of de regel wel voor je bedrijf geldt. De regel is dat elk kantoorpand sinds 1 januari 2023 energielabel C of beter moet hebben. Met deze uitzonderingen:

  • de kantoorruimte met nevenfuncties is kleiner dan 100 m2; 
  • minder dan de helft van je pand bestaat uit kantoorruimte;
  • je bedrijfspand is een monument volgens de Erfgoedwet;
  • het gebouw wordt maximaal 2 jaar gebruikt;
  • het kantoorgebouw wordt onteigend;
  • het duurt langer dan 10 jaar om de maatregelen terug te verdienen die nodig zijn om energielabel C te behalen;
  • het kantoorgebouw gebruikt geen energie om de temperatuur binnen te regelen.

Geldt de regel niet voor je bedrijf, dan kun je dit artikel meteen sluiten en iets leukers gaan doen. Geldt de regel wel voor je bedrijf, lees dan zeker even verder.

Energielabel aanvragen

Of je pand nu energielabel A of G heeft, je moet het wel kunnen aantonen. Vraag dus in elk geval een energielabel aan als je deze nog niet hebt. Onze adviseurs helpen je hier graag mee.

Goed om te weten: een energielabel is 10 jaar geldig. Heb je in de tussentijd energiebesparende maatregelen genomen, dan kan het label aan vervanging toe zijn. 

Energielabel C voor je kantoor behalen

Scoort je pand nog niet goed genoeg om energielabel C te behalen, dan is er werk aan de winkel. Maar waar begin je? Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Want je kunt altijd een bespaarrapport aanvragen bij je energielabel. De adviseur die je pand beoordeelt, geeft je dan meteen advies over hoe welke stappen je kunt nemen.

Onze adviseurs maken graag een persoonlijk advies voor je, inclusief een berekening van de kosten en opbrengsten. Makkelijk geregeld dus. 

De beste stappen naar energielabel C

Ook zonder bespaarrapport zijn er stappen die je sowieso kunt nemen.

Voorkom energieverlies

De belangrijkste stap is energieverlies voorkomen. En dat doe je vooral met goede isolatie. Het isoleren van je pand klinkt vaak als een ingrijpende klus, maar vaak valt dat wel mee. Denk in elk geval aan spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Heb je geen dubbel glas, dan is HR-glas ook een slimme stap. En kleine aanpassingen, zoals buisisolatie en deurdrangers helpen ook goed.

Energiezuinige apparatuur

Verder kun je eens naar je apparatuur kijken en deze waar nodig vervangen of slimmer gebruiken:

  • ventilatie – stel de ventilatietijden automatisch in en isoleer de buizen en/ of installeer zuinige ventilatie, bijvoorbeeld met een warmteterugwinsysteem;
  • verwarming – installeer thermostaten per ruimte en kies voor tijdschakelaars, installeer een zuinige ketel
  • verlichting – vervang lampen door ledverlichting, installeer aanwezigheidssensors, tijdschakelaars en deurschakelaars (denk ook aan buitenverlichting, magazijnen en de lift!)

Als je een serverruimte en/ of kantine met keuken hebt, kun je ook hier de temperatuurregeling en apparaten aanpakken.

Kijk ook eens op de Erkende Maatregelenlijst voor kantoren. Dat is een lijst met maatregelen die bedrijven meestal binnen 5 jaar terug kunnen verdienen. Voor bedrijven die minimaal 50.000 kWh en/ of 25.000 m3 gas per jaar verbruiken, zijn deze maatregelen zelfs verplicht. 

Heb je de belangrijkste stappen genomen, vergeet dan niet op tijd een nieuw energielabel aan te vragen.

Energielabel C niet op tijd, en nu?

Het is aan de gemeentes om te controleren of kantoorpanden energielabel C hebben. En om eventueel sancties op te leggen.

Gelukkig is het nemen van de juiste maatregelen vooral een voordeel voor je kantoor. Want de meeste maatregelen kun je snel terugverdienen. We wensen je veel succes met besparen. En als we je kunnen helpen met je energielabel, dan horen we het graag!

Meer redenen om vandaag te starten met energie besparen

Je zag het al bovenaan dit artikel. Het verplichte energielabel C is reden 1 in een serie van bespaarredenen. Nog wat motivatie nodig? Hier zijn er nog 5: