10 mei 2021

Leestijd: 3 minuten

Deze kleine investeringen win je in no-time terug

Energie besparen is makkelijker dan je denkt! Met kleine aanpassingen in je bedrijf kun je al meer veel besparen. Deze vijf kleine investeringen verdien je razendsnel terug. En dat telt op.

Snel terugverdiend

Een grote investering is niet altijd nodig om energie te besparen. Kleine investeringen die veel energiebesparing met zich mee brengen, verdienen zich supersnel terug.

Dit is de top 5:

 • Ledverlichting
 • Tijdschakelaars
 • Slimme thermostaat
 • Isolatie van leidingen en appendage
 • Waterbesparende kraan

1. Ledverlichting voor kantoren en bedrijfspanden

Het vervangen van je lampen door ledverlichting levert je al snel een besparing van 60 tot 70 procent op. Afhankelijk van je keuzes en bedrijfspand verdien je deze investering vaak al in twee jaar terug. 

Je kunt ledlampen op twee manieren vervangen:

 • Met behoud van de bestaande armaturen
 • Inclusief vervanging van de bestaande armaturen 

Soms is het nodig of gewoon slimmer om de armatuur ook te vervangen. Laat je hierover goed adviseren door je leverancier. 

Tip energie besparen bedrijvenTip: als je de armaturen vervangt, biedt dat meteen de mogelijkheid om andere slimme energiebesparende maatregelen te treffen. Denk hierbij aan bewegingssensoren, timers en daglichtgestuurde verlichting. Ook dat zijn kleine investeringen die zich snel terugverdienen.

 

Cover whitepaper stappenplan zakelijk energie besparen

Whitepaper: zo bespaar je stap voor stap

Maak je plan van aanpak en je businesscase met gemak rond! In de whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief nog meer simpele manieren om te besparen, subsidies en adviezen van experts. Zo zet je vandaag nog de eerste stap.

Ja, download de whitepaper

2. Tijdschakelaars: apparaten automatisch uit of op stand-by

Waarschijnlijk ben je je er niet van bewust, maar de kans is groot dat veel apparaten continu aan staan. Ook ’s avonds en in het weekend verbruiken deze apparaten dan (onnodig) energie. 

Tel al die apparaten maar eens bij elkaar op: 

 • Snack-, koffie- en frisdrankautomaten
 • Printers
 • Lampen (wacht dacht u van de kerstboom eens per jaar?)
 • Etc. 

Dé oplossing: een tijdschakelaar. Die kun je zo instellen dat de apparaten uitschakelen of op stand-by gaan als je je bedrijfspand sluit. Net voordat de deuren weer opengaan, starten ze weer op. En dan heb je gewoon warme koffie als je de dag start.

Voor veel panden scheelt een tijdschakelaar wel de helft van het aantal uren energieverbruik!

3. Slimme thermostaat: makkelijk energie besparen op kantoor

Een slimme thermostaat, nog zo’n handig bespaarhulpje. Een kleine investering die zich heel snel terugverdient. Helemaal als je hem combineert met zoneverwarming. 

Met de slimme thermostaat stel je automatisch de temperaturen in je pand in. De verwarming gaat uit vlak voordat je pand sluit en start op vlak voordat de eerste medewerker ’s ochtends binnenkomt. Nooit meer onnodig de verwarming aan dus.

Kies je meteen voor zoneverwarming, dan bespaar je nog meer. Hiermee kun je de temperatuur per ruimte instellen. Zo wil je een kantoorruimte lekker warm hebben, maar geen warmte verloren laten gaan in een hal waar de deur openstaat of in een magazijn.

4. Isolatie van leidingen en appendage: check je ketelhuis

Met het isoleren van leidingen en appendages (de sluitstukken van de leidingen) voorkom je warmteverlies. Gaat er alleen koud water door de leiding? Ook dan is isoleren handig

Het materiaal voor deze isolatie is echt niet duur. En het werk kan een handige medewerker misschien wel zelf uitvoeren. De investering is dus heel klein én verdient zich heel snel terug.

Tip energie besparen bedrijvenTip: neem een kijkje in het ketelhuis van je bedrijf. Dat is de ruimte waar de verwarmings- en/of koelinstallatie staat. Het loont de moeite de leidingen in deze ruimte extra goed te isoleren.

 

5. Waterbesparende kraan: slimme energiemaatregel voor je bedrijf?

Tijdens het handen wassen, douchen en spoelen, gaat veel water verloren. Zonde. Vooral in de horeca, sportclubs en kantines is het waterverbruik hoog.

Een waterbesparende kraan is dan een slimme investering. Het water komt er langzamer uit, waardoor je tot wel 50 procent water bespaart. En je bespaart ook nog eens het milieu.