Waarom nu energie besparen? Reden #5

17 januari 2022

Leestijd: 3 minuten

Nobrainers: deze investeringen laat je echt niet liggen

Noem het nobrainers of no-regret maatregelen. Of noem het gewoon boerenverstand. Met deze ontzettend simpele maatregelen om energie te besparen, verdien je je investering heel snel terug. Zonde om te laten liggen dus. 

Simpele rekensom 

De terugverdientijd van deze maatregelen is maximaal 5 jaar, vaak zelfs minder. Met een simpele rekensom laten we zien dat je er het best vandaag al mee kunt beginnen. 

Stel dat je 4 jaar geleden 2000 euro had gestoken in ledverlichting met een terugverdientijd van 2 jaar. Dan had je de investering nu al dubbel terugverdiend. Een winst van 2.000 euro dus, die alleen nog maar verder oploopt. 

Wacht je nu nog een jaar, dan had je de helft van de investering er al uit kunnen hebben.

Overtuigd? Dan gaan we nu naar de maatregelen die je zo makkelijk terugverdient.

1. Ledverlichting

Het vervangen van je lampen door ledverlichting levert je al snel een besparing van 60 tot 70 procent op verlichting op. Afhankelijk van je keuzes en bedrijfspand verdien je deze investering vaak al in twee jaar terug.

Je kunt ledlampen op twee manieren vervangen:

 • Met behoud van de bestaande armaturen
 • Inclusief vervanging van de bestaande armaturen 

Vervang je ook de armaturen, dan is de terugverdientijd iets langer. Maar soms is het nodig of gewoon slimmer om de armatuur ook te vervangen. Bijvoorbeeld omdat je dan meteen maatregelen als bewegingssensoren, timers en daglichtgestuurde verlichting kunt toepassen. Laat je hierover goed adviseren door je leverancier. 

Cover whitepaper stappenplan zakelijk energie besparen

Whitepaper: zo bespaar je stap voor stap

Maak je plan van aanpak en je businesscase met gemak rond! In de whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief nog meer simpele manieren om te besparen, subsidies en adviezen van experts. Zo zet je vandaag nog de eerste stap.

Ja, download de whitepaper

2. Tijdschakelaars en sensoren: apparaten automatisch uit of op stand-by

In veel bedrijfspanden staan bepaalde apparaten of verlichting continu aan. Ook ’s avonds en in het weekend verbruiken deze apparaten dan (onnodig) energie. Bijvoorbeeld snack- en koffieautomaten, printers, schermen, ventilatie en lampen.

Gelukkig is de oplossing simpel. Afhankelijk van het apparaat kun je kiezen voor:

 • tijdschakelaars, bijvoorbeeld voor de koffieautomaat en kantoorapparatuur
 • bewegingssensoren of aanwezigheidssensoren voor magazijnen, gangen, toiletten, kantoorruimtes en eigenlijk elke ruimte waar niet altijd iemand is
 • deurschakelaars, bijvoorbeeld voor magazijnen en koelingen
 • daglichtschakelaar, voor ruimtes waar mensen verblijven

3. Slimme thermostaat: makkelijk energie besparen op kantoor

Een slimme thermostaat, nog zo’n handige bespaarhulp. Een kleine investering die zich heel snel terugverdient. Helemaal als je hem combineert met zoneverwarming. 

Met de slimme thermostaat stel je automatisch de temperaturen in je pand in. De verwarming gaat uit vlak voordat je pand sluit en start op vlak voordat de eerste medewerker ’s ochtends binnenkomt. Nooit meer onnodig de verwarming aan dus.

Kies je meteen voor zoneverwarming, dan bespaar je nog meer. Hiermee kun je de temperatuur per ruimte instellen. Zo wil je een kantoorruimte lekker warm hebben, maar geen warmte verloren laten gaan in een hal, magazijn of werkplaats. 

4. Isolatie van leidingen en andere kleine lekken

Met het isoleren van leidingen en appendages (de sluitstukken van de leidingen) voorkom je warmteverlies. Het materiaal voor deze isolatie is echt niet duur. En het werk kan een handige medewerker misschien wel zelf uitvoeren. De investering is dus heel klein én verdient zich heel snel terug.

En het klinkt misschien wel erg voor de hand liggend. Maar loop ook je pand eens door om te kijken waar je nog aan de slag kan met radiatorfolie, tochtstrips en deurdrangers. Het is gewoon zonde om niet te doen. 

Eigenlijk willen we isolatie van spouwmuren, daken, vloeren en ramen ook toevoegen aan deze lijst. Het is namelijk echt stap 1 als je energie wilt besparen. De investeringskosten liggen alleen net wat hoger dan de andere punten op deze lijst. Maar ook isolatie kun je snel terugverdienen. 

5. Waterbesparende kraan

Tijdens het handen wassen, douchen en spoelen, gaat veel water verloren. Zonde. Vooral in de horeca, sportclubs en kantines is het waterverbruik hoog.

Een waterbesparende kraan is dan een slimme investering. Het water komt er langzamer uit, waardoor je tot wel 50 procent water bespaart. En je spaart ook nog eens het milieu. 

De complete lijst per branche

Dit artikel is natuurlijk te kort voor alle maatregelen. Gelukkig heeft de overheid alle maatregelen die je binnen 5 jaar terug kunt verdienen op een rij gezet. Op de Erkende Maatregelenlijsten per branche. 

Zoek hier de lijst voor je branche op.

De overheid maakte deze lijsten voor bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom en/ of 25.000 m3 gas verbruiken. Voor deze bedrijven zijn de maatregelen op de lijsten verplicht. 

Meer redenen om vandaag te starten met energie besparen

Je zag het al bovenaan dit artikel. Deze nobrainers zijn reden 5 in een serie van bespaarredenen. Nog wat motivatie nodig? Hier zijn er nog 5:

 1. Energielabel C is in 2023 verplicht voor kantoren
 2. Mooi streven: zelfvoorzienend worden in energie
 3. De technieken zijn volwassen en betrouwbaar geworden
 4. Het bedrijfspand wordt anders gebruikt door en na corona
 5. Je kunt tijdelijk subsidie krijgen voor energieadvies op maat