Waarom nu energie besparen? Reden #2

24 januari 2022

Leestijd: 3 minuten

Zo zet je stappen om je bedrijf onafhankelijk te maken

Voor veel ondernemers klinkt het idee interessant om onafhankelijk te zijn van energielevering door anderen. Om het gewoon lekker zelf te regelen. Logisch! En je kunt veel doen om dit streven echt te bereiken. Of er in elk geval bij in de buurt te komen.

Onafhankelijk van energielevering, waarom?

Er zijn meerdere goede redenen om zelf voor je zakelijke energie te zorgen:

  • stijgende energiebelasting op gas – de overheid verhoogt geleidelijk de belasting op gas om huishoudens en bedrijven te stimuleren over te stappen op andere energiebronnen. Gas wordt dus steeds duurder
  • uitschieters in de energieprijzen – afgelopen jaar stegen wereldwijd de energieprijzen plotseling. Daar kon niemand iets aan doen, maar het is wel vervelend voor je budgetten. Wek je je eigen energie op, dan heb je hier geen last van
  • kosten – natuurlijk, je moet eerst investeren in maatregelen om zelfvoorzienend te worden. Maar uiteindelijk kun je veel maatregelen terugverdienen, soms zelfs al in een paar jaar. Daarna heb je dus geen energiekosten meer. En dat scheelt!
  • energietransitie – om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we allemaal een steentje bijdragen. Uit idealisme of omdat de overheid het van je vraagt.

Naast het klimaat financiële redenen is het ook gewoon heel gaaf om als ondernemer je energie zelf te regelen en voor je energie onafhankelijk te zijn. Toch?

100% zelfvoorzienend is niet altijd haalbaar

Natuurlijk is een goede berekening van wat haalbaar is wel belangrijk. Heb je een splinternieuw kantoorpand en verbruik je weinig energie, dan heb je misschien alleen nog wat zonnepanelen nodig. Maar met een ouder bedrijfspand met zware machines is totale onafhankelijkheid een stuk lastiger. 

Laat je daardoor niet ontmoedigen! Ook als je niet 100% onafhankelijk kan worden, liggen er prachtige bespaarkansen voor je bedrijf. 

Zo wordt je bedrijf zelfvoorzienend in energie

Allereerst: ga je nieuw bouwen dan kun je meteen rekening houden met je wens om zelf in je energiebehoefte te voorzien. Bespreek de mogelijkheden goed met degene met wie je het pand gaat ontwerpen en bouwen. Duurzaam bouwen gaat namelijk over meer dan je denkt. Van de plaatsing van de ramen ten opzichte van de zon tot installaties en warmteterugwinsystemen. 

Maar voor de meeste ondernemers geldt dat zij in een bestaand pand aan de slag gaan.

Beperk allereerst de energiebehoefte in je pand

Energie die je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken of in te kopen. Voorkom dus allereerst energieverlies. Het is een open deur inmiddels, maar dat betekent isoleren, isoleren, isoleren. Afhankelijk van je pand kun je denken aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie, maar ook aan HR-glas. Ook kleine isolatiemaatregelen helpen, zoals leidingisolatie en radiatorfolie.

Vervang apparaten en installaties door zuinige alternatieven

Dan zijn je apparaten en installaties aan de beurt. Voor veel apparaten en installaties kun je kiezen voor zuiniger alternatieven. Meestal kun je dit het best op ‘natuurlijke momenten’ doen, dus op het moment dat ze toch vervangen moeten worden. Of als er een grote onderhoudsbeurt aankomt. 

Maar er zijn ook apparaten en installaties waarvoor je niet op een natuurlijk moment hoeft te wachten. Ledverlichting bijvoorbeeld is op elk moment een slim idee. Je kunt dit heel snel terugverdienen. Ook met ketels ouder dan een jaar of 10 kan het slim zijn om ze te vervangen voordat er een natuurlijk moment komt. De ontwikkeling is snel gegaan, dus de nieuwe varianten zijn echt een stuk zuiniger.

Wek zelf de laatste energie op

Na het beperken van je energiebehoefte kun je de resterende energie zelf gaan opwekken. Het meest voor de hand ligt natuurlijk het installeren van zonnepanelen. Ook de warmtepomp is inmiddels al ver doorontwikkeld en voor veel panden interessant voor de warmtevoorziening. 

Verder zie je op bedrijventerreinen steeds meer collectieve initiatieven voor warmteterugwinning en voor het delen van restwarmte- en koude. Informeer eens bij je gemeente of er in jouw regio zulke plannen zijn. 

Goed advies over je stappen

Alle technieken en mogelijkheden kunnen wat ingewikkeld lijken. Schakel daarom zeker een adviseur in die het hele plaatje met kan bekijken en je goed kan adviseren over welke stappen slim zijn in je pand. Fijn nieuws: met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) kun je subsidie aanvragen voor zo’n energieadvies. 

Onze adviseurs voldoen aan de voorwaarden voor deze subsidie en helpen je graag. Zij komen bij je langs om je pand te onderzoeken. Daarna maken ze een persoonlijk advies voor je, met duidelijke berekeningen. En ze helpen je met de uitvoering. Vraag vandaag nog je energieadvies aan en ontdek je mogelijkheden. 

Meer redenen om vandaag te starten met energie besparen

Je zag het al bovenaan dit artikel. Onafhankelijk worden voor je energie is reden 2 in een serie van bespaarredenen. Nog wat motivatie nodig? Hier zijn er nog 5: