Waarom nu energie besparen? Reden #3

14 januari 2022

Leestijd: 3 minuten

Energie besparen is volwassen geworden

Wil je eerst zeker weten dat de technieken om energie te besparen beproefd en getest zijn en alle kinderziektes eruit zijn, voordat je de stap zet? Dan is nu echt het moment aangebroken om de stap te zetten. Want veel technieken zijn inmiddels zo doorontwikkeld, dat je zeker weet waar je aan begint.

Warmtepomp is goed doorgetest

Een bekende maatregel waar veel pilots mee zijn gedaan, is de warmtepomp. In allerlei verschillende soorten panden is getest hoe hij werkt, hij is verder ontwikkeld en er zijn veel meer installateurs die een warmtepomp kunnen installeren. De warmtepomp is echt uit de experimentele fase.

Warmtebron van de warmtepomp

De meeste warmtepompen gebruiken de buitenlucht als energiebron. Deze warmtepompen zijn het makkelijkst te installeren en komen ook het meest voor. Het nadeel is dat ze wat geluid maken, zeker als ze in de winter hard moeten werken.

Er zijn ook warmtepompen die bodemwarmte gebruiken. Hiervoor moet een flink eind de bodem in geboord worden. Dit is niet meer overal toegestaan voor individuele huishoudens en bedrijven. Maar voor collectieve installaties en netten op bedrijventerreinen zijn de regels soepeler en is deze optie juist een goede keuze. 

Kies je dus zelfstandig voor een warmtepomp, dan wordt het waarschijnlijk een warmtepomp op de buitenlucht. Is er een collectief in jouw regio waar je aan mee kunt doen, dan is het vaak een warmtepomp op bodemwarmte. Beide opties zijn heel ver doorontwikkeld en echt goede opties.

All-electric of hybride warmtepomp

In nieuwe panden met heel goede isolatie kan een all-electric warmtepomp interessant zijn. Je gebruikt dan helemaal geen gas meer voor verwarming en voor warm water. 

Maar in veel andere panden kun je beter kiezen voor een hybride warmtepomp. Zonder heel goede isolatie is een all-electric warmtepomp namelijk niet voldoende. Met een hybride pomp haal je het grootste gedeelte van de energie uit de warmtepomp. Maar je houdt de cv-ketel, waarmee je bij verwarmt in de winter. Ook warm water blijft soms uit de cv-ketel komen. 

Voor warmtepompen kun je vaak subsidie aanvragen, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). En met de Energie-investeringsaftrek kun je hem vaak fiscaal aftrekbaar maken. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen gaan al zo lang mee dat het met de kwaliteit wel goed zit. Natuurlijk heb je verschillende varianten, dus laat je hier goed over informeren. Maar we willen ze toch nog even benoemen. Want hoe meer technieken je toepast die stroom als energiebron hebben, hoe interessanter het wordt om ook te kiezen voor zonnepanelen

Het enige waar we nog op wachten, is een goedkope batterij om de energie op te slaan die je niet meteen nodig hebt. De ontwikkelingen zijn in volle gang op dit gebied!

Wat ook een interessante ontwikkeling is, is dat zonnecellen steeds meer geïntegreerd worden in bouwmaterialen. Denk hierbij aan dakpannen en gevels met geïntegreerde zonnecellen. Voorlopig is dit nog vrij experimenteel en alleen interessant voor nieuwbouw. Maar de ontwikkeling gaat zo snel dat dit misschien over een korte tijd al interessant is voor jouw bedrijfspand.

Elektrificatie van je bedrijfsauto’s

Ok, elektrische auto’s helpen je niet met besparen op energie. Maar ze dragen wel bij aan een duurzamere bedrijfsvoering. En de overstap is al heel makkelijk geworden. 

Voor elk type auto heb je al goede en betaalbare elektrische opties. Of je nu personenauto’s hebt of busjes. Nu veel automerken en leasemaatschappijen ze aanbieden is de concurrentie gestegen en dat heeft de prijs en de kwaliteit goed gedaan. Ook het aantal (snelle) laadpalen is snel gestegen en met apps zijn de laadpalen makkelijk vindbaar. 

Verder installeren veel bedrijven elektrische laadpunten bij het gebouw. Ook als ze zelf nog niet voor elektrische auto’s kiezen. Personeel, klanten en relaties vragen het simpelweg van je. 

Al heel lang bewezen technieken

We noemen in dit artikel 3 technieken waarover mensen een langere periode hebben getwijfeld. Laten we afsluiten met manieren om energie te besparen die al zo lang bestaan, dat er geen enkele twijfel over bestaat:

  • isolatie van spouwmuren, dak, vloer, ramen, leidingen enz.
  • ledverlichting, ook voor tl-balken
  • HR-ketels

De techniek staat niet stil. Voor alle apparaten en installaties in je pand kun je steeds zuiniger varianten kiezen. Let goed op het energielabel als je iets vervangt. Vaak verdien je een hogere prijs voor het zuinige label zich terug omdat je minder energie verbruikt.

Twijfel je aan de investering?

Ook al is de techniek zo ver dat de duurzame keuzes echt wel goed zijn, ze blijven geld kosten. Onze adviseurs kijken graag met je mee naar wat voor jouw bedrijf nu slimme keuzes zijn. Dan helpen ze je meteen met het aanvragen van subsidies, want die maken de investering al snel wat aantrekkelijker. Vraag vandaag nog ons energieadvies aan, dan kun je snel aan de slag.

Meer redenen om vandaag te starten met energie besparen

Je zag het al bovenaan dit artikel. De volwassenheid van de technieken zijn reden 3 in een serie van bespaarredenen. Nog wat motivatie nodig? Hier zijn er nog 5: